Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


04.01.2024

Народне свято 4 січня: що потрібно зробити для міцного здоров'я


Народне свято 4 січня відоме під назвами Зосима-пчельник, Феоктистів день, Настасьін день.


Народне свято 4 січня

Православна церква України 4 січня за новим стилем вшановує 70-ти молодших апостолів. За старим стилем в цей день згадували християнську великомученицю Анастасію Узорішительницю.

Одним із святих, яких вшановують сьогодні, є Зосима Кілікійський, який вважається покровителем пасічників. У народне свято 4 січня люди перевіряли і утеплювали вулики, виставляли комфортну температуру для зимівлі бджіл. На стіл в цей день обов'язково варто поставити мед в чистому вигляді і продукти бджільництва, наприклад, медові іриски і пряники. За повір'ями, з'їдена ложка меду в цей день забезпечить здоров'ям на весь рік.

4 січня в українців тривав період Святок до Водохрещі. Дівчата в це народне свято займалися ворожіннями на суджених. Подруги намагалися за допомогою обрядів дізнатися, хто в новому році перша вийде заміж.

Також у свято 4 січня займалися рукоділлям. Молоді дівчата вишивали рушник на своє майбутнє весілля, а вагітні - рушник для пологів. За часів Київської Русі та козацького періоду вважалося, що кожна українка повинна вміти вишивати, інакше її вважали невмілою господинею.

За давніми прикметами, 4 січня у вагітних легко і вдало проходять пологи. Щоб пологи пройшли безболісно, жінкам розплітали волосся і розв'язували всі застібки і вузли на одязі. У цю дату можна молитися мучениці Анастасії про легкі пологи, здоров'я немовляти і про захист від ускладнень під час вагітності.
4 січня - знак зодіаку

Народжена 4 січня людина за знаком Зодіаку - Козеріг. У іменинників цього дня є гострий розум, проникливість і хороша інтуїція, але їм не вистачає сили волі і рішучості, щоб втілити в життя задумане. Вони багато говорять, але мало роблять. Важко приймають зміни і не люблять виходити із зони комфорту. Народжені 4 січня люди не люблять базікати не по справі і здаються малоемоційними, але вміють щиро любити.

Що не можна робити 4 січня

Кошмар в ніч на 4 січня не віщий, але може містити попередження про те, як не потрібно чинити. Не варто ігнорувати пораду зі сну.

Вагітним не можна в'язати і шити.

У цей день не можна ходити по будинку босоніж.

Не варто 4 січня проколювати вуха, ніс, пупок і інші частини тіла - проколи будуть довго гоїтися.

Категорично заборонено ображати тварин, бити і кричати на них.
Прикмети погоди 4 січня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:
  • Небо під час заходу почервоніло - до сильного вітру в наступні дні.
  • Ясна погода віщує затяжні морози.
  • Хмари пливуть проти вітру - до сильного снігопаду.
  • Якщо в річці стало менше води, то літо буде посушливим і улов риби в цьому році буде невеликим.
  • Чим більше бурульок на дахах, тим урожайніше буде цей рік.
  • Ранковий туман з'явився - до хорошого врожаю ярих культур.
Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Схожі матеріали:
👁 276
Категорія: Актуально
Теги: прикмети погоди, знак зодіаку, Народне свято




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ