Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


23.08.2017

НАТО поглиблює співробітництво з Україною в галузі науки і заходів, пов’язаних з безпекою


Із 2014 року Україна є найбільшим бенефіціарієм програми SPS


НАТО поглиблює співробітництво з Україною в галузі науки і заходів, пов’язаних з безпекоюЕксперти з Альянсу і України зібралися в Києві для обговорення поточного і майбутнього співробітництва в галузі нових викликів безпеці і новітніх технологій в галузі безпеки.

Під час 15-го засідання Спільної робочої групи з наукового і екологічного співробітництва НАТО – Україна учасники обмінялися думками щодо проектів в рамках програми НАТО «Наука заради миру і безпеки» (SPS). Ці проекти спрямовані на широкий спектр нових викликів безпеці, таких як протидія тероризму, кіберзахист і виявлення та знешкодження мін і боєприпасів, що не вибухнули, з метою створення мереж, підтримки розбудови потенціалу і допомоги країні в доланні негативних наслідків російсько-української кризи.

«Із 2014 року Україна є найбільшим бенефіціарієм програми SPS», – сказав  посол Сорін Дукару, помічник Генерального секретаря НАТО з нових викликів безпеці. «Багато з поточних заходів вже дали відчутні результати, позитивно впливаючи на місцеве населення і допомагаючи Україні долати наслідки конфлікту, що точиться», – заявив посол Дукару в своєму вступному слові.

«Зважаючи на поточну кризу в Україні, нам потрібно продовжувати зміцнювати практичну співпрацю між НАТО і Україною. Програма SPS є прекрасним інструментом для цього і вона демонструє нашу неослабну підтримку України», – наголосив  посол Дукару.

Зовсім недавно, в березні 2017 року, пожежа на складі боєприпасів у Балаклії, Харківська область, знищила цінне обладнання. Програма SPS негайно забезпечила доставку необхідного обладнання для того, щоб команди українських саперів могли успішно розчистити територію міста Балаклія і дев’яти навколишніх сіл. Ця допомога стала частиною більшого проекту в межах CAP, спрямованого на посилення здатності ДСНС здійснювати гуманітарне розмінування на територіях, що постраждали від конфлікту на сході України.



 

Для забезпечення сталості діяльності з розмінування науковці з Норвегії і України в 2016 році розпочали новий проект SPS з розробки трьохвимірного міношукача, щоб дати можливість ДСНС швидше, ретельніше і безпечніше здійснювати розчищення зон колишнього конфлікту і допомогти уникнути жертв серед цивільного населення і військових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині СБУ фіксують безпілотники поблизу потенційно небезпечних об'єктів

За ще одним флагманським проектом SPS в рамках САР навчаються українські парамедики і розробляється багатонаціональна система телемедицини для надзвичайних ситуацій в Україні. Телемедицина може стати надзвичайно корисною під час ліквідації наслідків катастроф і криз, давши змогу міжнародним фахівцям-медикам давати рекомендації в режимі реального часу тим, хто надає першу допомогу на місці надзвичайної ситуації або у бойових умовах.

Під час конференції посол Дукару оголосив, що в контексті підтримки створення національних парамедичних центрів в Україні програма SPS надасть спеціальне обладнання, в тому числі симулятори пацієнтів і манекени, засоби медичної підготовки, а також мультимедійне комп’ютерне обладнання, яке дозволить здійснювати практичну і інтерактивну підготовку.

Схожі матеріали:
👁 1153
Категорія: Прес-реліз
Теги: україна, НАТО




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ