Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


28.01.2013

Оманлива реклама є. Її не може не бути...


«Людина любить, коли її дурять. Особливо за її власні гроші» – сказав один літературний персонаж


Оманлива реклама є. Її не може не бути...

«Людина любить, коли її дурять. Особливо за її власні гроші» – сказав один літературний персонаж ще на початку ХХ століття. І це його твердження цілком актуальне і через 100 років, зокрема якщо говорити про рекламу.

 Пенсіонер з Полтави розповів свою історію про те, що кілька років тому придбав масажер для очей, оскільки мав проблеми із зором. Але після використання апарата бачити став ще гірше, і вся історія таки завершилась операцією. Лікарі-офтальмологи вже давно охрестили цей пристрій ворогом зору, однак час від часу він виринає у медіапросторі.

 Рекламні ролики всуціль заполонили ефір радіоприймачів. На всі лади про перевагу диво-пігулок чи масажерів розповідають співробітники фірм-виробників та «лікарі». А останнім часом про чудодійні властивості засобів дедалі частіше розповідають ті «пацієнти», кому лікування допомогло, якщо вірити їхнім словам.

Утім, судячи з інтонації, ті старанно читають свої сповіді про подолання недугів з папірця. Фахівці-рекламісти такий метод впливу на аудиторію відносять до підтасовки фактів, які не можна перевірити. Тобто ми не знаємо навіть, чи та людина, яка вихваляє цілющі властивості препарату, взагалі коли-небудь його  використовувала.

 Інша цікава особливість подібних оголошень, зокрема тих, що лунають на радіо – попередження, що самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Справді, до розрекламованих лікарів та медичних центрів людина звертається на свій страх і ризик. Про те попереджають самі рекламодавці, але роблять це в цікавий спосіб. Зі змісту більшості реклам воно звучить таким чином, ніби представники клініки чи виробники препаратів застерігають, що інші способи лікування є самодіяльністю, а от відгук на оголошення – навпаки. І в цьому також можна помітити певну маніпуляцію.

 В оману людей вводять також повідомленням про те, що лікарський засіб має сертифікат якості. Якщо перекласти на зрозумілу мову, фактично це означає, що речовини, з яких виготовлений лікарський засіб, усього-навсього не шкодять здоров’ю, про що і свідчать відповідні санітарні висновки. Але це ніяк не стосується властивостей препарату.

 Панацея чи «кіт у мішку»?

 У вітчизняній практиці були випадки, коли виробників притягали за неправдиву рекламу. Наприклад, на мільйон гривень Антимонопольний комітет оштрафував австрійську компанію за недостовірну інформацію про лікарський засіб «Лазолван». Таким чином фірма порушила українське законодавство про конкуренцію. Рекламний ролик обіцяв вилікувати кашель, тоді як ліки всього лише полегшують та зменшують простудні симптоми.

 Схожі маніпуляції нині використовують і виробники іншого препарату, рекламу якого транслюють на телебаченні. У ролику з посиланням на Міжнародну організацію охорони здоров’я, йдеться про те, що цьогорічна епідемія грипу провокує захворювання нирок. Саме тому для профілактики глядачам радять приймати ліки. За роз’ясненням ми звернулися до фахівця, аби він спростував чи підтвердив інформацію щодо таких ускладнень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За минулий тиждень у Гребінківському районі на ГРІ захворіло 67 чоловік

 – Ще перед початком епідемічного сезону йшлося про те, що нові штами грипу, можливо, будуть більш розповсюджені по Україні, бо вони стійкіші і не вичерпали свого епідемічного потенціалу, – пояснив завідуючий епідеміологічним відділом обласної Держсанепідемслужби Андрій Байбарза. – Однак за останніми повідомленнями з Центру грипу нам не надходило інформації, що ці штами провокуватимуть ускладнення на нирки. У цілому я ще не зустрічав таких випадків, аби можна було передбачити, які саме ускладнення нестиме вірус грипу ще до його розповсюдження, – додав фахівець.

 У Полтавському обласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету повідомили, що протягом двох останніх років там було розглянуто 18 справ, приводом для яких стала недобросовісна реклама. Порушників оштрафували на загальну суму понад 112 тис. грн.

 Фахівці зазначають, що властивості товару, про які йдеться в рекламі, повинні бути підтверджені відповідними висновками та сертифікатами. Саме їх ви повинні вимагати від продавця. Але найголовніше – уважно вчитуватися, що саме засвідчують ці документи. Як кажуть у народі, «довіряй, але перевіряй». І найперше це стосується реклами. Бо розхвалюючи свій препарат, виробники не поспішають говорити про його побічні ефекти і протипоказання.

Події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 1692
Категорія: Актуально
Теги: нирки, здоров'я, пігулки, препарат, епідемія, реклами, ліки




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ