Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


30.11.2017

Про роботу Гребінківського районного суду


Голова Гребінківського районного суду: "Робіть побільше хорошого для людей і буде більше підстав, щоб їх цінувати"


Леся ФедоракНа сьогоднішній день інформація є одним із найважливіших ресурсів розвитку суспільства та найдієвішим способом управління ним. Проте влада інформації останні роки, в основному, працювала проти судової системи в Україні та, таким чином, зводила нанівець щоденну наполегливу працю українських суддів.

На сьогодні, судам в очах суспільства створений імідж "закритої касти". Тому, першочерговим завданням судів повинна стати робота по розвіюванню штучно сформованої перед громадськістю "стіни".

Адже, суди працюють саме для людей, та є одним з інститутів, які покликані втілювати віру громадян у захищеність їх прав, свобод та інтересів, а також забезпечувати вказане. Без довіри людей зазначене неможливе.

У зв'язку з цим потреби сьогодення вимагають активної роботи судів в напрямку досягнення найвищого ступеня довіри громадян.

З цією метою, дружнім та наполегливим колективом Гребінківського районного суду Полтавської області впроваджено ряд проектів, спрямованих на зближення із громадськістю, ідеями про які ми раді поділитись.

Насамперед "Відкритий суд", в рамках якого проводяться заходи "Робочий день судді", "Робочий день працівника суду", "Робочий день із суддею".

В рамках заходу "Робочий день судді" кожен суддя нашого суду протягом тижня на сайті суду інформує про проведену ним роботу за день. Також, в рамках "Робочий день працівника суду" - кожен працівник інформує про специфіку його роботи за певний день.

Захід "Робочий день із суддею" передбачає можливість кожного, хто попередньо подасть заявку на електронну адресу суду за визначеною формою, яка містить інформацію про цю особу, провести один робочий день із суддею та безпосередньо бути обізнаним з його роботою.

Умовою участі є обов'язкова присутність протягом всього робочого дня та після його закінчення виклад своїх вражень від проведеного дня на сайті суду. При цьому, суд залишає за собою право вибору учасника.

Адже,належить пам'ятати, що наша робота є складною і незрозумілою для пересічного громадянина. Атому доволі часто доповнюється домислами, а то і негативною інформацією. А, насправді, якщо знати деякі її нюанси, то вона стане набагато зрозумілішою.

Та й врешті решт, як на мене, робота судді надзвичайно цікава. Цікавою вона може бути і для пересічних громадян. Адже велика кількість людей щоденно дивляться різноманітні серіали,, художні фільми, передачі, читають пости блогерів у соціальних мережах про те, як вершиться правосуддя.

Яка частина там хоча б натяку на правду? А хіба правда "з перших уст" не набагато цікавіша?
Тільки,звичайно, її слід викладати не "мовою звітів", а "мовою художніх книг", щоб легко читалось і було зрозумілим без словника юридичної термінології. Адже, погодьтесь, навряд чи знайдеться багато людей, які гортають "Фейсбук” із таким словником.

До того ж. треба розуміти, що люди ідуть в суд не з хорошим настроєм і позитивними емоціями, як ми, судді, які люблять свою роботу. Навпаки, несуть тягар негативу, який суд повинен зменшити не тільки шляхом здійснення’ правосуддя, але й іншими приємними дрібничками.

Адже сумнівно, що людина, яка заряджена негативом, дасть Вам можливість спокійно провести судове засідання. Атому поставте себе на місце цієї людини. Що б Ви зробили для того, щоб перебування у суді було комфортнішим?

Зайдіть одного разу зранку в суд як пересічна особа і подивіться, що у ньому не так. Згідна. Це складно зробити для людини, яка кожен день туди ходить на улюблену роботу. А тому Гребінківський районний суд Полтавської області розробив проект "Суд очима дитини".

 І таким чином, ми беззаперечно отримуємо”мільйон" унікальних ідей щодо того, яким повинен бути суд,незаангажованим поглядом.

В рамках цього проекту спільно із відділом освіти передбачено проведення конкурсу творів, а також малюнків серед школярів за наступними темами: "Образ судді", "Судове засідання", "Феміда", "Оголошення рішення суду", "Зал судового засідання", "Українське правосуддя", "Працівники суду", "Правопорушник та суддя", "Український суд майбутнього".

В рамках конкурсу планується розміщення у приміщенні суду та на сторінці суду у соціальній мережі "Фейсбук" малюнків конкурсантів. Компетентним журі буде визначено призові місця серед малюнків, а от приз глядацьких симпатій дістанеться тому, хто набере найбільшу кількість вподобань під час он-лайн голосування на сторінці судуу соціальній мережі "Фейсбук".

Серед призів, зокрема, передбачена можливість проведення робочого дня із суддею. Таким чином, дітки отримають невеличкі призи, можливість себе творчо виразити та отримати виставку своїх робіт. Останнє, до речі, для районних центрів, є швидше винятковим публічним заходом, аніж буденністю.

До того ж, переможець, проводячи день із суддею, зможе побачити всі тонкощі роботи та можливо визначитись із вибором професії у майбутньому. В свою чергу, приміщення суду із виставкою дитячих художніх шедеврів на відповідну тематику в психологічно-емоційному плані вже не таке і гнітюче. А сторінка суду у соціальній мережі наповнена творчим позитивом.

Що ж стосується тих діток, які свої шедеври ще тільки втілюють на стінах батьківського житла, а також у маминих та татових паспортах, яких самих удома не залишиш, то з вересня 2017 року Гребінківський районний суд став "childfгіепdlу", тобто дружній до дітей.

У суді запрацювала спеціально обладнана дитяча кімната, у якій відвідувачі суду можуть безкоштовно з 8 год. 00 хв. до 17 год. 00 хв. залишити своїх дітей.

У той час, коли батьки перебувають у судових засіданнях або знайомляться з матеріалами справи, малюки можуть погратися іграшками чи порозфарбовувати малюнки. За дітьми наглядають працівники суду в порядку черговості, бажання та наявності вміння спілкуватись із дітьми. Адже штат місцевого суду не передбачає відповідної посади. Кімната також призначена для допиту дітей за допомогою відеоконференції з метою знизити негативний психоемоційний вплив на дитину у судовому засіданні.

Напевно, колегам важко не помітити і щорічне зростання навантаження справ і не тільки через зменшення суддівського корпусу.

Правова необізнаність населення нашої держави цьому також сприяє. А як у нас в народі кажуть: "Врятування потопаючих - справа рук самих потопаючих". Тому, краще нам самим навчити аніж потім розбиратись у складних життєвих відносинах.

З цією метою, на офіційній сторінці Гребінківського районного суду Полтавської області та сторінці суду у соціальній мережі "Фейсбук" ведеться рубрика "Корисні поради з судової практики". Мета зазначеного - поділитись корисними порадами і гірким досвідом інших громадян, аби вони у майбутньому були обізнаними та не допускали аналогічних помилок. А заодно і нам менше роботи.

Також із тієї ж категорії, нам менше роботи, однак більше відповідального підходу до вирішення справ. Гребінківським районним судом Полтавської області налагоджено співпрацю із громадською організацією "Анатомія шлюбних стосунків", у рамках якої, учасники провадження у сімейних справах мають можливість отримати безкоштовну допомогу психолога відповідної організації з метою врегулювання конфліктів у сім’ї та її збереження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суддя Гребінківського районного суду розповіла про свій робочий день

Адже надання сторонам строку для примирення чи пояснення про недопустимість насилля в сім’ї вмить не змінять відносини у ній. Як писав Альберт Ейнштейн: "Серйозні проблеми, на які ми наштовхуємось, неможливо вирішити на тому ж рівні мислення, на якому вони виникли". Вони потребують допомоги кваліфікованого спеціаліста, що у багатьох європейських державах уже давно є стандартом.

Слід зазначити, що для втілення вищенаведених проектів у кожному суді є всі необхідні матеріальні ресурси (комп'ютерне оснащення, обладнання для відеоконференції тощо). І звичайно, наполегливість і ентузіазм. Він також є у кожному суді.

голова Гребінківського районного суду Полтавської області Леся Федорак
 

В першу чергу, у голови суду, який має мотивувати та надихати колег. В решті решт, кожен день "докучати" новими ідеями щодо покращення роботи суду. Хіба жне для цьогоїм колеги рішенням зборів суддів зменшували навантаження.

І звичайно, не можу не поділитись науково обґрунтованими принципами та методами роботи Гребінківського районного суду Полтавської області:
 
принцип "відносної невизначеності" - бачу цілі, не бачу перепон, звичайно, у межах чинного законодавства;

принцип "змагальності" -в людини існують тільки ті межі, які вона сама для себе ставить;

методи - не працюємо, а займаємось улюбленою справою, і ніколи не доведеться працювати;

не лягаємо спати, допоки не зробимо хоча б одного хорошого вчинку за день. Довго без хороших вчинків Ви не проживете.

А завершити хочеться словами видатної Коко Шанель: "Ми цінуємо людей за все те хороше, що ми для них зробили".

Робіть побільше хорошого для людей і буде більше підстав, щоб їх цінувати.

 

 

 

 

 

 



Гребінківський районний суд Полтавської області розробив проект "Суд очима дитини"
Маленькі художники радують своїми малюнками


Леся ФЕДОРАК, голова Гребінківського районного суду Полтавської області
"Гребінчин край"


Схожі матеріали:
👁 1382
Категорія: Актуально
Теги: Леся Федорак, Суд, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ