Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


20.05.2024

У школах Полтавщини запровадять 12-річне навчання та систему вибору профілю


У школах Полтавщини можуть з’явитися кар’єрні радники, які допомагатимуть учням визначитися з профілем


Реформа старшої школи

У 2027 році у школах Полтавщини запровадять 12-річне навчання та систему вибору профілю. Допомагати з вибором старшокласникам можуть освітні кар’єрні радники.

Про це у подкасті «Дофамін для освіти» повідомив генеральний директор директорату шкільної освіти МОН Ігор Хворостяний.

Реформа старшої школи, яку впроваджуватимуть на Полтавщині, передбачає створення профільних ліцеїв. Це окремі старші загальноосвітні школи, що складаються з 10, 11 та 12 класів. Є кілька напрямків, у межах яких ліцеї зможуть формувати профілі: STEM (природничі науки та математика), мовно-літературний, суспільно-гуманітарний.

10 клас виступатиме для учнів адаптаційним: у цей рік школярі повинні обрати профіль, за яким будуть навчатися. Визначитися із напрямком старшокласникам можуть допомогти освітні кар’єрні радники:

«Вочевидь в 10 класі маємо поінформувати учнівство про те, які є варіанти вибору. Умовно, я планую обрати мовно-літературний профіль. Тоді маю розуміти, що наприкінці 10 класу зроблю цей вибір, і це означає, що в мене буде більше дисциплін гуманітарного спрямування і менше природничих. Але мені треба про це розповісти й намалювати можливості траєкторії мого руху», – говорить Ігор Хворостяний.

Старша школа на Полтавщині: як впроваджуватимуть освітню реформу

Реформу планують запровадити у 2027 році, проте цьогоріч першими її почнуть впроваджувати 25 закладів освіти. Серед них – Зіньківський опорний ліцей №1 та Розсошенська гімназія.

Реформа передбачає такі зміни:
  • збільшення тривалості обов’язкового навчання: учні закінчуватимуть школу у 18 років, а не у 17, як це було раніше;
  • формування мережі профільних ліцеїв: у кожній області мають бути доступні ліцеї з різними навчальними профілями, що дасть учням можливість обрати той, що їм найбільше підходить;
  • удосконалення навчальних програм: програми навчання у профільних ліцеях будуть більш гнучкими та орієнтованими на практичні навички, що допоможе учням краще підготуватися до вступу до закладів вищої освіти та ринку праці.

Як змінюватимуть мережу шкіл Полтавської громади

За три роки громада має переформатувати мережу закладів освіти, у якій працюватимуть тільки початкові школи, гімназії, ліцеї, спецшколи та наукові ліцеї. Станом на квітень 2024 року це зробили для 27 закладів освіти.

Потребують оптимізації або зміни назви ще 32 школи Полтавської громади:
  • 2 стануть початковими школами;
  • 2 – гімназіями;
  • 7 – ліцеями;
  • принаймні 3 школи планують ліквідувати.
До 2027 року очікують, що в громаді працюватимуть 9 початкових шкіл, 29 гімназій, 16 ліцеїв, один науковий ліцей і дві спеціальні школи.

Схожі матеріали:
👁 243
Категорія: Шкільний екран
Теги: старша школа, кар’єрні радники, Полтавщина, реформа




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ