Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


12.12.2015

Валерій Зінченко: "У тісній співпраці всіх гілок влади робити загальну справу"


Реформу треба робити, але лише тоді, коли настане у житті стабільність як економічна, так і політична


(з виступу на урочистих зборах до Дня місцевого самоврядування)

Місцеве самоврядування - це влада, яка утворюється безпосередньо населенням, їхніми представниками і служить їх інтересам.

Причетність до витоків народовладдя - це велика відповідальність за долю своїх земляків, успішне вирішення проблем життєдіяльності громад, це щоденне відстоювання завоювань української демократії.

Зміни до Конституції України вивели місцеве самоврядування на рівень одного із провідних інститутів демократичного устрою держави. У розвитку цих конституційних гарантій ще необхідно внести зміни до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", на основі якого і буде сформовано якісно нову модель самоврядних органів, що ґрунтуються на Європейській Хартії місцевого самоврядування.

А поки що ради не мають широких повноважень, які б дозволили їм ефективно працювати над вирішенням питань розвитку територій. Зараз у компетенції рад знаходяться питання майнового права, формування бюджету і контроль за його виконанням, затвердження програм соціально-економічного і культурного розвитку територіальних громад, встановлення місцевих податків і зборів та ряд інших важливих функцій, визначених статтями 26-39, 43-45 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні".

Щоб ефективно вирішувати всі питання, що відносяться до компетенції органів місцевого самоврядування державі необхідно зробити рішучі кроки в напрямку децентралізації державного управління, ресурсного забезпечення, зміцнення матеріальної і фінансової бази місцевого самоврядування, вдосконалення інституту служби в самоврядних органах. Для цього потрібні політична воля та правове забезпечення. Державі потрібно запровадити принцип повсюдності місцевого самоврядування на всій території України. У нас же часто обмежуються права рад. Особливо це видно при вирішенні земельних питань, коли фактично сільська рада не впливає на вирішення питань оренди землі, що знаходиться за межами населених пунктів.

Не додає оптимізму те, що сільські ради не можуть вкладати свої кошти в соціальну сферу села. На мій погляд, це пов'язано з недосконалістю бюджетного кодексу, який забороняє фінансування освіти, охорони здоров"я з місцевого бюджету.

За час, що минув, ми чимало чому навчилися та багато чого зробили. Вся наша діяльність у
тісній співпраці з державною адміністрацією була спрямована на виконання програм соціально-економічного розвитку територій. Не було жодної сесії, або засідання постійної комісії, де б не розглядалися найактуальніші проблеми, які стосуються потреб і запитів виборців, а також підприємств, установ та організацій району.

Депутатам, головам місцевих рад є на що оглянутися. За їх підтримки збудовано газові мережі, відремонтовано дороги, реконструйовано та проведено благоустрій вулиць, доріг, пам'ятників тощо. Однак, слід зазначити, що основною проблемою на сьогодні залишається подальша газифікація населених пунктів району. Передусім - це будівництво підвідного газопроводу до сіл Григорівка та Стукалівка.

Інша проблема-дороги комунальної власності, які колись латали сільськогосподарські підприємства зі своїх прибутків, а сьогодні всі вони через реформи покладені на лопатки. Без державної допомоги, а може навіть і програми не обійтися.

Реформу треба робити, але лише тоді, коли настане у житті стабільність як економічна, так і політична.

За законом основним носієм місцевої влади стала територіальна громада та органи, які вона утворює шляхом виборів. Тобто на практиці надана можливість втілити основну ідею побудови демократичної держави, коли єдиним джерелом влади в Україні є народ.

В області біля 10 тисяч народних обранців нараховує депутатський корпус Полтавщини. В районі працює 247 депутатів усіх рівнів. Ця потужна сила працює над розв'язанням завдань соціально-економічного розвитку сіл, міста, району, забезпечення потреб життєдіяльності виборців, вирішення усього комплексу непростих питань сьогодення.

Межі, в яких здійснюється самоврядування, надзвичайно широкі, що обумовлює не лише його важливість, а й складність. Левова частка відповідальності покладається на депутатів, як на єдиних повноправних представників виборців. Саме від їх активності, цілеспрямованості, досвідченості та послідовності залежить добробуті благополуччя наших людей, майбутнє регіону.

Прикладом забезпечення потреб життєдіяльності виборців є робота депутатів районної ради Лисенка Миколи Андрійовича.Бондаренко Нелі Володимирівни, які в постійному пошуку, не пропускають жодного засідання постійних комісій, а головне - виходять з слушними обґрунтованими пропозиціями. І депутати , і районна рада ідуть назустріч - постійно виділяються кошти на придбання найнеобхіднішого сучасного обладнання і апаратури , які вже працюють. Принцип "хто стукає, тому відчиняють двері" ми перефразуємо: "хто добросовісно виконує депутатські повноваження, виконує накази виборців - поза увагою ради не залишаються".

Добрим прикладом поєднання професійної діяльності з депутатською є робота депутатів районної ради Кругляна Ігоря Михайловича, Дяченка Миколи Івановича та інших.

За останні роки вдалося налагодити координацію діяльності самоврядних органів усіх рівнів. Законодавчо не передбачено жодного підпорядкування на рівні місцевого самоврядування. Адже завдання, які потрібно вирішувати на рівні громад - дуже подібні і, більше того, взаємопов'язані.

Між районною радою та міською, сільськими радами налагоджена тісна співпраця, яка виявилася набагато ціннішою, ніж це могло бути за вертикалі підпорядкування.

Районний бюджет співпрацює з міським та сільськими, не залишаються поза увагою звернення, пропозиції керівників органів місцевого самоврядування - надається фінансова допомога на цілі, що реально забезпечують покращення соціально -побутових умов населення.

Прикладом турботи про виборців, односельців є діяльність керівників органів місцевого самоврядування с. Ульяновки -Кальченка Сергія Івановича, , с. Мар'янівки -Малярика Івана Петровича, с.Березівки -Сергієнко Алли Володимирівни, с. Овсюки -Блищик Людмили Іванівни, с. Рудка - Даценко Василя Антоновича, с. Кулажинці - Безуглої Людмили Василівни.

За 2015 рік нам вдалося спільно із Ульяновською сільською радою добитися виділення коштів під Програму ДЕСПРО Європейського Банку реконструкції і розвитку на будівництво водогонів понад 500 тисяч гривень для сіл Жовтневе, Новоселівка, Скочак, а також понад 300 тисяч гривень на облаштування свердловини в селі Жовтневе з державного бюджету через Фонд розвитку. Спільно з головами Березівської та Овсюківської сільських рад виграли обласний конкурс сприяння місцевому самоврядуванню по енергозбереженню приміщень дитячих садочків.

Там буде встановлено пластикові вікна та двері на суму 107 тисяч і 117 тисяч грн. У Рудківській сільській раді останні роки головним напрямком роботи був ремонт доріг. Кулажинська сільська рада розпочала капітальний ремонт будинку культури. Щиро вдячний громаді села Кулажинці і ТОВ СП “НІБУЛОН” за прокладку двох кілометрів дороги.

На наступний рік плануємо підготувати проекти проведення підвідного газопроводу до Стукалівки та Григорівки, ремонту даху будинку культури села Сербинівка, проведення водогону в селі Ульяновка та інші. Потрібно відмітити і роботу міської ради в питанні забезпечення життєдіяльності громади. Я навів всього декілька прикладів роботи керівників органів місцевого самоврядування. Проте хороші приклади є по кожній сільській раді та місту.

Я хочу подякувати депутатам всіх рівнів, які добросовісно виконують свої обов'язки, не стоять осторонь питань життєзабезпечення територіальних громад.

На сьогодні в Україні існує ряд об'єднань органів місцевого самоврядування різних рівнів, які налагодили співробітництво між собою та міжнародними організаціями. Три найбільших об'єднання органів місцевого самоврядування - Асоціація сільських, селищних і міських рад України, Асоціація міст і громад України, Українська Асоціація місцевих та регіональних влад створили Конгрес місцевих та регіональних влад України, який представляє місцеве самоврядування на вищому державному рівні.

На місцевому рівні реалізується положення Хартії про статуси територіальних громад і закріплення в них особливостей розвитку цих громад. Хартія заохочує нормотворчість органів місцевого самоврядування з питань захисту прав громадян та охорони громадського порядку.

За статтею 4 Європейської Хартії органи місцевого самоврядування мають повну свободу дій для здійснення своїх ініціатив з будь-якого питання у визначених законом межах, ідея проста і зрозуміла - місцеві проблеми мають розв'язуватися на місцевому рівні. Лише при такому підході динамічно розвиваються регіони, без яких не може бути міцної держави.

Оцінку нашої з вами роботи дасть самий вимогливий, самий розсудливий і об'єктивний арбітр, ім'я йому - Виборець.

Шановні працівники місцевих рад, депутати!

З року в рікми звами працюємо і навчаємося, проходимо серйозну школу, шукаємо непроторені шляхи покращення нашого життя-буття, є і позитивні результати зробленого доброго для наших людей. Абсолютна більшість з вас дбали і дбають про утвердження авторитету місцевого самоврядування. Я дякую вам за плідну роботу.
 
Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1186
Категорія: Гребінківська міська територіальна громада
Теги: виступ, Валерій Зінченко, збори, районна рада, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ