Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

01.12.2011

Cитуацію з Лазірками вивчає Полтавська ОДА, а законність референдуму розглядає Харківський апеляційний суд



Жителі села Лазірки хочуть перейти в сусідній район  

24 кілометри в день на велосипеді для 68-річної Марії Петрівни - звичайна розминка. Каже - якщо потрібно в райцентрі провідати родичів, чи поїхати у справах, а електричка не ходить, виручає двоколісний.

До райцентру Гребінки мешканці села Лазірки дістаються за півгодини без проблем. Але за підписами чи довідками доводиться їздити в Оржицю, за 45 кілометрів.

Тож селяни провели референдум - 90% мешканців, а це майже 1400 лазірківців - проголосували за приєднання до Гребінківського району. Кажуть, втомилися від поневірянь.

"Люди дійсно вистраждали це питання за останні років 50. Помилку історії 60-х років - її дійсно треба виправляти. Люди не просять кипарисових алей в селі Лазірки, не просять позолотити дах будинку культури, люди просять елементарного. А якщо це питання вже дійсно не наше, а Верховної Ради і Верховна Рада на рівні закону постанови приймає, то картографія і зміна меж проходить на рівні держави”, - каже голова сільради с. Лазірки Василь Ільченко.

В Оржицкій райадміністрації ситуація Лазірок - давня мозоль. Кажуть - юридичної сили рішення референдуму не матиме. А мешканцям радять приходити з конкретними проханнями.

"От нам з Оржиці до Черкас 80 кілометрів. От ми завтра будемо піднімати питання - для чого нам Полтава - бо нам ближче їздити? Бо ми метром переміряли: до Черкас - 80, а до Полтави - 160. Ну це ж не причина! Справа в тому, що у таких віддалених від району обласних центрів дуже важко знайти приватних перевізників, які б займалися оцими перевозками на селі, тому що це не дуже рентабельно”, - сказав перший заступник голови Оржицької РДА Володимир Бас.

В Гребінці втручатися в проблеми сусіднього району не поспішають. Мовляв, за чий кошт оформлятимуть селян до іншого району? Та і утримувати напіврозвалену інфраструктуру стражденних Лазірок - не в інтересах гребінківського бюджету.

Нині ситуацію з Лазірками вивчає Полтавська ОДА, а законність референдуму розглядає Харківський апеляційний суд. У Лазірках сподіваються, що вихід із ситуації таки знайдуть. Інакше, шукатимуть інших шляхів, адже є ще райцентр Лубни, до якого теж можна дістатися за півгодини.




24tv.ua


Схожі матеріали:
👁 1719
Категорія: Полтавщина
Теги: Жителі, референдум, Лазірки, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ