Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

18.09.2012

Як обрати якісне джерело світла?



Як обрати якісне джерело світла?

Розвиток нашої цивілізації характеризується стрімким збільшенням енергоспоживання. За даними статистики, п’яту частину споживаної електроенергії людство витрачає саме на освітлення.

Проте, його якість дуже часто залишає бажати кращого. Саме тому, чимало дітей вже із шкільних років починають носити окуляри, скаржаться на головний біль та стомлюваність, не підозрюючи, що для вирішення багатьох проблем достатньо грамотно вибрати електричну лампочку.

На жаль, на сьогоднішній день ніхто не перевіряє рівень освітлюваності у навчальних закладах. Та й вдома, лампочки, придбані по принципу «аби дешевше», або не відповідають зазначеним технічним характеристикам, або виходять з ладу настільки швидко, що подібна економія видається вельми примарною. Тож спробуємо розібратися, що не завадить знати про переваги й недоліки різних типів ламп, представлених у торгівельній мережі, та як обрати продукцію, яка Вас не розчарує?

На базі державного підприємства «Полтавастандартметрологія» діє спеціалізований центр випробувань електричних ламп та технологічного обладнання, де проводять дослідження подібної продукції за всіма показниками, передбаченими стандартами. Під час оцінки якості джерел світла фахівці перевіряють такі споживчі характеристики, як світловий потік, силу світла, колірність, індекс кольоропередавання тощо.

З початку року в центрі було досліджено 43 зразки ламп, з них не відповідали вимогам нормативних документів 10. Найпоширенішими недоліками виявились невідповідність світлового потоку та напруги радіозавад на затискачах мережі електроживлення, а найбільше забраковок виявлено серед продукції китайського походження. Втім, це зовсім не означає, що увесь без винятку товар з піднебесної країни непридатний до використання, на її території сотні подібних виробництв, в тому числі філії найвідоміших компаній по виготовленню штучних джерел світла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світильники для дитячої кімнати. Як зробити правильний вибір?

Нині усі, хто прагне випускати доступну за ціною продукцію, звернули свої погляди на Китай,  де немає жодних проблем з дешевою робочою силою. Тож споживачам краще орієнтуватися не на країну, а на відомі бренди з хорошою репутацією. Та незалежно від того, по кишені Вам продукція провідних фірм світу чи ні, при виборі штучних джерел світла слід звернути увагу на деякі їхні особливості.

«Лампочки Ілліча» й досі найпопулярніші, хоча швидко перегорають та «вибухають»
 
Скільки б не говорили про необхідність економити електроенергію, усталені роками традиції змінити дуже не просто, тож і по нині лампи розжарювання користуються в Україні величезною популярністю, здебільшого завдяки своїй відносно невисокій ціні.

Як відомо, працюють вони за рахунок протікання електричного струму по спіралі зі сплавів на основі вольфраму. Саме на тепло, яке виділяється при цьому, витрачається 80-90% енергії лампи розжарювання і лише 10-20% на освітлення. Чи вигідно Вам в такий спосіб викидати «гроші на вітер», вирішуйте самі.

До того ж, впродовж останніх років зросла кількість скарг від споживачів, що ці лампочки масово виходять з ладу не прослуживши й половину відведеного їм терміну.

Справедливості ради, слід зазначити, що причин того, що Ви без кінця змушені їх міняти, може бути дуже багато, тому перш ніж звинувачувати виробника, потрібно детально вивчити це питання.

По-перше, термін служби ламп напряму залежить від напруги в електричній мережі, вона не повинна бути надто високою: збільшення напруги на 1% знизить термін служби вашої лампи на 14%. Отже, щоб лампочки швидко не перегорали, обирайте ті, у яких робоча напруга вища 220В. Крім того, їх можна підключати через спеціальний пристрій, який називається блок захисту ламп розжарювання.

Такі блоки захищають від перепадів у мережі і забезпечують їм «плавний пуск». Також з цією метою можна придбати стабілізатор напруги. Найбільш зручно його установку запланувати на стадії ремонту і заміни електропроводки в квартирі. При цьому витрата лампочок, по відгуках тих, хто впровадив у себе вдома подібні пристрої, зменшується в 10 разів.

По-друге, життя лампочок дуже часто вкорочують патрони, які мають погані контакти, або взагалі вигоріли. Більшість патронів у вітчизняних світильниках виконані із пластику, а в недорогих світильниках і пластик як правило, не дуже якісний. А ось керамічні патрони використовуються дуже рідко, хоча їм властиво відводити тепло від цоколя лампи.

Якщо Ви спостерігаєте згорілі лампи тільки в одній люстрі, лампа періодично змінює свою яскравість, швидше за все, у Вас проблема саме з патронами. Щоб її усунути, замініть їх або спробуйте зачистити в них контакти. Найбільш оптимальний варіант полягає в заміні всього світильника.

Встановлюючи світильник, не забудьте звернути увагу, на яку потужність ламп його спроектовано і не використовуйте лампочки з більшою потужністю. Краще всього, щоб вони кріпилися в патрони люстри колбою вгору - в цьому випадку патрон буде менше нагріватися. На маркуванні деяких ламп можна побачити малюнок, який забороняє вкручувати лампочку в певному положенні, обов’язково дотримуйтеся цієї вимоги.

По-третє, причиною передчасного виходу з ладу ламп, може бути зламаний вимикач. Переконатися в цьому можна, перевіривши, чи не перегорають тільки ті лампи, які приводить у робочий стан певна клавіша вимикача. При заміні вимикача доцільно встановити диммер (мініатюрний пристрій для регулювання яскравості освітлення), який буде захищати лампи від перепадів напруги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уют в доме. ЦВЕТОВЫЕ РЕШЕНИЯ ИНТЕРЬЕРА

Ще одна причина може критися в неякісному підключенні дротів люстри чи пошкоджених контактах. Останнє завжди видає блимання лампи та потріскування на місці контакту.

Якщо усі вищезгадані фактори в нормі, Вам дійсно не щастить на якісні лампочки. Лампи розжарювання, при складанні яких були допущені технологічні погрішності, не лише швидко псуються, а й можуть раптово розгерметизуватися, в наслідок чого ми спостерігаємо «вибух», при цьому осколки іноді летять на всі боки.

Термін служби якісних ламп розжарювання 1000 годин. Найекономнішими - вважаються ті із них, в газову суміш яких додані бром або йод. Такі лампи називаються галогенними. Термін їх служби в порівнянні із звичайними лампами розжарювання збільшується в 2-4 рази. Купуючи їх, корисно знати, що трубчасті лампи (особливо потужні) краще розташовувати горизонтально з відхиленням від горизонталі не більше 10 градусів.

Температура їхньої колби може досягати 500°С, тому при установці слід суворо дотримуватися норм протипожежної безпеки (наприклад, забезпечити достатню відстань між поверхнею перекриття і підвісною стелею). До скляної поверхні лампи краще не торкатися голими руками, тому що на ній залишаються жирні плями, що може привести до оплавлення в цьому місці скла колби. Лампу необхідно брати, використовуючи шматок чистої тканини. Якщо колба чимось забруднена, то потрібно протерти її медичним спиртом. Галогенні лампи дуже чутливі до перепадів напруги, тому їх слід вмикати через стабілізатор напруги, а деякі типи - через трансформатор.

Компактні люмінесцентні лампи – дуже вигідні, за умови, що вони - якісні

Як відомо, в усьому світі лампи розжарювання поступово відходять у небуття, через велику енергозатратність. Сучасні високоефективні компактні люмінесцентні лампи використовують в 4 рази менше електроенергії та довше служать. Час роботи якісної енергоефективної лампи сягає від 10 до 13 тисяч годин.

В той час, як звичайні лампи випромінюють 12-15 люменів (одиниця виміру світлового потоку) на кожен Ват спожитої електроенергії, компактні люмінесцентні лампи – 50-80 люменів.

Вони окупаються господареві менше, ніж за рік, а інколи вже за 4-5 місяців. За підрахунками вчених, українські міста можуть зекономити 350 мільйонів гривень, які щорічно витрачаються на електроенергію, якщо перейдуть на нові технології.

Тож дедалі більше родин в Україні роблять свій вибір саме на користь компактних люменісцентних ламп. В середині вони містять суміш інертного газу та парів ртуті. Наявність останнього компоненту викликає чимало домислів про те, що ці вироби шкідливі. Втім, слід знати, що ртуті у них максимум 4 міліграми. Для порівняння, в звичних для нас термометрах міститься кілька сотень міліграмів ртуті! Тож якщо

Ви розбили люмінесцентну лампу, достатньо провітрити приміщення протягом 30 хвилин і обережно зібрати осколки в щільний пакет. А ось проблема масової утилізації подібної продукції, яка використовується в побуті, в Україні поки що не вирішена, адже відповідних підприємств, які б цим займалися, немає.

Звичайно, ощадливому покупцю дуже образливо, коли зовсім недешеві лампочки перегорають, як звичайні. Адже, якщо замінити елементарну недорогу лампу розжарювання для сімейного бюджету не проблема, то ціна енергоефективних, вже не дозволить купувати й міняти щомісяця декілька лампочок підряд. Основною причиною того, що енергозберігаючі лампи швидко згорають, експерти називають велику частоту вмикань-вимикань. Якщо Ви вкрутили цю лампу в туалеті і вона вмикається 150 разів на день, то прослужити вона Вам може не довше, ніж лампа розжарювання.

Також такі лампи не можна вмикати із світлорегулюючою апаратурою (крім ламп, спеціально призначених для роботи з диммерами), з вимикачами із світлодіодною підсвідкою, з електронними перемикачами, включаючи фотоелементи, датчики освітлення, таймери і таке інше.

Щоб без проблем поміняти лампочку, яка вийшла з ладу впродовж гарантійного терміну, потрібно, щоб торгівельний заклад під час здійснення покупки, оформив Вам гарантійний талон чи гарантійну книжку і Ви зберегли їх разом із чеком. Якщо ж про гарантію згадується лише в тексті на коробці, то у випадку поломки Ви, звичайно, можете звертатися до виробника, але зрозуміло, що на практиці ніхто не поїде до іншої країни, щоб замінити лампочку.

На жаль, чимало споживачів, при виборі освітлювальних приладів, орієнтуються не на ту чи іншу торгівельну марку, а обирають найдешевшу продукцію, мовляв, порівняно з лампами розжарювання, вона й без того доволі дорога. Пам’ятайте, зменшення вартості енергозберігаючих ламп відбувається саме за рахунок погіршення їхньої якості.

А подекуди, на ринку з’являються такі освітлювальні прилади, використовувати які навіть небезпечно. Наприклад, якщо при виготовленні лампи використано неякісний лак, вона дуже швидко почне виділяти в повітря отруйні речовини. В деяких приладах може не виявитися захисного пристрою. В цьому випадку спіралі електродів нагріються за лічені хвилини і лампа вийде з ладу. Тьмяне світло та спотворення передачі кольору, як правило, свідчать про неякісний люмінофор, така лампа буде згубно впливати на Ваш зір.

Майбутнє за світлодіодами

Ще донедавна світлодіодами (англійська назва light emitting diode, або LED) цікавилися лише спеціалісти з електроніки та радіоаматори. Сьогодні їх широко застосовують при виготовленні найрізноманітнішої продукції: світлофорів, ліхтариків, гірлянд тощо. Та найбільш перспективним напрямком вважається виробництво світлодіодних ламп, які постійно вдосконалюються й дедалі більше завойовують ринок.

Світлодіод
- це напівпровідниковий прилад, що перетворює електричний струм в світлове випромінювання. Світлодіоди служать реальною альтернативою традиційним джерелам світла та мають ряд істотних технологічних переваг. Зокрема, вони малого розміру та ваги, завдяки чому їх легко кріпити.

Не мають вибагливих до механічних навантажень крихких скляних елементів, не потребують попереднього прогріву та інших пускових маніпуляцій; не бояться частих вмикань і вимикань, низьких температур, вологи, вібрацій та електромереж з нестабільним живленням (при правильному проектуванні), не містять шкідливих речовин; не випромінюють ультрафіолету.

Крім того, світлодіоди - це надзвичайно довговічне джерело світла, термін їх роботи, при грамотному використанні, може сягати ста тисяч годин, тобто понад 11 років, що майже в 100 разів більше, ніж у лампочки розжарювання, і в 5 - 10 разів більше, ніж у люмінесцентної лампи.

Світлодіоди економічно вигідні, особливо в порівнянні з традиційними джерелами світла, вони потребують електроенергії, як мінімум, у 5 разів менше.

Та незважаючи на велику кількість переваг, вітчизняний споживач, який вирішив придбати лампу на світлодіодах, нині дуже ризикує, адже ряд виробників, користуючись сплеском популярності світлодіодних джерел світла, випускають на ринок не до кінця доопрацьовану продукцію: Та й не дивно, адже жодних стандартів на неї в Україні не введено в дію, як не передбачено і належного контролю за її якістю.

Використання світлодіодних джерел світла до цього часу не передбачене державними будівельними нормами (ДБН) та державними санітарними нормами та правилами (ДСН), що по суті, ставить їх поза законом, хоча світильники та лампи на основі світлодіодів уже набули досить широкого застосування в окремих сферах .

ПРАВИЛЬНО ЧИТАЄМО МАРКУВАННЯ

На що ж потрібно звернути увагу, читаючи інформацію на маркуванні лампочки? По-перше, вона має бути якомога вичерпнішою, фірми-виробники, що поважають себе, намагаються пакувати свої лампочки в коробки, на яких вказані не лише дані про виробника, а й їх технічні характеристики. На колбі обов’язково зазначають граничну напругу (вимірюється у Вольтах, позначається В або V) і потужність (вимірюється у Ватах, позначається - Вт або W).

До речі, потужність багато хто плутає із величиною світлового потоку (вимірюється в Люменах, позначається як Лм або Lm). Тип цоколя позначається буковою Е або G, до якої додаються цифри, що означають діаметр цоколя в міліметрах. Цоколі малогабаритних побутових галогенних ламп з позначкою (Е) – різьбові і підходять до звичайних патронів, з позначкою (G) - штифтові, вимагають спеціальних патронів.

Також на лампах, зазвичай позначають клас їх енергоефективності (від А - найвищий клас до G - що означає найменш економні лампочки).

На маркуванні компактних люменісцентних ламп також зазначають індекс передачі кольорів Ra, який визначає ступінь спотворення кольору предметів. Значення індексу Ra 80-89 свідчать про гарну передачу кольорів, а 90-100 – про дуже хорошу.

Ще однією характеристикою енергозберігаючих ламп є їх кольорова температура, яка визначає колір світла. Позначка 2700К означає теплий білий колір, найбільш близький до світла традиційної лампи розжарювання; 4200К – денне світло, 6400К – холодне біле світло, воно дещо відрізняється від звичного, але більшість до цього дуже швидко звикає.

При виборі лампи на світлодіодах, слід звернути увагу на номінальний струм. Адже якщо через світлодіод пропускати більший струм, ніж той на який він розрахований, він світитиме яскравіше, але внаслідок виділення тепла кристал швидко деградує. Тож замість сотень тисяч годин світлодіод пропрацює десятки, поступово втрачаючи яскравість.

Якщо на лампочці немає жодних умовних позначень, то її краще взагалі не брати.

Якщо на колбі лампи є маркування, але упакована вона не у фірмову коробку, а в картон, уважно огляньте лампу. Цоколь має щільно прилягати до колби, на ньому не повинно бути ніяких сколів і тріщин. Лампочка з неякісним цоколем може легко вибухнути або навіть спровокувати займання дроту живлення.

І найголовніше, Ви маєте повне право поцікавитися наявністю супровідних документів, як-то сертифікати відповідності та декларації про відповідність технічним регламентам. Якщо торгівельний заклад не може їх надати – це серйозний привід засумніватися, чи варто тут щось купувати.

Державне підприємство "Полтавський регіональний науково-технічний
центр стандартизації, метрології та сертифікації"


Схожі матеріали:
👁 4219
Категорія: Освіта
Теги: люмен, маркування, енергоспоживання, джерело світла. лампочка, Світлодіод




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ