Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

07.07.2016

90% кіберзлочинів у Полтавській області - шахрайства


Інтернет-шахраї почали масово "кидати" покупців велосипедів


90% кіберзлочинів у Полтавській області - шахрайстваПро це під час прес-конференції в ГУНП повідомив журналістам начальник відділу протидії кіберзлочинам в Полтавській області Слобожанського Управління кіберполіції Олександр Кравченко.

Він повідомив, що аналіз криміногенної обстановки в Полтавській області свідчить про високу питому вагу шахрайств в структурі кіберзлочинності, що сягає близько 90%.

З них у сфері електронної комерції 60%, 30% у сфері платіжних систем, тощо. В поточному році на території Полтавської області зафіксовано 539 звернення, з них через цілодобовий електронний портал 213. Переважна більшість звернень стосується фактів, місця скоєння яких поза межами області.

«В поточному році лише 39 фактів зняття коштів на території області. Крім того, особливістю даного виду злочину в Полтавській області є невеликі суми коштів, якими заволодівають шахраї, дуже часто близько 100 гривень, що не дає можливості відкрити провадження за окремим зверненням» – повідомив начальник відділу протидії кіберзлочинам.

За 6 місяців цього року на цілодобовий електронний портал кіберполіції надійшло 213 звернень, 36 на особистому прийомі.

Найчастіше пропонують придбати телефон, ноутбук, планшет чи велосипед в інтернеті. Виманюють гроші, товар не надсилають.

"В мережі шахраї розміщують оголошення про продаж техніки чи інших товарів. Чекають на потенційного покупця і вимагають передплати. Після отримання коштів товар не пересилають. Всім відома схема, але кількість ошуканих громадян не зменшується. А от кількість злочинів в платіжних системах і із пластиковими картками зменшилась. Тут серйозну роль відіграла швидка реакція служб безпеки банківських установ. Прогнозуємо, що кількість кіберзлочинів буде лише збільшуватись. В літній період почали все частіше "продавати" велосипеди", - розповів Олександр Кравченко, начальник відділу протидії кіберзлочинам в Полтавській області Слобожанського управління кіберполіції.

 

 

Крім того, проводиться моніторинг справ, які зареєстровані в ЄРДР по Полтавській області в відділах та відділеннях поліції. За виявленими фактами ініціюється отримання доручень, для встановлення правопорушників. В поточному році співробітниками відділу отримано та виконано близько 166 доручень слідчих.

Самий доцільний спосіб убезпечити себе від кіберзлочину, на думку Олександра Кравченка, це тримати свої персональні дані в повній таємниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині зафіксували 39 випадків викрадення коштів з банківських рахунків

«Для кіберзлочинів типовим є одночасне нанесення шкоди потерпілим в різних регіонах держави, – розповів начальник відділу, – спритники – це переважно прогресивна молодь, яка добре освоїла ази інформатики. Найпоширенішими злочинами зараз є недотримання умов покупки товарів через мережу Інтернет, дистанційне зняття коштів за допомогою послуги КБ «ПриватБанк» — «Операція без картки», дистанційне зняття коштів за допомогою послуги «Приват 24» КБ «ПриватБанк», шляхом входження в довіру й витребування інформації по картковому рахунку, розповсюдження порнографії в мережі Інтернет, злочини в системі дистанційного банківського обслуговування — втручання в систему «Клієнт-банк», неправдиве повідомлення особі про загрозу у житті, здоров’ї близьких родичів, а також так званий «скімінг» — зчитування інформації з магнітної стрічки кредитної карти за допомогою «скімера»».

На завершення прес-конференції Олександр Кравченко навів низку фактів ошуканства на Полтавщині та запевнив, що поліція готова протистояти кіберзлочинності і для цього створені всі умови, головне щоб громадяни не замовчували інформацію та вчасно зверталися за допомогою.

Кіберзлочинці залучають до своїх схем людей із різних регіонів, щоб заплутати сліди.

Схожі матеріали:
👁 1358
Категорія: Полтавщина
Теги: поліція, шахрайство, Полтавщина, інтернет-шахраї




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ