Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

28.04.2014

На Полтавщині масово підробляли небезпечні пральні порошки


Майже 15 тонн фальсифікованого прального порошку та близько 30 тонн сировини для його виготовлення вилучили правоохоронці


Мешканці Решетилівки масово підробляли небезпечні пральні порошки

Майже 15 тонн фальсифікованого прального порошку та близько 30 тонн сировини для його виготовлення вилучили правоохоронці на станції технічного обслуговування в Решетилівці, де влаштував свій міні-завод один із місцевих приватних підприємців.

І без того шкідлива побутова хімія останнім часом стає ще загрозливішою. Під марками відомих виробників зловмисники пропонували полтавцям суміш із низькоякісної сировини, яка становить реальну загрозу здоров’ю, і особливо здоров’ю дітей.

На вудочку решетилівських винахідників потрапив 25-річний полтавець Микола, що придбав пральний порошок їхнього виробництва на ринку мікрорайону Левада в Полтаві.

– Брав дитячий, щоб не такий шкідливий, – розповідає потерпілий. – Продавали «з автомобіля», запевняли, що це відомий порошок, розроблений спеціально для дитячих речей. Зовсім не шкідливий. І ціна приваблива – дешевше, ніж у магазині. Продавець наголосив, що він дуже підходить до нашої води, адже виробляють у… Решетилівці. Я зпершу й не запідозрив нічого.

Та вже після першого прання «дитячим» порошком руки чоловіка вкрилися пухирями, схожими на опіки, а через кілька днів погіршився зір. Чоловік спробував знайти на упаковці адресу виробника, однак її там не виявилось. Тоді й згадав про Решетилівку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ужгородець загинув внаслідок перекидання вантажівки «Renault Magnum» на Полтавщині

– Потерпілий вирішив звернутися до міліції, – говорить прес-секретар управління МВС у Полтавській області Алла Ставицька. Правоохоронці направили офіційний запит бренд-менеджеру підробленої торгової марки для отримання інформації про місце вироблення та фасування прального порошку. Працівники компанії повідомили, що цей товар на території України взагалі не виготовляється і не фасується.

Сумнівні компоненти змішували в бетономішалці і упаковували в тару відомих виробників

З’ясувалося, що в Решетилівці завбачливий приватний підприємець разом зі своїми колегами вирішив «допомогти» відомій компанії з виробництвом побутової хімії. В одному з боксів власної станції технічного обслуговування облаштував міні-завод. Сумнівні компоненти змішували в бетономішалці і розфасовували в картонну та поліетиленову тару різних відомих виробників – і державних, і закордонних. Миючі засоби були «на всі випадки життя». Треба дитячий – зробимо. Безфосфатний? Та запросто! І доставка була налагоджена – СТО спеціалізувалося на обслуговуванні вантажівок, тож із транспортом проблем не було. Жителі ж Решетилівки звикли, що там завжди багато вантажівок, тож ніхто нічого не підозрював.

– Виробництво було налагоджене в п’ятому боксі з надписом «Автомагазин», – розповідає начальник прес-служби обласної міліції Юрій Сулаєв. – Він начебто був постійно зачинений. Нікого туди не впускали. Але деякі працівники заходили в бокс щодня, як на роботу.

Після отримання дозволу на обшук правоохоронці перевірили приміщення. Під час обшуку виявили та вилучили 11,4 тонн порошку розфасовкою по 10 кг, близько 2,5 тонн порошку для дітей розфасовкою по 3 кг. Окрім готового продукту, знайшли близько 30 тонн сировини для виготовлення пральних засобів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конкурс педагогів Гребінківщини «Класний керівник року»

– Наразі міліція встановлює вартість вилученого, – розповідає Алла Ставицька. – Зразки пральних порошків відправлені на експертизу, яка встановить склад товарів та їхній вплив на організм людини.

За фактом правопорушення відкрили кримінальне провадження за досить рідкісною статтею про незаконне використання знаку для товару. Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді штрафу від 1,7 до 3,4 тис. грн, або виправних робіт терміном до двох років, або громадських робіт на строк від ста до двохсот годин. Якщо результати експертизи доведуть, що продукція може викликати порушення здоров’я, то покарання, звісно, буде набагато серйознішим.

Поки що до міліції звернувся лише один потерпілий, та правоохоронці припускають, що таких може бути набагато більше, адже продавали побутову хімію за досить привабливими цінами. Трикілограмова упаковка дитячого порошку коштувала від 37 до 50 грн в залежності від «виробника». А за 10 кг «безфосфатного» прального порошку просили 69 грн.

Події та коментарі



Схожі матеріали:
👁 1910
Категорія: Полтавщина
Теги: Решетилівка, міліція, порошок, міні-завод, правоохоронці




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ