Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

10.11.2013

Паровоз "Фелікс Дзержинський" із Гребінки переїздить у Харків (ФОТО)


Саме цей експонат, знаменитий тим, що в 1939 році він з Гребінки був відправлений на Міжнародну виставку в Париж (Франція)


Паровоз "Фелікс Дзержинський" із Гребінки переїздить у Харків

У Гребінці на території Локомотивного депо на п'єдесталі у 1985 році стилізовано встановили паровоз серії ФД 20 №2560.

Саме цей експонат, знаменитий тим, що в 1939 році він з Гребінки був відправлений на Міжнародну виставку в Париж (Франція). Там він завоював перше місце.

Зараз ведуться підготовчі роботи: прокладаються рейки, котрі з'єднають п'єдестал із залізничною колією. І невдовзі  паровоз своїм переправлять у Харків в музей історії розвитку залізниці.

Саме на цьому паровозі безіменний машиніст вперше в історії паровозобудування здійснив таран. Подія трапилася у Донецьку під час війни. На вузлову станцію обласного центру прорвався німецький бронепоїзд. Паровоз ФД 20 якраз стояв під парами. Машиніст розігнав паровоз до найбільшої швидкості і таранив ворожий бронепоїзд, скинувши його із колії.

Паровоз даної серії є локомотивом з незалежною паросиловою установкою, що складається з котла і поршневої парової машини.

Його створили із метою прискорити процеси індустріалізації країни.

У той час бурхливий ріст промисловості поставив перед залізничниками завдання підвищити провізну здатність залізниць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На території локомотивного депо Гребінка, на п'єдесталі, стилізовано, встановлений поровоз серії ФД 20 №2560

Для цього в 1930 році був розроблений ескізний проект нового вантажного паровоза. У нім втілили три основні задуми: максимальне використання існуючої залізничної мережі без корінної реконструкції, застосування гвинтового зчеплення, підвищення швидкості і ваги товарних потягів.





Виконати першу вимогу можна було, лише обмеживши навантаження від осі паровоза на рейки. Оскільки у той час на основних магістралях були укладені рейки із вагою погонного метра 38,4 кг, що допускали навантаження від колісної пари 20 тонн. То ж цю цифру конструктори і взяли за основу.

Другу умову виконали за рахунок рівності розрахункової сили тяги паровоза допустимому зусиллю гвинтового зчеплення, яке також не повинне було перевищувати 20 тонн.

Нарешті, щоб утілити в життя третій задум, створили дуже потужну парову машину, великий котел і топку, що дозволяли використати дешеве вугілля середньої і низької калорійності.





Конструкторський колектив, зробивши ретельні розрахунки вузлів і деталей, скрупульозний аналіз російського і світового паровозобудування, вже через 100 робочих днів - термін небачений в практиці локомотивобудування - передав робочі креслення Ворошиловградському паровозобудівному заводу імені Жовтневої революції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пам'ятники та об'єкти культурної спадщини м. Гребінки та району

Зовнішньо та за конструкторськими втіленнями паровоз багато у чому був схожий на паровози Латинської Америки.

Перший паровоз покинув цехи заводу у листопаді 1931 року.

Він на прохання працівників заводу отримав серію ФД20 на честь Фелікса Едмундовича Дзержинского.
















Схожі матеріали:
👁 2841
Категорія: Освіта
Теги: музей, ФД 20 №2560, Паровоз, Фото, харків, Гребінка




Всього коментарів: 2

0
2 хтось   (12.11.2013)
А їде він не до музею, як всім сказали, а на нову квартиру чи авто комусь із панів в м.Харків.


0
1 Cat   (10.11.2013)
Дякую поважному виданню, що читають скромний блог Кота up

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ