Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

03.01.2024

У Гребінківській громаді Полтавщини перейменують село, назва якого є символікою російського імперіалізму


Село Олексіївка належало до Теплівської економії, яка була заснована в Російській імперії, у 1750-х роках російським діячем Григорієм Тепловим


Алєксєй ТепловРішенням № 2404 сесія Гребінківської міської ради затвердила пропозицію до Верховної Ради щодо перейменування села Олексіївка Лубенського району Полтавської області на Калинівку.

Рішення схвалили керуючись ст. 11 Конституції України, деколонізаційним законом та рекомендаціями Полтавського офісу Українського інституту національної памʼяті (УІНП). Ініціатор перейменування, член робочої групи при постійній депутатській комісії Гребінківської міської ради з питань прав людини, законності, депутатської діяльності, етики, регламенту та засобів масової інформації, до повноважень якої належить питання виконання в громаді деколонізаційного закону, представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар розповів, що  сесійному засіданню передувало громадське слухання жителів села.

Воно відбулося 12 грудня 2023 року у межах виконання закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». На слуханні селяни запропонували як нову назву Калинівка. Тож саме цю пропозицію сесія вирішила спрямувати до Верховної Ради України разом  із супровідними документами.

 «Село Олексіївка належало до Теплівської економії, яка була заснована в Російській імперії, у 1750-х роках російським діячем Григорієм Тепловим. У 1762 році він  разом з Орловим і іншими прихильниками цариці Катерини взяв участь у двірцевому перевороті.

Вірність Теплова була щедро нагороджена російською імператрицею Катериною II:  він став одним із ключових діячів у її уряді, у 1767 році одержав чин таємного радника (який дорівнювався військовому чинові генерал-лейтенанта), а у 1773 році отримав 1149 десятин землі біля Петербургу. Помер Григорій Теплов 1779 року і похований в Олександро-Невській лаврі.

Залишив велику спадщину — маєтки у різних місцях Російської імперії, зокрема синові Олексію дісталася Теплівська економія у Пирятинському повіті. Село назване іменем сина його засновника Олексія Григоровича Теплова (1763-1826), російського сенатора,  правителя Харківської губернії Російської імперії»
, - розповів Пустовгар.

Він зауважив, що УІНП підготував перелік назв населених пунктів, які містять символіку російської імперської політики відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». До переліку увійшли вісім сіл на Полтавщині: Олексіївка у Гребінківській,  Чкалове у Кобеляцькій, Новомосковське у Глобинській, Першотравневі у Пирятинській, Шишацькій, Зіньківській, Чутівській, Михайлівській громадах. Цей перелік не є вичерпним і буде доповнюватися.

До 27 січня 2024 року місцева влада повинна подати до Верховної Ради України нові пропозиції назв замість російсько-комуністичних.

У Полтавському офісі УІНП нагадали, що деколонізаційний закон включає до символів російської імперської політики назви населених пунктів на честь:
  • осіб, які були на керівних посадах у держструктурах, війську та партіях, зокрема й тих, які Російська імперія створювала на підпорядкованих землях, і сприяли російській імперській політиці; були працівниками радянських органів держбезпеки всіх рівнів; публічно, зокрема в мистецьких творах чи медіа, підтримували, глорифікували або виправдовували російську імперську політику, закликали до русифікації чи українофобії;
  • подій, повʼязаних із утіленням російської імперської політики;
  • назв російських міст та інших географічних, історичних та культурних обʼєктів РФ.

Алєксєй Теплов

Полтавський офіс УІНП

 

Схожі матеріали:
👁 852
Категорія: Новини Гребінківської громади
Теги: Олексіївка, Гребінківщина, село




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У мережі запустили фейк, орієнтований на мешканців Полтав... У мережі запустили фейк, орієнтований на мешканців Полтав...
В ДТП на Полтавщині травмувався 35-річний мотоцикліст В ДТП на Полтавщині травмувався 35-річний мотоцикліст
На Гребінківщині висадили алею молодих дерев На Гребінківщині висадили алею молодих дерев
В аварії на Полтавщині загинула велосипедистка В аварії на Полтавщині загинула велосипедистка
На Полтавщині громада разом з поліцейським посадили понад... На Полтавщині громада разом з поліцейським посадили понад...
На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в... На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ