Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

03.09.2014

У Гребінківській райлікарні відбувся день донора


Головний лікар ЦРЛ Віктор Іванович Кривошея особисто вийшов привітати тих, хто вирішив здати кров


У Гребінківській райлікарні відбувся день донора

Минулого тижня у Гребінківській центральній районній лікарні пройшов День донора.

Незважаючи на несприятливу погоду, а в той день ішов дощ, під приймальним відділенням зібралося чимало людей, котрі забажали здати кров. І були серед них ті, хто забажав поділитися своєю кров'ю безкоштовно.

Адже і цього разу можна було виявити громадянську свідомість і здати кров безкоштовно для постраждалих у боях на сході під час антитерористичної операції. Зокрема, таке бажання виявили учасники громадського об'єднання "Вільна зграя".

- Ми дізналися про благодійну акцію, і одразу ж одностайно вирішили взяти в ній участь, - говорить Сергій Цимбал, - хочеться внести свій внесок у загальну справу порятунку поранених у боях на сході. Хочеться підтримати усіх, хто зараз захищає нашу Батьківщину.

Головний лікар ЦРЛ Віктор Іванович Кривошея особисто вийшов привітати тих, хто вирішив здати кров.

- День донора проводиться у нашій райлікарні вже багато років. Кожні два місяці до нас приїздять працівники Лубенської станції переливання крові, і ми разом проводимо цю акцію, - розповідає головний лікар ЦРЛ, - завдячуючи засобам масової інформації, кожного разу збирається чимало людей, бажаючих здати кров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Гребінківщині продовжено патріотичну акцію "Розфарбуй своє село"

Раніше завжди відчувався дефіцит крові в медицині, а тепер взагалі потреба в донорській крові величезна. В цьому році, у зв'язку з трагічними подіями на сході, у нас діє благодійна акція по безкоштовній здачі крові.

Варто сказати, що серед тих, хто прийшов здавати кров, було багато донорів зі стажем. Вони всі вже знають правила і умови здачі, яктреба підготуватися до здачі, щоб це принесло користь для організму. Але головне, що здана кров може допомогти комусь побороти недуг, а можливо, навіть, врятувати життя.

Гребінчин край

• Донором крові може стати кожна людина віком від 18 до 60 років, з масою тіла не менше 50 кг. За один раз донор, зазвичай, може здати 450 мл.

• Донорами не можуть бути носії ВІЛ-інфекції, сифілісу, вірусних гепатитів, туберкульозу, хворі на гіпертонічну хворобу ІІ-ІІІ ступенів, ішемічну хворобу серця, атеросклероз. Детальну інформацію щодо переліку протипоказань до донорства крові надають у медичних закладах.

• Кров рекомендують здавати не частіше 5 разів на рік. Повністю склад крові відновлюється через 30-40 днів. Раціон донора повинен містити білок, від якого залежить рівень гемоглобіну в крові.

• Регулярне донорство сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, подагри та навіть ожиріння. Здача крові омолоджує організм та покращує роботу імунної системи, печінки, підшлункової залози та інших органів травлення.

• Щоб стати донором, важило вести здоровий спосіб життя: правильно харчуватися, відмовитися від надмірного вживання алкоголю та від куріння.

Перед здачею крові:

— напередодні необхідно повечеряти, але відмовитися від жирної їжі, молочних продуктів,

 — можна вживати солодкий чай, узвар, хліб, сухарі, крупи, макарони на воді без масла, соки, морси, компоти, мінеральну воду, овочі, фрукти (крім бананів),

— не вживати алкоголь за 48 годин до процедури,

 — пити більше рідини,

— не вживати ліки, особливо, які містять анальгін, аспірин за 72 години до процедури,

— добре відпочити, виспатись,

— легко поснідати у день процедури.  

Після процедури:

— відпочити 10 хвилин,

— випити солодкий чай, з'їсти щось легке,

— у цей день краще уникати надмірних фізичних навантажень,

— алкоголь не вживати щонайменше протягом 8 годин.

— упродовж наступних 2 діб бажано регулярно та добре харчуватися та вживати багато рідини.

Для заохочення здачі крові держава передбачає пільги донорам: з метою адаптації організму до крововтрати чинним Законом України передбачено звільнення донора від роботи в день кровоздачі і на наступний день після неї зі збереженням середньої місячної заробітної плати.

Якщо, за домовленістю із роботодавцем, донор у день здачі крові виходить на роботу, вихідний переноситься на іншу дату. У випадку, коли доброволець здійснює процедуру під час відпустки, то відпустка продовжується на відповідну кількість днів.



Схожі матеріали:
👁 1242
Категорія: Здоров'я
Теги: црл, Кривошея, день донора, кров




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ