Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


28.09.2017

28 вересня - Всесвітній день боротьби проти сказу


Спостерігається тенденція зростання зараження сказом серед тварин


Вакцинація тварин - один з методів боротьби проти сказуВсесвітній день боротьби проти сказу (World Rabies Day), або Всесвітній день боротьби зі сказом, заснований з ініціативи Глобального альянсу з контролю сказу (Global Alliance for Rabies Control) і щорічно відзначається 28 вересня, починаючи з 2007 року, при підтримці безлічі організацій охорони здоров'я.

Цей День покликаний привернути увагу до проблеми поширення цієї хвороби, а також до її наслідків. А дата обрана в зв'язку з тим, що в цей день у 1895 році помер Луї Пастер — знаменитий мікробіолог, один з творців вакцини проти сказу.

Серед інфекційних хвороб сказ (інша назва — гідрофобія) займає особливе місце в силу абсолютної летальності (якщо в перші ж години не надати зараженому людині необхідну допомогу, він неминуче загине). За даними альянсу з боротьби проти сказу, щорічно у світі 55 тисяч чоловік помирає від сказу — або, в середньому, одна людина кожні 10 хвилин.

Вакцинація тварин - один з методів боротьби проти сказу

Між тим, сьогодні в розпорядженні медиків є безпечні та ефективні вакцини, які здатні зупинити розвиток захворювання у людини, укушеного зараженою твариною. Імунізація, зроблена протягом декількох годин після контакту зі звіром, може запобігти летальний результат. Згідно зі статистикою, щороку такі вакцини одержують більше 15 мільйонів людей. Проте із-за високої вартості ліки недоступне жителям багатьох країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Черговий випадок сказу тварин зафіксували на Лубенщині

Заходи, присвячені Всесвітньому дню боротьби проти сказу, проходять повсюдно. Фахівці різних країн інформують людей про наслідки сказу у людини і тварин; розповідають, наскільки легко його попереджати і як викоренити це захворювання серед людей, ведучи боротьбу з його збудником серед тварин. Також до цього Дня традиційно приурочені наукові симпозіуми та конференції, присвячені боротьбі зі сказом, і благодійні заходи по збору коштів на вакцинацію тварин.

Схожі матеріали:
👁 1173
Категорія: Актуально
Теги: сказ




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ