Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


31.08.2022

Борис Приходько: «Підтримка агросектору – запорука продовольчої безпеки країни»


Підтримка агросектору – запорука продовольчої безпеки країни. Одна з них – кредити


агросектор
 

Переробна галузь в агросекторі – важлива складова економіки

За інформацією Мінагрополітики, з початку року банки видали аграріям та фермерам кредитів на суму майже 50,8 мільярда гривень за програмою «Доступні кредити 5-7-9». Найбільше кредитувалися аграрії Київської, Вінницької, Хмельницької, Кіровоградської та Полтавської областей. Це суттєва підтримка сільгоспсектору, особливо у нинішніх умовах, – переконаний засновник Благодійного фонду «РАЗОМ» Борис Приходько:

«Підтримка агросектору – запорука продовольчої безпеки країни. Одна з них – кредити. Є чітко прописані умови – на які цілі можна взяти кредит. Попри всілякі міфи, кредити можна взяти на будь-які цілі, потрібні для ведення діяльності аграрії та фермерів. Це і закупка транспорту, пально-мастильних матеріалів, насіння, добрив, пестицидів, навіть виплата зарплати працівникам і поповнення обігових коштів. Я вважаю роботу уряду у цьому напрямку позитивною. Для агросектору великий плюс від розширення програми кредитування. Без цього було б важко впоратися із завданнями, адже не у всіх було достатньо грошей для проведення посівної та збору врожаю».

За умовами програми, стартапи й бізнес мали можливість отримати від 100 тисяч до 50 мільйонів гривень кредиту на термін до 5 років. Відсотки – від 0% до 9%. Все залежить від кількості створених бізнесом робочих місць. Враховується і виторг. Аграріям запропонували спеціальні умови погашення кредиту.

Підтримка аграріїв – це збереження існуючих та створення нових робочих місць. Адже не будемо забувати, що майже 40% українців втратили роботу за останні півроку. Частина бізнесів закрилася, частина скоротилася. Тому урядові програмі для агросектору виконують і соціальну складову.

В контексті підтримки агросектору Борис Приходько наголосив і на важливості підтримки тваринництва та підприємств з переробки сільгосппродукції. Вони також забезпечують продовольчу безпеку країни.

«Йдеться не лише про великий бізнес, а й про малий та середній. У тому числі й про фермерські господарства. Є спеціальні програми, за якими аграрії можуть розраховувати на державну підтримку. Ведеться відповідна інформаційна політика, яка є корисною для переробників, фермерів та усіх, хто працює в аграрному секторі: хто може отримати кредити чи допомогу, називаються суми, умови тощо. Думаємо про день завтрашній, заохочуємо людей створювати власний бізнес. Це правильний напрямок, який ведеться і на рівні держави і на рівні обласної та місцевих влад», – говорить Борис Приходько.

Чернігівщина – традиційно вважається аграрною областю. Тому залежність економіки від врожаїв дуже велика. Є великі перспективи щодо розвитку харчової переробної промисловості, яка може забезпечувати не лише внутрішні потреби споживачів, а й експортуватися.

«Є ще один важливий напрямок. Якщо ми зробимо акценти на індустріальні парки, то зможемо активніше залучати інвесторів, будувати нові підприємства. Держава йде шляхом підтримки переробників і це додатковий плюс для розвитку цього напрямку і інвесторів. Не забуваємо просту істину, що завтрашній день будується сьогодні», – говорить Борис Приходько.

Він додав, що АПК — один з найважливіших галузей економіки України, тому ставлення до нього має бути відповідне. Вирішувати проблеми аграріїв та створювати умови для розвитку цього важливого економічного і стратегічного напрямку.

Борис Приходько переконаний, що перспективи розвитку агросектору є, як і нові ніші для роботи у цій галузі. І зараз якраз той момент, коли потрібно шукати можливості і використовувати їх на благо. Адже ми знаємо багато прикладів, коли країни у післякризовий період відновлювалися і виростали до передових економік світу.



Схожі матеріали:
👁 580
Категорія: Прес-реліз
Теги: продовольча безпека країни, кредити, агросектор




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ