Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


03.01.2024

Як вибрати спецодяг: головні поради


Для різних професій та сфер виготовляється відповідний робочий одяг


Виконання складної, небезпечної роботи вимагає не лише відповідних умінь, але й належного екіпірування. Для захисту працівника від різних ризиків, пов’язаних з роботою, використовується спеціальний одяг. Наприклад, спецодяг для зварювальника захищає його від іскор та розплавленого металу, для лаборанта — від хімічних розчинів, а кухаря — від олії та жиру. В цій статті розповідаємо про різні види спецодягу та їх особливості.

Які матеріали використовуються для пошиття спецодягу

Робочий одяг може виготовлятись з різних тканин, в залежності від його призначення та особливостей використання. Найчастіше спецодяг шиють з таких тканин:

  • Молескін — це щільний бавовняний матеріал, який має гладку поверхню назовні та начос всередині. Молескін добре зберігає тепло та захищає від пилу, проте не надто ефективно утримує вологу.

  • Ріпстоп — являє собою нейлонову або поліестерову тканину з армованою ниткою. Ріпстоп вирізняється особливою міцністю та надійністю.

  • Кордура — товстий нейлоновий матеріал з поліуретановим покриттям. Завдяки своїм особливостям, цей матеріал практично не пропускає вологу.

  • Ліоцел — текстильний матеріал з целюлози. Ліоцел одночасно добре пропускає повітря та є досить міцним. Він не втрачає форму після прання, а також запобігає розмноженню бактерій.

Крім цього спецодяг досить часто шиють з чистої бавовни або бавовни змішаної з поліефірними матеріалами. Для легкого одягу (наприклад, для сфери послуг) може використовуватись тканина полотняного плетіння.


спецодяг

Який буває спецодяг

Для різних професій та сфер виготовляється відповідний робочий одяг. Наприклад, костюм будівельника чи автомеханіка повинен бути надійним, захищати працівника від пилу, високих температур та механічних пошкоджень. Для цього такий спецодяг виготовляється з міцних матеріалів, наприклад, бавовни з саржевим плетінням та спеціальним термостійким просоченням. В більшості випадків для будівництва, автосервісу чи важкої промисловості потрібен такий робочий одяг:

  • куртка;

  • жилет;

  • штани;

  • комбінезон або напівкомбінезон.

Для роботи взимку знадобляться спеціальні утеплені комплекти одягу. При виборі спецодягу важливо, щоб він не заважав вільно рухатись та працювати зі складним обладнанням.

На що звернути увагу при виборі спецодягу

При виборі спецодягу слід враховувати декілька факторів, від яких залежить його зручність та безпечність. А саме:

  • Якість матеріалів. Чим складніші умови праці, тим міцнішим та надійнішим повинен бути робочий одяг. Наприклад, для автомеханіків рекомендується обирати костюми з натуральних тканин (бавовни, вовни або льону), штучних матеріалів (віскози) або синтетичних волокон (поліестеру, нейлону, флісу або холлофайберу).

  • Пошиття одягу. Бажано, щоб вироби мали вільний крій, анатомічні шви, багатофункціональні кишені, сітчасті вставки для вентиляції та світловідбивні елементи. Тоді одяг не буде перешкоджати рухам працівника та забезпечить комфортні умови праці.

  • Водонепроникність. Завдяки спеціальним просоченням тканини, одяг захищає співробітника від води, олії, нафтопродуктів та довше залишається чистим.

  • Стійкість до прання. В більшості випадків спецодяг потрібно регулярно очищати, тому його матеріал повинен бути достатньо стійким до прання та зберігати свої властивості.

Вибору робочого одягу необхідно приділити особливу увагу, адже від нього залежить безпека, зручність та ефективність працівників. Великий вибір спецодягу для різних сфер представлено в інтернет-магазині Consafety.



Схожі матеріали:
👁 211
Категорія: Прес-реліз
Теги: робочий одяг, пошиття спецодягу, спецодяг для зварювальника




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ