Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


07.03.2013

Про честь професії


Офіційна статистика не подає числа тих людей, які помирають із вини лікарів. А вони є


Про честь професії

Скільки сьогодні потрібно заплатити, аби потрапити на прийом до лікаря, на стаціонар, і найголовніше – щоб не померти на операційному столі?

Стало традицією: коли йдеш до лікаря, то повинен нести. Колись «діяли» коробка цукерок і двадцятка. Та час іде, тарифи ростуть, а обслуговування і, найголовніше, ставлення до пацієнтів людським назвати важко.

 Порушивши тему лікарської помилки в соціальній мережі, ми отримали купу листів від дописувачів із реальними життєвими історіями, де винуватцем прогресуючої хвороби і найстрашніше – смерті людини – був той, хто давав клятву Гіппократа…

 Люди бояться називати імена та прізвища лікарів, які заподіяли біду їхній родині, аргументуючи, що «на віку, як на довгій ниві» і ще не раз доведеться стукати у двері того кабінету. Крім того, довести вину чи виявити помилку ескулапа в усі часи вдавалося небагатьом.

 Однак своїм мовчанням ми покриваємо злочинців і нерідко – «вбивць у законі».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два полтавських бізнесмена потрапили у світовий рейтинг мільярдерів

 Із особистого досвіду, який ніколи не забуду. Якось уночі до лікарні, у якій я перебувала в післяопераційному відділенні, привезли дівчину з іншого міста. Її збила вантажівка. 18-річна померла в реанімації. Батьки просто не встигли вчасно привезти здалеку гроші. Усе, що зробили лікарі, – поставили крапельницю й обробили рани. Жодних оперативних хірургічних втручань!..

 Маленька зарплата – те, чим найчастіше прикриваються люди у білих халатах. Завжди хочеться запитати: «Хіба ви не знали, скільки отримують лікарі?». А який же рівень життя сьогодні в нашій країні загалом?

 У кожній професії вистачає байдужих, ледачих і безвідповідальних. Але ті, у чиїх руках життя людини, напевно, мають це усвідомлювати.

 Поняття честі професії давно втратило свою актуальність у нашому суспільстві. І не варто очікувати дива. Якщо ваші права як пацієнта порушили, дійте. Намагайтеся фіксувати всі вимоги лікаря про надання закладу фінансової допомоги – «благодійності». Вимагайте, щоб вам видали письмове підтвердження цих прохань.

Фіксуйте всі порушення лікарів у наданні вам допомоги: порушення етики, режиму роботи тощо. Покажіть головному лікарю все записане і задокументоване вами щодо порушень медпрацівників. Напишіть скаргу на ім’я головного лікаря на персонал, який діяв неправомірно. Повідомте головному лікарю, що відправите скаргу до вищих інстанцій і надасте ситуації розголосу. І пам’ятайте: «із несправедливістю або співпрацюють, або борються». Так сказав французький письменник Альберт Камю.

 Олена БУРЯК, журналіст
Події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 1825
Категорія: Актуально
Теги: Допомога, професія, скарга, люди у білих халатах, Лікар




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ