Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


17.01.2018

Свята минають: 17 січня - закінчуйте розважатися, проженіть чорта і беріться до роботи


Народні прикмети на 17 січня


Свята минають: 17 січня - закінчуйте розважатися, проженіть чорта і беріться до роботиНезважаючи на те, що різдвяні свята тривають аж до Хрещення Господнього, яке відзначається 19 січня, у старовину саме 17 січня намагалися завершити всі посиденьки і розваги, також закінчувалися дівочі ворожіння. Наступав період робочих буднів.

Люди вірили, що саме на Зосиму і Феокстиста, 17 січня, нечиста сила відходить у свої володіння і залишає світ живих, а тому наостанок намагається якомога більше нашкодити іншим людям. Щоб уникнути злих чар, проводили численні обряди. Також у цей день передбачали погоду на найближчі місяці, користуючись прикметами.

Була широко поширена традиція 17 січня виганяти біса з села. Один із жителів села наряджався чортом, і його били, інсценуючи бійку. Потім на місці битви розводили багаття, і кожен намагався перестрибнути через нього, оскільки в цьому випадку, згідно з повір'ям, можна було заручитися підтримкою вищих сил, отримати щастя і здоров'я.

17 січня потрібно було з іконою обійти навколо будинку, промовляючи молитву, тоді з помешкання підуть усі злі сили, які вводять людину в гріх. До закінчення обряду нікого не впускають в дім і з домочадцями не розмовляють.

За народним повір'ям, у цей день потрібно було зашити в ладанку чортополох і носити на шиї біля хреста - для убезпечення від пристріту і допомоги мандрівникам.

Якщо в день Феоктиста загадати бажання, вийти на вулицю і побачити ківш Великої Ведмедиці на небі праворуч, значить, бажання збудеться. Якщо справа виявиться Чумацький шлях, то для дівчини це обіцяє заміжжя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як жителям Гребінки підзаробити у 2018 році: ідеї від Doba.ua

Народні прикмети на 17 січня

Якщо на 17 січня повний місяць, і стоїть ясна погода, значить, навесні буде сильна повінь

Якщо на деревах лежить багато снігу - у бджолярів буде вдалий рік, і вийде зібрати багато меду

Якщо небо в цей день безхмарне, то сильні морози будуть стояти ще досить довго

Якщо в день Феоктиста, 17 січня, народжується дитина, то буде володіти таємним знанням

Якщо хмари 17 січня висять низько - це віщує заметіль

Якщо зоряне небо без хмар - буде сонце і мороз

Червона зоря 17 січня віщує вітряну погоду

Якщо чується крик лисиці в цей день - чекай негоду

Якщо в цей день іде сніг - прикмета до того, що бджоли будуть гарно роїтися.

Схожі матеріали:
👁 891
Категорія: Актуально
Теги: січень, прикмети




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ