Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


04.11.2017

Виходець з полтавського села був родоначальником ракетної артилерії


Уродженець Полтавщини Олександр Засядько - родоначальник ракетної школи, попередник Корольова


Виходець з полтавського села був родоначальником ракетної артилеріїУродженець Полтавщини Олександр Засядько - родоначальник ракетної школи, попередник Корольова, один з найосвіченіших і працездатних людей XIX століття.

Відомий історичний факт: вперше в Європі саме запорожці під командуванням гетьмана Ружинського в 1515 році широко застосовували ... бойові ракети! Вони налякали татар під час штурму фортеці під сучасним Білгородом. Ракети по шість разів «підстрибували», відскакуючи від землі, і таким чином шокували в паніку злагоджену і дисципліновану татарську кінноту.

Кримський хан Мелік-Гірей зазнав нищівної поразки в цьому бою, хоча мав чисельну перевагу над запорожцями. Але незабаром українці втратили секрет «ракетної зброї», бо все ракетники, які брали участь у військовій кампанії, загинули в подальших боях.

У Російській імперії творцем ракетних військ став Олександр Дмитрович Засядько - український козак за походженням, який народився на Полтавщині, в селі Лютенка 7 листопада 1779 року.

П'ятнадцять років поспіль провів Засядька в військових кампаніях під керівництвом Суворова і Кутузова, пройшов з боями Італію, Туреччину, Пруссію, Німеччину, Францію.

Саме під час Закордонного походу 1813-1814 рр. Олександр Дмитрович Засядько познайомився з англійськими «Конгрева» ракетами. Повернувшись на батьківщину, вирішив створити ракети, що перевершують англійські по тактичними та технічними характеристиками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 3 -го листопада українські ракетні війська та артилерія відзначають 20 річницю від створення

Абсолютно унікальною і не має аналогів стала установка Засядька, з якої можна було зробити залп відразу шістьма ракетами. Засядька сконструював пускові «верстати» - вони дозволяли вести залповий вогонь шістьма ракетами. Фактично це був прототип «катюші»! Яку, до речі, винайшов теж уродженець Полтавщини Юрій Побєдоносцев. Однак Засядька, крім згаданих, небачених ще в Європі технічних новацій, створив також прилад для наведення своїх ракет на ціль, розробив тактику бойового застосування ракетної зброї!


Виходець з полтавського села був родоначальником ракетної артилерії
 

Розрахунки Засядька, розроблені ним принципи реактивної тяги, балістики, ракет, допомогли Кибальчичу, Ціолковського, Кондратюку. І тому можна сказати, що космічна ера для українців почалося 1815 року в Лютенські просторах Полтавщини.

На жаль, до наших днів не збереглася могила героя. Більшовики нищили храми і все, що стосувалося царських часів. Могила ракетного генерала стала жертвою комуністичних невігласів. Та й монастир спіткала не найкраща доля: його зруйнували і перетворили в колонію для неповнолітніх злочинців. Про це пише Гуляй.Полтава.


 

Схожі матеріали:
👁 1130
Категорія: Прес-реліз
Теги: Козак, ракетні війська, Олександр Засядько




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ