Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


24.07.2020

Воші: як не підчепити і знешкодити


Для лікування педикульозу зазвичай використовують безрецептурні шампуні чи лосьйони проти вошей.


Для багатьох дітей школа починається з «перевірки на вошивість»: при виявленні вошей дитина відправляється додому, переповнена почуттям сорому і ганьби. Батьків зазвичай охоплює паніка, і у всіх членів сім'ї тут же починає свербіти голова. Однак, педикульоз (від лат. Pediculus «воша») - зовсім не соромітний діагноз, адже, всупереч стереотипам, поява вошей ніяк не пов'язана з рівнем порядності. Педикульоз — факт хоч і неприємний, але не варто панікувати. Сьогодні, сучасні засоби від вошей дуже ефективні та прості в застосуванні, і при цьому не вимагають відвідування лікаря.


Лекхім Пермін новий 50 мл 1 флакон
 

Воші — це маленькі комахи, розміром з кунжутне насіннячко. Вони харчуються невеликою кількістю крові. Їхні укуси викликають сильне свербіння — найхарактерніший симптом педикульозу. Крім того воші швидко повзають по шкірі голови, і тоді волосся буквально «ворушиться». Кожен день воші відкладають до 6-10 яєць, схожих на міліметрові вузлики. Їх називають гнидами. Вони щільно прикріплені до коріння волосся ближче до шкіри — там, де досить тепла, щоб яйця дозріли та вилупилися. Гниди, розташовані на відстані більш як 6-7 мм від кореня вже не становлять небезпеки.

Є кілька видів вошей:
  • головні воші. Вони й викликають звичайний головний педикульоз. Головні воші не є переносниками інфекцій.

  • платтяні воші. Живуть на одязі та в матрацах. Цей вид вошей дійсно частіше зустрічається у людей, які не стежать за гігієною.

  • лобкові воші. Живуть на шкірі лобкової області, але зрідка поселяються в волоссі на тілі, бровах і віях.

Як їх позбутися?

Для лікування педикульозу зазвичай використовують безрецептурні шампуні чи лосьйони проти вошей. Найбільш популярні протипаразитарні препарати https://apteka-ds.com.ua/catalog/protyparazytarni-preparaty на основі диметикону і мінеральних масел, які завжди є в наявності у мережі аптек “D.S.” Вони позбавляють вошей і гнид доступу кисню — і комахи гинуть. Існують і інсектицидні препарати, наприклад, на основі перметрина. Багато з них знищують тільки дорослих вошей, але не гнид, тому буде потрібна повторна обробка голови.


Перметринова мазь 4 % 40 г 1 туба
 

Як можна заразитися?

Воші не вміють літати й стрибати — тільки повзати. Тому заразитися можна при близькому контакті голова до голови. Таке частіше трапляється в дитячих колективах, коли діти сидять тісним колом над захоплюючою настільною грою (ну або навколо щасливого власника нового гаджета) або просто грають разом. Можна заразитися при використанні загальних головних уборів, подушок і аксесуарів для волосся, але таке відбувається досить рідко. Річ у тому, що воші дуже чутливі до голоду: харчуються вони 1-2 рази в день кров'ю людини, і більше як добу «аут» не виживають. Якщо приміряти капелюх по черзі — ризик зараження є, але якщо капелюх пролежала в шафі більш як двоє діб — небезпека минула. Воші людини не приживаються на домашніх вихованцях, тому собаки та кішки не можуть бути джерелом зараження, а при спалаху педикульозу їм у свою чергу нічого не загрожує.

Симптоми педикульозу:
 
✔️ Сверблячка шкіри голови, особливо за вухами та на потилиці. Сверблячка зазвичай з'являється не відразу, а через пару тижнів після заселення голови вошами — до цього часу шкіра стає гіперчутливою до їх слині. Триває свербіж досить довго і нерідко зберігається протягом декількох тижнів після перемоги над паразитами.

✔️ Відчуття ворушіння волосся — може з'явитися з самого початку.

✔️ Висипання у вигляді дрібних плям, виразок і кірочок на шкірі голови, шиї та плечей.

І, нарешті, наявність гнид на волоссі ближче до кореня. Найчастіше їх можна знайти на потилиці й за вухами. Для надійності краще озброїтися ліхтариком і лупою. Їх можна сплутати з лупою або з висохлим засобом для укладання волосся: відмінність у тому, що гниди дуже щільно прикріплені до волосся, і їх непросто зняти. Самі воші рідко попадаються на очі — їх не так багато, та й пересуваються вони занадто швидко.

Схожі матеріали:
👁 413
Категорія: Прес-реліз
Теги: головні воші, види вошей, лікування від вшей, воші, Перметринова мазь




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ