Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


10.08.2021

Вся справа в чарівних бульбашках: секрети газобетону


Газобетон — це різновид штучного каменю, бетон, який по всьому об'єму містить дрібні бульбашки діаметром 1-3 мм.


Газобетон — один з матеріалів, що відноситься до групи так званих пористих бетонів. Сьогодні будинки з нього не така велика рідкість. У газобетону є ряд очевидних переваг і явних недоліків, як і у будь-якого іншого будівельного матеріалу. А ще є важливі моменти, на які обов'язково потрібно звернути увагу, перш ніж будувати будинок: їх три. А які — читайте в нашій статті.

Що таке газобетон

Газобетон — це різновид штучного каменю, бетон, який по всьому об'єму містить дрібні бульбашки діаметром 1-3 мм. Вспінення бетонної суміші відбувається найчастіше за допомогою реакції алюмінію з лужним середовищем цементного або вапняного розчину. Можуть використовуватися і інші газоутворювачі, але ГОСТ 31359-2007 (Бетони ніздрюваті автоклавного твердіння. Технічні умови) говорить саме про алюміній (п. 4.17.3). Алюміній застосовується або у вигляді пудри, або у вигляді пасти.


газобетон
 

Після того як сухі інгредієнти (в загальному випадку — цемент і кварцовий пісок) змішуються з водою, розчин заливають у форму, і починається реакція газоутворення: виділяються бульбашки водню. Суміш розбухає, практично як дріжджове тісто. Потім, коли цементний розчин схоплюється, виходить монолітний камінь, який нарізають на блоки. Але це ще не все: тепер треба надати конструкції міцність. Для цього газобетонні «кубики» поміщають в автоклав, де їх обробляють водяною парою при високому тиску. Інший варіант — висушити в сушильних камерах. Але автоклавний газобетон — все-таки більш поширений варіант.

Більшість фахівців рекомендують працювати саме з автоклавним бетоном, і на те є дуже серйозна причина.

Річ у тому, що не автоклавний газобетон можна зробити в будь-якому гаражі, кустарно. Такі блоки, як правило, і геометрично сильно відрізняються від заявлених параметрів, і (що куди серйозніше) не відповідають заявленим характеристикам по міцності. Перевірити умови гаражного виробництва, дотримання технології при виготовленні конкретної партії газобетону неавтоклавного способом практично неможливо. В такому випадку ви купуєте кота в мішку. Автоклавне виробництво складно організувати «на коліні» - обладнання коштує чималих грошей, так що автоклавний газобетон з великою ймовірністю проведений заводським способом, з дотриманням всіх необхідних нормативів і технічних умов (див. Вищенаведений ГОСТ по ніздрюватих бетонів, СН 277-80 з правилами виготовлення виробів з пористих бетонів і т.д.).

Якими повинні бути блоки з газобетону

Граничні розміри блоку:
  • довжина - 625 мм;
  • ширина - 500 мм;
  • висота - 500 мм.
Щоб відповідати цьому ГОСТу, блоки I категорії можуть відхилятися від заявленого геометричного розміру не більше ніж на 3 мм по довжині, на 2 мм по ширині та на 1 мм по висоті. Прямолінійність ребер повинна дотримуватися з точністю 1 мм, а відхилення від прямокутної форми не може бути більше ніж 2 мм. Для II категорії газобетону розмір більший.

Регламентується навіть відбиті куточки блоків — так, якщо відбиті становлять не більше 3 мм, то це взагалі не вважається бракувальним дефектом для блоків I категорії. Допустима глибина відбитих кутів (максимум двох штук на одному блоці) - 5 мм для блоків II категорії. При цьому в упакованні має бути не більше 5% блоків з відхиленнями, що перевищують норми з таблиці.

Блоки й плити з газобетону мають назву відповідно до вимог ГОСТу. Так, на умовному позначенні повинні бути заявлені:

Переваги газобетону

Свої головні переваги газобетонні блоки набувають саме завдяки тій самій рівномірної пористості: сотні тисяч мікропор створюють повітряні мікрокамери, і завдяки цьому формується, мабуть, головна особливість цього матеріалу в застосуванні до нашого клімату.
 
✔️ Будинок з газобетонних блоків відмінно тримає тепло взимку і прохолоду — влітку. Таким чином, в будинку з газоблоків можна буде заощадити на обігрів (і на літній кондиціонер). Будівельники призводять середні цифри, відповідно до яких стіна з газобетону тримає тепло в 4 рази краще, ніж стіна з повнотілої цегли.

✔️ Завдяки все тим же бульбашкам газобетонні блоки дуже легкі. А це дозволить не тільки з легкістю їх укладати, але ще і закласти фундамент з розрахунком на куди менше навантаження, ніж, скажімо, цегляний будинок.

✔️ Великий розмір дозволяє істотно скоротити час на укладку газобетонних блоків. А точна геометрія (звичайно, в разі, якщо ви купуєте заводські матеріали) дасть економію на розчині та зменшить кількість містків холоду в стіні. А ще такі блоки легко пиляти, що теж істотно полегшить будівництво.

✔️ Як відомо, бетон не горить. Клей або розчин, на які укладаються блоки, теж не з горючих матеріалів. Так що вдома з газобетону належать до досить пожежобезпечним будовам — в порівнянні, наприклад, з дерев'яними та каркасними. Стіна з газобетону здатна витримувати вплив відкритого вогню дві години, не втрачаючи несучих здібностей.

✔️ І нарешті, ні сам бетон, ні клей ні в якому разі не привабливі для жучків, цвілевих грибків, гнильних бактерій та інших шкідників. Так що біологічний захист такого будинку теж забезпечена природним шляхом.


Схожі матеріали:
👁 330
Категорія: Прес-реліз
Теги: газобетон




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ