Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

13.04.2011

До Дня космонавтики поїзду «Полтава — Москва» буде присвоєно назву «Георгій Береговий»



До Дня космонавтики поїзду «Полтава — Москва» буде присвоєно назву «Георгій Береговий»

У рамках виконання указу Президента України «Про відзначення 90-річчя з Дня народження Георгія Берегового» керівництвом Південної залізниці прийнято рішення до Дня космонавтики присвоїти ім'я двічі Героя Радянського Союзу, льотчика-космонавта Георгія Берегового міждержавному поїзду №92/91 Полтава — Москва.

Цей поїзд був обраний для такої почесної місії не випадково, оскільки Георгій Береговий є уродженцем Полтавської області, а з Москвою його пов'язувала робота — Георгій Береговий 1970—1980-х роках очолював Центр підготовки космонавтів у Підмосков'ї.

Не дивуйтеся, якщо почуєте, що у Гребінці проводяться підготовчі роботи до святкування Дня космонавтики. Якщо ви були впевнені, що гребінківці і космос не можуть поєднатися, навіть в бурхливій уяві фантазера, ви помилялись.

Коли яскраве весняне сонечко виблискувало на пофарбованих поверхнях відремонтованих вагонів у Пасажирському вагонному депо, увагу привертав красивий колір ультрамарину та сяючі зірки Героя Радянського Союзу на верхній смузі над вікнами вагону. Надпис: "Георгій Береговий" пояснював наявність зірок на пасажирському потягу.

Наші залізничники долучилися до доброї справи - вшанування пам'яті нашого земляка, льотчика-космонавта СРСР, генерал-лейтенанта, д вічі Героя Радянського Союзу Георгія Тимофійовича Берегового. Квітень багатий датами, до яких і ми причетні. 12 квітня відзначають Всесвітній день авіації і космонавтики, романтичне і переможне свято всіх жителів колись могутнього Союзу. А 15 квітня 1921 року у селі Федорівка Карлівського району Полтавської області народився Георгій Тимофійович Береговий.

Цього року він святкував би свій 90-річний ювілей. Більшість полтавців не знають, навіть, імені славного земляка. Візуальне нагадування у вигляді надпису на вагоні, який буде курсувати від нашого обласного центру до Москви - символ пам'яті для двох держав. Перемога, слава та могутність Росії та України здобувалася такими героями, як Георгій Береговий.

Страшна війна змусила тоді юнаків швидко подорослішати. У 1941 році Георгій закінчив Ворошиловградську школу військових льотчиків. Льотчик, командир ланки, командир ескадрильї 90-го гвардійського штурмового авіаційного полку за роки війни зробив 186 бойових вильотів.

За героїзм, мужність і відвагу, проявлені в льотних боях Великої Вітчизняної війни, 26 жовтня 1944 року Георгій Береговий удостоєний звання Героя Радянського Союзу. Після завершення війни в 1948 році Г.Т.Береговий закінчив вищі офіцерські курси і курси льотчиків-випробувачів. Як льотчик- випробувач освоїв десятки типів літаків.

У 1956 році закінчив Військово-повітряну академію. 14 квітня 1961 року був удостоєний звання Заслужений льотчик- випробувач СРСР. У1963 році Георгій Тимофійович був зарахований до загону радянських космонавтів, пройшов повний курс підготовки до польотів на кораблях типу Союз. 26-30 жовтня 1968 року здійснив космічний політ на космічному кораблі Союз-3.

У польоті була перша в історії спроба стиковки з безпілотним кораблем Союз-2 в тіні Землі. За здійснення космічного польоту 1 листопада 1968 року нагороджений другою медаллю "Золота Зірка" Героя Радянського Союзу. П'ятнадцять років Георгій Тимофійович очолював Центр підготовки космонавтів.

Лише один Г.Т. Береговий удостоєний першої зірки Героя за Велику Вітчизняну війну, а другої - за політ у космос. Про цей подвиг нагадуватимуть | зірки на вагонах потяга.

Сумлінно виконали роботу по фарбуванню вагонів з написами: "Георгій Береговий" маляри цеху капітально - відновлювального ремонту Василь Степанович Старун, Володимир Васильович Кривошей, Віктор Миколайович Заріцький.

Урочисті заходи, присвячені пуску потягу № 92/91 "Георгій Береговий" сполученням Полтава - Москва,  з ім'ям славетного земляка та зірками Героя пройде на станції Карловка 15 квітня 2011 року, де до 90-річчя з дня народження Г. Т. Берегового також приурочені відкриття реконструйованого вокзалу і меморіальної дошки в честь двічі Героя Радянського Союзу. У перший рейс "Георгій Береговий" відправиться 16 квітня.


НА ВІДСТАНІ

(Згадуючи космонавтів-українців)

Світлої пам'яті Павла Поповича,
льотчи космоиавта СРСР,
двічі Героя Радянського Союзу.

Два рази - в космосі сміливець-лицар
Земля лежала, мов кавун, на відстані.
Губилися й світились зоряниці.
На землю позивні летіли з вістями.
Не міг він знати в давні ті години,
Що промайнуть іще десятки літ
Й син-льотчик незалежної Вкраїни
Присвятить їй свій зоряний політ,
І глибину розвідає космічну.
Внесе новітні дані до наук...
Край дякує за подвиг героїчний
Тобі, вже генерале, Каденюк.
Микола НЕТЕСА.


Схожі матеріали:
👁 2658
Категорія: Полтавщина
Теги: Георгый Береговий, Москва, Потяг, Гребінка, день космонавтики, вагон, полтава, пасажирське вагонне депо




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ