Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

30.01.2014

Чому пирятинські жінки воліють народжувати у Гребінці?


Пирятинці й досі обурюються закриттям фтизіатричного та офтальмологічного відділень


Медична реформа у дії. Недоліки і переваги

Здоров’я - найважливіша складова життя кожного, тому люди не можуть не перейматися проблемами медицини. Із запитаннями, стосовно реформи галузі охорони здоров’я ми звернулась до головного лікаря Пирятинської центральної районної лікарні Олександра Гаркавенка.

- Олександре Михайловичу, розкажіть про медичну реформу в цілому, про її реалізацію в нашому районі, а також зупиніться, будь ласка, на її позитивних і негативних сторонах.


- Суть реформи галузі охорони здоров’я полягає в розмежуванні її на первинну, вторинну, третинну, невідкладну, допомоги. Минулого року відбулось відокремлення невідкладної допомоги і передача її на утримання до обласного бюджету; відбулось розмежування первинної і вторинної ланок; відповідно, керують ними дві різні юридичні особи; пройшло розмежування матеріальної бази.

Первинна ланка - це фельдшерсько-акушерські пункти, сімейні лікарі, амбулаторії і педіатрична служба. Вторинна ланка - це стаціонар; вузькі фахівці: хірург, уролог, травматолог, гінеколог та інші; стоматологія і параклінічні служби: лабораторія, рентген, функціональна діагностика.

Третинна ланка - це обласна лікарня і четвертинна - науково-дослідні інститути, наприклад, інститути Амосова чи Шалімова.

Звичайно, жодна реформа, на стадії її впровадження, не може похвалитись лише позитивним перебігом. Будь-які зміни, майже завжди, неохоче сприймаються виконавцями, бо це нестабільність, скорочення штату чи реструктуризація. Це перший негативний момент, а занепокоєння медичних працівників автоматично передається пацієнтам.

Є певні недоліки в організації, адже будь-яка реформа повинна бути підкріплена фінансово, а в даному випадку, відверто кажучи, фінанси не передбачаються. Також, на мій погляд, чіткого бачення кінцевої мети реформи немає ні в медичних працівників, ні у пацієнтів.
Проблеми транспорту: людям із сільської місцевості складно дістатись до лікарні.

Серед позитивів, найперше - це увага до первинної ланки. Сімейний лікар не лише може надати першу допомогу людині, а й більш серйозно допомогти зі здоров’ям, адже знає анамнез, історію хвороби, тобто працює із пацієнтом протягом його життя.

Думаю, вектор роботи обраний правильно, але слід конкретно сформулювати завдання сімейного лікаря і розглянути питання оплати праці. Позитивним моментом є також увага до сільських закладів охорони здоров’я.

Останнім часом ФАПам та амбулаторіям виділялись малі кошти, переважно залишкові, тому вони перебувають у плачевному стані і потребують покращення матеріальної бази.
Стосовно вторинної ланки і створення окружних госпіталів - думаю, такий підхід правильний.

- Пирятинці й досі обурюються закриттям фтизіатричного та офтальмологічного відділень. Прокоментуйте це рішення іще раз.

- Звичайно, лікарні повинні бути в кожному районі, але якщо мова іде про фінансування, то одразу ситуація ускладнюється, коштів бракує. Приміром, утримання реанімаційного відділення нам щороку обходиться у 850 тис. грн., утримання фтизіатрії коштувало 670 тис. грн., а офтальмології - 500 тис. грн.

Фінансування виділяється на душу населення і його не вистачає для належного утримання відділення. Наприклад, у фтизіатрії для харчування 1-го пацієнта на добу виділялось 4 грн., це занадто мало. Краще кошти перенаправити на інші відділення, хай їх навіть стане менше, ніж погано утримувати усі. Перевезти наших пацієнтів до області значно дешевше, ніж фінансувати в районі все відділення.

В офтальмології обладнання було застарілим, а у наш час новітніх технологій, лікуватись дідівськими методами мало кому хочеться. Тож і було прийняте рішення, стосовно реорганізації. У хірургічному відділенні зараз встановлено 6-ть офтальмологічних ліжко-місць, працюють лікарі, тобто тим, кому потрібна госпіталізація не відмовляють.

- На якому етапі перебуває ремонт центру матері і дитини?


- Пологовий будинок увійшов у державну субвенцію, кошти проходили через обласне управління капітального будівництва, безпосередньо ми ними не розпоряджались. Район також виділив значну суму на виготовлення проектної документації.

Роботи розділено на З етапи. 1-й - утеплення приміщення, ремонт покрівлі і облаштування прилеглої території. Цей етап успішно завершився. 2-й етап передбачався на 2013 р. - це заміна водогінної, каналізаційної, теплової мереж; ремонт всередині приміщення. Кошти не виділялись, але є надія, що роботи все ж продовжаться цього року. 3-й етап - забезпечення медичним обладнанням.

- Чому, на вашу думку, пирятинські жінки воліють народжувати в сусідніх містах, приміром у Гребінці, а не у нас?

- Це питання мені ставлять відтоді, як я працюю на посаді головного лікаря. Близько 15 р. тому у пирятинській лікарні за 1 рік проходили лікування 30-40 осіб з інших районів. 80-90 жителів Пирятинщини лікувались за межами району. На сьогодні ситуація має зворотній характер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінківській ЦРЛ при пологовому відділенні відкрите заняття з вагітними жінками

У нашій лікарні за 1 рік проліковується 140 не місцевих осіб і 30 пирятинців звертаються до лікарів сусідніх регіонів. Кожна людина, обирає того лікаря, який подобається, незважаючи на місце його знаходження.

Причина відтоку потенційних пацієнтів може полягати у неналежних нормах деонтології, культури наших лікарів, простіше кажучи, у хамстві. Але перевчити людину не може ніхто, навіть головний лікар.

- В рамках організації окружних госпіталів, пологове відділення у Гребінці перестане існувати. Чи не пробували ви запрошувати тамтешніх лікарів на роботу до Пирятина?

- Я пропонував своїм колегам із Гребінки такий варіант, але наполягати не можу. Такі питання кожен вирішує індивідуально, крім того, як завжди, є проблеми із житлом. Якщо колеги виявлять бажання працювати у Пирятині, я буду радий.

Пирятинська правда


Схожі матеріали:
👁 1916
Категорія: Здоров'я
Теги: пологове відділення, пирятин, жінки, лікарня, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ