Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

04.03.2012

Благодійні внески в лікарнях Гребінки: за чи проти?



Благодійні внески в лікарнях Гребінки: за чи проти?

Навіть якщо хворий не сплатив благодійного внеску, у допомозі йому не відмовлять, пояснює головний лікар. А внески потрібні через те, що медзакладам катастрофічно бракує державного фінансування.

Якщо раніше, коли медики вимагали сплатити так звані «благодійні внески», з цим можна було посперечатись, то тепер правила стали жорсткішими. Фінансисти кажуть – причина у тому, що без «благодійних внесків» робити аналізи, флюорографію тощо буде просто ні за що – фінансування немає..

Якщо Вам не надають послугу без сплати благодійного внеску, вирішуйте це питання із адміністрацією лікарні

Це не стосується тих випадків, коли пацієнту потрібна термінова допомога, і його, наприклад, привезла до лікарні «швидка». Однак коли життю людини загрози немає, а потрібно пройти, скажімо, медогляд у поліклініці, вас настійливо попросять сплатити «благодійний внесок».

У кожній медустанові «розцінки» на благодійну допомогу різні. Це пов’язано із тим, що керівник лікарні може сам вирішувати, скільки має «коштувати» благодійність від пацієнтів. Однак у Гребінківських лікарнях розмір внеску дійсно невеликий, приблизно 4-5 гривень.

У цій структурі зауважують, що фактично це завуальовані платні послуги, розмір яких установи охорони здоров’я встановлюють на свій розсуд. Водночас в АМКУ роз’яснили, що закон не забороняє добровільних спонсорських внесків у будь-яких розмірах, але вимагати їх, наприклад, за УЗІ, рентген, кардіограму або на ліки для операції лікарі не мають права.

У Міністерстві охорони здоров’я запевняють, що вони надіслали роз’яснювальні листи на місця, яким головлікарів зобов’язують дотримуватися законів при зборі внесків. Дозволено вивішувати в лікарні оголошення про те, що кожен може, за бажання, здати певну суму на потреби лікарні (натомість видадуть квитанцію із вказівкою прізвища і пожертвуваної суми). Якщо ж лікар вимагає грошей, хворий може поскаржитися (краще письмово) головлікареві або в регіональне управління МОЗ.

Як ставляться до благодійних внесків люди, ми поцікавилися у жителів міста Гребінка (Полтавська область).


Чимало лікарів, спілкуючись з Grebenka.com, зазначали, що якби не благодійні внески, то рівень медицини впав би ще нижче.

Люди по-різному ставляться до цього.

«Я розумію сьогоднішню складну ситуацію в місцевій медицині. На благодійні внески людей здебільшого закуповують медикаменти та інші необхідні лікарні речі. Я думаю, що кожна людина усвідомлює це. А тих грошей, що виділяє влада, постійно на все не вистачає. З іншого ж боку, не заплатиш, ніхто навіть і говорити з тобою не схоче»
, - розмірковує 37-річна гребінчанка Оксана.

А ось 60-річний Василь зовсім інакше бачить цю проблему: «Як це так! А за що платити? Я категорично проти внесків, адже це прості платні послуги докторів, котрі самі собі це придумали. Не платив і не платитиму».

Та ось третя співрозмовниця - 25-річна Людмила, котра нещодавно стала мамою, вважає за доцільне сплачувати благодійні внески, адже тоді і ставлення лікарів краще, і послуги значно якісніші. «Кілька місяців тому я перебувала у Гребінківській лікарні, - розповідала вона. - Звісно, медикаменти та все інше купувала сама. У благодійних внесках я не вбачаю нічого поганого, адже заради власного та здоров’я дитини не варто жаліти грошей».

Благодійні внески та благодійна допомога — це вільний вибір пацієнтом форм, часу і місця, а також змісту допомоги. Тобто внесення коштів до благодійних фондів — справа добровільна. Закон не забороняє лікувально-профілактичним закладам приймати добровільні внески. Питома вага коштів, що отримують заклади охорони здоров’я із благодійних фондів, незначна, порівняно з фінансуванням із бюджетів різних рівнів, і становить 3% до загального бюджету.

Благодійна допомога надається як у натуральній формі — продукти харчування тощо, так і в грошових надходженнях, які використовуються на придбання медикаментів, обладнання тощо.

В той же час Антимонопольний комітет України веде боротьбу з «добродійними» внесками, які лікарі наполегливо просять хворих та їхніх рідних здавати до фонду поліклініки або лікарні.

1-2 скарги ні до чого не приведуть, тому що навряд чи можна довести факт вимоги до пацієнта надати "благодійність". Але якщо таких скарг будуть десятки, плюс суми "на благодійність" будуть однаковими, а це можна перевірити по прибуткових ордерах (УЗД зазвичай коштує 30-40 грн. , рентген - 10-15), прокуратура може порушити кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем у цій лікарні.

«Благодійні внески» не варто плутати із платними послугами. За останні лікарі мають право офіційно брати кошти, надавати квитанції, бо це дозволено Кабміном.

Перелік цей зовсім невеликий:
• протезування зубів;
• оздоровчий масаж;
• медогляд організацій у лікарнях;
• меддопомога на дому;
• аборт;
• видача довідок про носіння зброї;
• довідка з психдиспансеру для водіїв.
Якщо ж з вас беруть гроші за якусь іншу послугу, то це і є благодійний внесок, від нього,  теоретично, ви можете спробувати відхреститись.

Якщо людина не сплачує благодійний внескок – це не є підставою для того, аби відмовити у наданні послуги. Лікарі ж додають, якщо не хочете сплачувати благодійні внески, вирішуйте це питання не з лікарем, а з адміністрацією закладу.

Grebenka.com


Схожі матеріали:
👁 2795
Категорія: Новини Гребінки
Теги: здоров'я, црл, гроші, лікарня, Гребінка, благодійні внески, головний лікар




Всього коментарів: 2

0
2 Иван   (05.03.2012)
А хто сказав,що не треба платити коли потрібна термінова допомога:так дійсно,не треба:давай бензин і ми приїдем...особливо це відноситься до сільської місцевості....

А хіба хтось був би проти таких внесків,якби було видно прозоро куди вони йдуть?

А то плати не плати,а все-одно коли лежиш в лікарні,тільки і встигай діставати гроші з гаманця...
Зрозуміло,що це не лише в Гребінці таке...Але невже ніхто цього не баче,що фактично нічого не дається безкоштовно,якщо ти лежиш в лікарні,всеодно треба весь час платити.А деж діваються тоді ці благодійнй внески,куди вони йдуть?
Хай пояснять покажуть кошоторис,і тоді питань не буде.


0
1 Александр   (05.03.2012)
О, пипец! Я не думал что мне надо платить чтобы относился медперсонал ко мне как к человеку! Это же узаконеная корупцыя!
Что будет дальше? Вот сейчас заболел, и а этот момент нужно выстоять очередину к врачу, но перед этим выбегать пол больницы получая подписи, печати и квитанции чтобы врач принял как человека...

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ