Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

09.02.2017

Пирятинців закликають віддавати перевагу медичним послугам місцевої районної лікарні


Міський голова, звертаючись до медиків, наголосив, що в питанні збереження статусу районної лікарні багато залежить і від них самих


 
Чи буде районна лікарня в Пирятині після реформи?6 лютого в поліклінічному відділенні райлікарні зібралися медики та керівники району і міста, щоб поговорити про медичну реформу, яка відчутно зачіпає Пирятинську ЦРЛ.

Основна проблема - зменшення фінансування медичної галузі в 2017 році, яке поставило під сумнів нормальне функціонування ЦРЛ. Субвенція з Державного бюджету стала меншою, тому значне навантаження перекладається на місцеві бюджети.

Завдяки спільній роботі керівників району та міста вдалося досягти порозуміння і погодити додаткове співфінансування райлікарні у 2017 році – по 3 млн. грн. з міського та районного бюджетів. Але є й інші проблеми в медичній галузі району, які потребують обговорення.
 
У своєму виступі головний лікар ЦРЛ Олександр Гаркавенко наголосив, що лікарня в Пирятині буде. Поки що не відомо, в якому вигляді і які відділення працюватимуть, але зараз основне завдання - зберегти хірургічне відділення, бо саме на ньому можна зосередити роботу й інших відділень.

За словами голови районної ради Сергія Пазюка, будь-які реформи повинні приносити користь пересічному громадянину. «Кожного року держава все більше перекладає фінансування медицини на рівень місцевих бюджетів. У 2017 році нам вдалося спільно забезпечити потреби галузі. Працюватимемо і над покращенням матеріальної бази закладу. Крім того, кожен з керівників на своєму рівні продовжуватиме лобіювати інтереси медиків району», - зазначив голова райради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реформа первинної ланки медичної допомоги на Пирятинщині: запитань більше, ніж відповідей

Та найболючішим є питання статусу ЦРЛ, адже лікарня планової терапії, а саме такою має стати Пирятинська райлікарня, буде обмежена списком допомоги, до якого ургентна терапія не входить. Голова райдержадміністрації Олег Куча зазначив, що це питання він озвучував голові ОДА Валерію Головку, наголосивши, що хірургічне відділення Пирятинської ЦРЛ має непогану матеріально-технічну базу, добре забезпечене фаховим персоналом, а оскільки наш район знаходиться на автошляху міжнародного значення з інтенсивним рухом транспорту, то значення ургентної допомоги не можна нівелювати.

Міський голова Олексій Рябоконь, звертаючись до медиків, наголосив, що в питанні збереження статусу районної лікарні багато залежить і від них самих. Адже статистика - невблаганна: якщо жителі Пирятинщини будуть їздити лікуватися в сусідні райони і зменшуватиметься навантаження, то кількість ліжкомісць не вдасться зберегти. Тому лікарі зі своєї сторони теж мають докладати максимум зусиль, щоб пацієнти віддавали перевагу медичним послугам Пирятинської ЦРЛ.

Свою стурбованість змінами в галузі висловили і медики. Звісно, розвитку медицина не бачить вже десятки років. Але така оптимізація закладів, яку пропонує Міністерство охорони здоров’я, призведе тільки до погіршення ситуації з надання ургентної допомоги. Тим більше, що у переважної більшості медзакладів на сьогодні є проблема з транспортом.

 Ні лікарі, ні пацієнти нині не розуміють, що ж, врешті-решт, отримають від цієї реформи і як може покращитися надання медичних послуг, коли лікарів буде менше і вони знаходитимуться далі.

Олександр Гаркавенко зазначив, що саме для зменшення напруги і потрібні такі спільні обговорення проблем. Він подякував усім присутнім і пообіцяв, що такі діалоги будуть проводитися й надалі.
   


 


Схожі матеріали:
👁 1680
Категорія:
Теги: црл, пирятин, головний лікар, медицина, лікарня, відео




Всього коментарів: 2

0
2 мартин   (14.02.2017)
це точно


0
1 girkij   (10.02.2017)
Всім лікарям Пирятина й Гребінки потрібно переглянути розміри своїх грошових вимог, так званої подяки за лікування. В іншому випадку після оптимізації лікарняних закладів втратять все. Люди їдуть лікуватися туди де дешевше, краще відношення, наявність співвідношення ціни і якості.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині мотоцикліст збив неповнолітнього пішохода На Полтавщині мотоцикліст збив неповнолітнього пішохода
У Пирятині вантажівка збила 40-річну жінку У Пирятині вантажівка збила 40-річну жінку
У ДТП на Полтавщині травмувалися четверо людей У ДТП на Полтавщині травмувалися четверо людей
Президент нагородив дефлімпійців, серед них і шахістка з ... Президент нагородив дефлімпійців, серед них і шахістка з ...
На Полтавщині внаслідок ДТП одна людина загинула, п‘ятеро... На Полтавщині внаслідок ДТП одна людина загинула, п‘ятеро...
Житель Полтавщини може сісти на 8 років за крадіжку кабел... Житель Полтавщини може сісти на 8 років за крадіжку кабел...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ