Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

20.01.2017

Реформування медицини. Лікарня в Гребінці буде


Чи залишиться лікарня у Гребінці? Чи буде діяти пологове відділення? Такі питання дуже хвилюють гребінківців


Лікарня в ГребінціЦього року таки відбудеться в районі добровільне об'єднання територіальних громад.

Які зміни в життєдіяльності міста очікувати? Також не вщухають розмови про реформування медицини та створення госпітальних округів. І згідно тих планів такі районні центри, як Оржиця, Гребінка, Чорнухи, Пирятин, Хорол, Семенівка будуть належати до Лубенського госпітального округу.

Чи залишиться лікарня у Гребінці? Чи буде діяти пологове відділення? Такі питання дуже хвилюють гребінківців. Щоб отримати докладну відповідь, ми звернулися до головного лікаря Гребінківської ЦРЛ Віктора Івановича Кривошеї.

- Вікторе Івановичу, швидко змінюються міністри охорони здоров'я і щоразу знову починаються розмови про реформування медицини. Зараз виконує обов'язки міністра Уляна Супрун. Які зміни в медичній галузі несуть постанови, затверджені новим керівництвом?

- Кабінет Міністрів України ухвалив низку постанов, які закладають засади реформування системи охорони здоров'я в Україні та вирішують оперативні питання управління медичною сферою. Хоча мені здається, що зараз у державі не кращий час для реформ. Соціально-економічний стан країни потребує інших змін. Але дійсно, затверджено 2 концепції-реформи фінансування системи охорони здоров'я та розвитку системи громадського здоров'я, - ухвалено постанову щодо утворення госпітальних округів.

- При створенні нового госпітального округу Гребінківська районна лікарня припинить своє існування? Хворим з Гребінки потрібно буде звертатися по медичну допомогу до лікувальних закладів Лубен?

- По-перше, 2017 рік буде підготовчим до впровадження в Україні госпітальних округів. Урядом тільки розпочато процес створення госпітальних округів - механізму співпраці між органами місцевої влади з метою кращого управління медичною інфраструктурою.

Ухвалена відповідна постанова встановлює технічні критерії для визначення географічних меж госпітальних округів та порядок їх створення: наявність принаймні однієї лікарні інтенсивного лікування, охоплення території з населенням мінімум 200 тис. осіб у разі наявності лікарні 2-го рівня або 120 тис. осіб у разі наявності лікарні тільки 1-го рівня, можливість доїзду до лікарні інтенсивного лікування з будь-якої точки округу за 60 хвилин.

Госпітальний округ планується з такими межами і набором закладів, щоб в перспективі на його основі можна було створити ефективну і сучасну медичну мережу. Обласні державні адміністрації повинні протягом місяця надати МОЗ пропозиції щодо складу та меж округів. їх перелік окремою постановою Кабмін повинен затвердити до 1 лютого 2017 р.

Дійсно, Гребінківський район, за попередніми планами буде відноситися до Лубенського госпітального округу. Але про закриття нашої лікарні не йдеться. Та скорочення ліжкового фонду і медичних працівників нас чекає. Це - необхідність, яка залежить від фінансування. Цього року медична субвенція лише на 70% покриває наші потреби.

Вже у 2016 році нам довелося скоротити 86 ліжок: 16 - інфекційного від ділення та 70-у вузловій лікарні.

Та завдяки підтримці районної ради, райдержадміністрації, депутатського корпусу протягом року виділялися кошти на медицину. Завдяки районній Програмі підтримки молодих спеціалістів - медиків було придбано будинок лікарю акушеру-гінекологу Смєлій Ю.В.

- Нашій лікарні і зараз не вистачає молодих спеціалістів? Які вакансії у ЦРЛ?

- Так, не секрет, що до районних лікарень не поспішають повертатися випускники медичних вузів. Хоча багато гребінківців здобуває медичну освіту. Основна проблема - низька заробітна плата та відсутність житла.

Але у нас вже є напрацювання з цього приводу. Минулого року у ЦРЛ з'явився новий лікар фтизіатр-пульмонолог Аліна Михайлівна Мазур. Молодий спеціаліст також потребує житла, сподіваємося, що вдасться виділити кошти за Програмою, щоб лікар з родиною залишилася у нашому місті.

Та у ЦРЛ досі залишаються вакансії 3лікаря-терапевта, лікаря-інфекціоніста, лікаря-педіатра, неонатолога, онколога.

- Вікторе Івановичу, яка доля очікує пологове відділення? Чи залишається вірогідність закриття пологового?

- Я оптимістично дивлюся на майбутнє, думаю, що у 2017 році пологове відділення в Гребінці ще функціонуватиме.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пирятинська ЦРЛ – у складі Лубенського госпітального округу

Хоча зменшується кількість новонароджених на Гребінківщині, падає демографічний показник в державі. Але все-таки потрібно працювати і сподіватися на краще. Ми вже плануємо відкрити в ЦРЛ відділення реанімації. Великою проблемою для жителів району став ріст серцево-судинних захворювань.

Важкі наслідки інфаркту міокарда та інсульту можна применшити на 70%, якщо вчасно й вміло надати першу допомогу потерпілому. Для цього потрібно мати у відділенні сучасне обладнання, відкрити палату на 3-4 ліжка. Зараз у лікарні діє палата інтенсивної терапії.

У минулому році ми зробили сучасний ремонт у приймальному відділенні. Облаштували й палат тимчасового перебування хворих, медпрацівникам, і хворим затишно і тепло приміщенні. Медсестри при оформленні пацієнта у стаціонар, роблять у відділенні кардіограму, вимірюють тиск.

- Вікторе Івановичу, лікарі розуміють які наслідки реформування слід очікувати районним лікарням. ФАПам?

- Особливого значення при реформували медицини експерти надають ухваленню концепції розвитку системи громадського здоров'я і Україні. Вона закладає засади переорієнтації фокусу системи охорони здоров'я від політики лікування до політики зміцнення та збереження здоров'я людини.

Досягнення результатів у сфері громадського здоров'я безпосередньо залежить від поінформованості та обізнаності населення. Саме тому МОЗ планує розробити програму комплексних заходів з профілактики; сформувати базу даних про стан здоров'я населення і середовища життєдіяльності людини; а також проводити інформаційно-просвітницькі кампанії з попередження захворювань та популяризації переваг здорового способу життя.

З думкою, що хворобу краще попередити, ніж лікувати, ніхто не сперечатиметься. Старші лікарі знайомі радянською державною моделлю охорони здоров'я Семашко.І сільські ФАПи, і районні лікарні надавали і надаватимуть основні види медичної допомоги та займатимуться профілактикою.

Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 2242
Категорія: Здоров'я
Теги: црл, здоров'я, Grebenka.com, новини Гребінки, лікарня, Гребінка




Всього коментарів: 2

0
2 Viktor   (23.01.2017)
Купили будинок акушеру-гінекологу Смєлій Ю.В.?
Нічого собі...

А він попрацює пару років, оформить його на себе і смиється в Лубни чи Київ.
Таке в Гребінці постійно. А тоді кажуть нема фіанасування медицини в районі....


0
1 Медик   (21.01.2017)
Ховаючись за фейкові реформи мабуть керівництво лікарні забуло в статті розказати, як уже з початку року медиків примусово “попросили” піти у додаткову неоплачувану відпустку на кілька днів.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ