Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

20.09.2013

Гребінківщина відзначила 70-ту річницю визволення від німецько-фашистських загарбників


Сьогодні, як і кожної осені, ми складаємо особливу шану визволителям Гребінківщини


Гребінківщина відзначила 70-ту річницю визволення від німецько-фашистських загарбників

19 вересня у місті Гребінка біля обеліску Слави  відбулися святкові заходи  з нагоди 70-тої річниці визволення Гребінківщини від німецько-фашистських загарбників, в яких взяли участь керівники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування,  державні службовці, представники  громадських організацій, громадськість міста,  учнівська  молодь.

Керівництво району ветеранам вручили ювілейні медалі з нагоди 70-ти річчя визволення Гребінківщини від німецько-фашистських загарбників.

Редактор районної газети "Гребінчин край" Наталія Лакуша презентувала книгу "Гребінчин край пам'ятає героїв-визволителів".

До всіх пам'ятників солдатам – визволителям були покладені квіти від керівництва та громадськості району.

Пам'ять про загиблих вшанували хвилиною мовчання.

70 років тому воїни 253 стрілецької дивізії, 183 танкової та 11 мотострілецької бригад Воронезького фронту звільнили Гребінківський район від окупантів.

"Тридцять четвіркою", яка першою увірвалася в Гребінку, командував Герой Радянського Союзу Ю.М.Сагайдачний, Почесний громадянин міста, на жаль, нині покійний.На честь героїв - танкістів височить тепер у центрі міста легендарний ІС -2.

В цей день ми висловлюємо слова безмежної вдячності всім, хто віддав за нас життя, хто вистраждав і виборонив наше визволення, приніс нам свободу і незалежність, можливість жити і працювати під мирним небом. Схиляємося у шані перед своїми батьками і дідами, живими і померлими солдатами Великої Вітчизняної війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почесні громадяни міста Гребінка − воїни-визволителі міста

З вересня 1941 року по вересень 1943 року Гребінківщина була окупована, що означало встановлення режиму насильства, приниження, грабежу, розстрілів.

Війна рясно засіяла наш край братськими й індивідуальними могилами. На території району загинуло 412 бійців і командирів Червоної Армії. Але час вносить свої корективи. Напередодні Дня Перемоги на стелі, що у парку Слави, було викарбувано ще одне прізвище воїна, який захищав нашу землю та загинув у Гребінці у 1941 році. Це прізвище стрільця - артилериста Гната Івановича Платовського. Викликають гордість пошуки онуком свого дідуся, свого коріння, історії свого роду.





Прах загиблих покоїться в 19 братських могилах, 6 індивідуальних, 5 безіменних. На місці поховань встановлено 27 пам'ятників, меморіальний комплекс у місті Гребінці. Кожного року лягають до їх підніжжя полум'яні квіти в знак вічної скорботи і невмирущої пам'яті.

Війна і окупація завдали величезних людських втрат і матеріальних збитків.

На фронтах Великої Вітчизняної війни загинуло 2820 наших земляків. Всі вони названі поіменно і занесені до Книги Пам'яті і Книги Скорботи України. Кілька рядків з іменного списку свідчать про його життя на землі, про героїчний подвиг земляка. Доземний уклін живим і мертвим переможцям фашизму.

Населення району за період окупації, як свідчать архівні документи, скоротилося на 9398 чоловік, вивезено на каторжну працю до Німеччини 2518 чоловік, переважно молоді, розстріляно і замучено мирних жителів району 250 чоловік, був повішений Кабушка Павло Матвійович (1903 р.н., службовець, с. Майорщина), заживо спалена Онищенко Софія Микитівна (1913 р.н., с. Сліпорід - Іванівка, робітниця).





В пошані і горі ми схиляємо голови перед їх могилами, ми пам'ятаємо і Пирогову Леваду, і Корнїївський Яр, всі місця, де покоїться прах загиблих.

В грізні часи Великої Вітчизняної війни 4900 гребінківців не по своїй волі стали воїнами, стали в ряди захисників рідної землі. Всім відомий подвигсержанта Григорія Кагамлика, який героїчно загинув на полі бою, але не пропустив ворожі танки.

Механік - водій танка Василь Риндя свій подвиг здійснив на Луганщині. Обом їм присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Повними кавалерами ордена Слави стали М.Г. Вовк Ю.Т. Яценко, 3500 наших земляків нагороджені орденами і медалями.

У районній раді ветеранів зберігається книга зі списками учасників Великої Вітчизняної війни, нагороджених орденами і медалями СРСР.





Готуючись до відзначення ювілею визволення міста та району від фашистських загарбників, Гребінківська РДА і районна рада прийняли рішення про нагородження відзнакою "70 років визволення м. Гребінка та Гребінківського району", яка має статус медалі і є почесною нагородою Гребінківської РДА та районної ради. Це символ вдячності влади людині за її мужність і героїзм, проявлені в роки Великої Вітчизняної війни 1941 -1945 років, самовіддану працю по відбудові народного господарства міста та району. Ця нагорода буде носитися з великою гордістю та щирою вдячністю і буде стимулювати і заохочувати людину до плідноїпраці в ім'я розвитку інтелектуальної і культурної спадщини, громадську та благодійницьку діяльність.







Grebenka.com


Схожі матеріали:
👁 2195
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Кагамлик, Гребінка, Василь Риндя, 70-та річниця, Сліпорід - Іванівка, фронт




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ