Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

27.05.2016

Гребінківська районна газета розпочала реформування


Газета не зникне, вона буде виходити під такою ж назвою, з таким же цільовим призначенням і тематичною спрямованістю


Гребінківська районна газета розпочала реформуванняЗ 1 січня цього року набрав чинності Закон України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації'", який безпосередньо стосується і нашої газети "Гребінчин край".

Цей Закон визначає механізм реформування друкованих ЗМІ, заснованих органами державної влади, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування. Реалізація Закону сприятиме приведенню вітчизняного законодавства у відповідність до європейських стандартів; створенню рівних умов діяльності засобів масової інформації різних форм власності; підвищенню конкурентоспроможності друкованих ЗМІ.

Будуть створені економічно незалежні друковані засоби масової інформації, їм надані належні умови для діяльності. Це, на думку авторів Закону, сприятиме удосконаленню інформаційного забезпечення громадян України, обмежуватиме вплив органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування на редакції газета зведе до мінімуму їх використання з метою маніпулювання суспільною свідомістю і особистою думкою громадян.

Дискусія про роздержавлення преси ведеться в нашому суспільстві ще від часу проголошення незалежності України, адже головна ознака демократії, на думку багатьох відомих політиків та експертів, - це вільна, незалежна преса. Перший проект законодавчого акту про роздержавлення був підготовлений ще 17 років тому. Потім з'явилися інші його варіанти. І лише 24 грудня 2015 року Закон врешті був прийнятий.

Суть його полягає в тому, що органи державної влади та місцевого самоврядування виходять із складу співзасновників газет та редакцій. Пріоритетне право на участь у реформуванні належить нині діючим редакційним трудовим колективам, які мають (якщо виявлять бажання) перетворити редакції у суб'єкти господарювання із збереженням назви, цільового призначення, мови і тематичної спрямованості свого видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліцейські Гребінківщини долучилися до "Дня донора"

Якщо члени трудового колективу не відважаться вийти у самостійне вільне "плавання", то газета, відповідно до законодавства з питань приватизації, буде виставлена на продаж тим, хто побажає її придбати. Коли ж і таких не знайдеться, то через З роки видання буде закрите.

Трудовий колектив редакції районної газети "Гребінчин край" на своїх загальних зборах 17 березня вирішив взяти участь у реформуванні у другому етапі (перший - пілотний - проходитиме вже в цьому році). Пропозиції стосовно способу реформування були направлені районній раді 25 березня 2016 року.

20 травня сесія районної ради розглянула цю пропозицію і вирішила дати згоду на реформування газети та вихід із складу співзасновників друкованого засобу масової інформації "Гребінчин край" та редакції. Цей документ, у відповідності з вимогами Закону, публікується у сьогоднішньому номері газети.

Але це не значить, що "Гребінчин край" вже став незалежною газетою. Згідно з прописаною у Законі процедурою протягом місяця необхідно подати до Державного комітету телебачення і радіомовлення України (Центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері телебачення і радіомовлення, інформаційній та видавничій сферах) клопотання про включення газети "Гребінчин край" до Зведеного переліку друкованих ЗМІ та редакцій, що підлягають реформуванню.

Протягом двох наступних років (2017-2018) будуть проведені збори трудового колективу з перетворення редакції у суб’єкт господарювання, відбудеться державна реєстрація перетвореного підприємства. І аж тоді між ним і районною радою укладеться договір про вихід з числа співзасновників "Гребінчиного краю" та редакції, а нова редакція здійснить державну перереєстрацію газети. Процес реформування проходитиме протягом 3 років.

Отже, газета не зникне, вона буде виходити під такою ж назвою, з таким же цільовим призначенням і тематичною спрямованістю, але без засновництва райради, залишаючись в той же час виразником інтересів гребінківської громади та надійним партнером влади у розбудові держави.

Звичайно, для колективу редакції це нелегкий іспит на нашу потрібність читачам і громаді. Адже кардинальні зміни, які чекають на нас, змусять покладатися виключно на власні сили, робити "Гребінчин край" конкурентоздатною газетою за змістом і за економічними результатами видавничої діяльності. Цього працівники домагатимуться, орієнтуючись лише на своїх читачів.

Схожі матеріали:
👁 1243
Категорія: Новини Гребінки
Теги: реформування, газета, Гребінчин край




Всього коментарів: 1

0
1 Cat   (27.05.2016)
Навіщо ускладнювати людям роботу? дали б краще грошей на придбання приміщення, матерально-технічну базу оновити, щоб колектив міг працювати, згідно нового часу і технічного прогресу сьогодення.

Якщо потрібне підвищення кваліфікації працівникам - дайте таку можливість. Невже газета за стільки років існування не заробила на нормальні умови, а не жебракування?

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Безвісти зниклого бійця із Полтавщини впізнали за ДНК Безвісти зниклого бійця із Полтавщини впізнали за ДНК
На Донеччині під час артилерійського обстрілу загинув вій... На Донеччині під час артилерійського обстрілу загинув вій...
ДТП на Полтавщині влаштували жінки: водійка ВАЗу загинула... ДТП на Полтавщині влаштували жінки: водійка ВАЗу загинула...
На Полтавщині водій «Renault Kangoo» заднім ходом допусти... На Полтавщині водій «Renault Kangoo» заднім ходом допусти...
На Полтавщині упродовж двох тижнів від ураження електрост... На Полтавщині упродовж двох тижнів від ураження електрост...
На Полтавщині під час рейду виявили браконьєра На Полтавщині під час рейду виявили браконьєра

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ