Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

11.10.2016

На Гребінківщині визначали кращі народні колективи


Для районного Будинку культури огляд народної творчості – справжнє святкове дійство


На Гребінківщині визначали кращі народні колективиДля районного Будинку культури огляд народної творчості – справжнє святкове дійство, а віднедавна – ще й своєрідний кастинг колективів, перемога в якому гарантує певні привілеї для дипломанта.

30 вересня Гребінці відбувся підсумковий концерт аматорських колективів і виконавців Гребінківського району у рамках обласного конкурсу-огляду народної творчості «Слався, Полтавська мистецька родино», присвяченого 25-ій річниці незалежності України. Усе, чим живуть творчі ентузіасти Гребінківщини, привезли до райцентру на демонстрацію. Виставки живопису, вишивки, зібрані колекції старовини, вироби з дерева, глини, бісеру, і, звісно, пісні, танці, гумор та навіть театральні вистави. Повідомляють "Події та коментарі"

– Перемога в такому конкурсі – певний щабель для сільського чи районного колективу, – каже директор Гребінківського районного Будинку культури Олександр Ільчук. – Особливо коли йдеться про отримання звання, а ще – реальна можливість представляти область на всеукраїнському рівні. Тому це гарно стимулює і керівників колективів, і, власне, сільське населення. Адже навіть поїздки, виступи, концерти на сьогодні – це розкіш.

Овсюківський Будинок культури, наприклад, крім звичних гуртків рукоділля може похизуватися навіть своїм музичним гуртом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Пирятинщині відбулося Свято сала

– Наш клуб уже майже шістдесятилітній за віком, – розповідає директор Олександр Михайліченко. – Але приміщення дуже комфортне, ми йому трішки підмалювали «очі»: зробили в приміщенні ремонт, замінили вікна та двері, провели нове опалення.

Маємо концертну залу на 350 глядацьких місць. То чому ж не працювати? Маємо хоровий колектив, хореографічний гурток, поетичний гурток, маємо навіть свій місцевий гурт із живим звуком: клавіші, барабани, ритм-гітара, бас-гітара. Зібралися хлопці «за 50» і от влаштовуємо концерти. А співаємо козацькі пісні, Овсюки ж козацьке село, – пишається завклубом.  



Токар змінив професію на творчість

Сам чоловік – барабанщик ще зі шкільної парти. Був токарем за спеціальністю, але полишив професію, перевчився і займається культурою у селі вже майже 30 років. Нині, каже, жити можна, аби трішки більше молоді.

– На вихідні приїздять до батьків, йдуть до клубу на дискотеку. У загальній кількості чоловік 150. Але добре відгукуються, коли потрібна допомога на сцені. Роботи немає у селі, їдуть до міст, переважно в Черкаси на роботу. Буде робота – будуть лишатися.  

 

 

Для сільського театру зібрана колекція старовинного одягу

У Слободопетрівському сільському Будинку культури працює свій місцевий театр. І неабиякий – завклубом Любов Московченко вже шість років збирає по людях старовинний одяг. Окремі експонати гардеробу артистів мають понад сотню літ.

– Хтось віддає сам – приносить для доброї справи, у когось купую. Ну отак от одягла своїх артистів і в літній, і в зимовий старовинний український одяг для сцени, і все ж воно справжнє. Артисти в нас різного віку, від школярів, до старшого покоління, – розповідає жінка.

Працює театр у диско-залі, адже сам будинок культури поки в аварійному стані. Але попри це охочих виступати в селі вистачає. Для хорового колективу, наприклад, за кошти сільради нещодавно придбали десять новеньких жіночних костюмів, ремонтують бібліотеку.

 


Директор Короваївського Будинку культури Олег Літвяков сам виготовляє вироби з дерева, але найбільше пишається молодим поповненням у клубі.

– Маємо хореографічний колектив, пісенні колективи, молодих керівників гуртків. Молодь постійно замінює пенсіонерів. У сусідньому селі працює елеватор, то в молоді є робота. Зараз перекриваємо дах на клубі, підлогу, вікна, двері. Ну і кіно в клубі – це реальна річ. Усе можливо.

 
 

Схожі матеріали:
👁 1057
Категорія: Культура
Теги: огляд народної творчості, РБК, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У мережі запустили фейк, орієнтований на мешканців Полтав... У мережі запустили фейк, орієнтований на мешканців Полтав...
В ДТП на Полтавщині травмувався 35-річний мотоцикліст В ДТП на Полтавщині травмувався 35-річний мотоцикліст
На Гребінківщині висадили алею молодих дерев На Гребінківщині висадили алею молодих дерев
В аварії на Полтавщині загинула велосипедистка В аварії на Полтавщині загинула велосипедистка
На Полтавщині громада разом з поліцейським посадили понад... На Полтавщині громада разом з поліцейським посадили понад...
На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в... На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ