Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

12.11.2011

Про підсумки районного екологічного конкурсу "Пам'ятки природи Гребінківщини"



Серед важливих - питання екологічного та патріотичного виховання молоді

Чергова сесія Гребінківської районної ради була не схожа на попередні. Перед її початком лунали вітання керівників району на адресу залізничників та працівників соціальної сфери, які 4 та 6 листопада відзначали свої, професійні свята.

Почесний знак та Грамоту обласної ради вручили соціальній працівниці Любові Колісниченко.

Потім депутати перейшли до розгляду питань порядку денного. Першими стояли питання про оголошення місцевостей трьох сільрад: Овсюківської, Рудківської та Березівської пам' ятками природи місцевого значення та про підсумки районного екологічного конкурсу «Пам'ятки природи Гребінківщини».

У доповіді керівника наукової експедиції, заступника директора з навчальної роботи Навчально-наукового центру «Інститу біології» Київського Національного університету ім. Тараса Шевченка, кандидата біологічних наук Анатолія Подобайла пропонувалося надати погодження щодо оголошення ландштафтного заказника місцевого значення «Лізина гора», ботанічної пам'ятки природи місцевого значення «Рудківський ковильник», комплексної пам'ятки природи місцевого значення «Озеро», зоологічної пам'ятки природи місцевого значення «Свіччин Яр» та охарактеризована ця місцевість.

Також науковець підкреслив, що цього літа з ними вперше працювали школярі - учні Гребінківської середньої школи №4 та Овсюківської школи. Депутати одноголосно підтримали рішення про надання такого погодження. Адже це дуже важливо для збереження особливостей природи Гребінківщини.

Голова конкурсної комісії, заступник голови районної ради В. А. Волошин підвів підсумки районного екологічного конкурусу «Пам'ятки природи Гребінківщини». Головним завданням конкурсу було: знайти і описати ще невідомі місцеві пам'ятки природи.

Це і зробили учні 10-Б класу Гребінківської ЗОШ №4 (президент класу Сергій Литвиненко, науковий керівник - С. П. Карпович). Вони знайшли і описали нову пам'ятку «Галинина криниця», а також знайщли спонсора для її благоустрою. Ці учні і стали переможцями конкурсу, Сергій Литвиненко та С. П. Карпович отримали Почесну грамоту районної ради та цінні подарунки.

Також були нагороджені за перше місце учениця Ульяновської ЗОШ Інна Кириленко (науковий кервник Г. І. Таран), за друге місце учениця Кулажинської ЗОШ Валентина Терещенко (науковий керівник М. І. Дяченко), учень Гребінківської гімназії Дмитро Квач (науковий керівник Н. М. Калайтан), за третє місце учениця Майорщинської ЗОШ Алла Рудейко (науковий керівник А. В. Рудейко), учениця Короваївської ЗОШ Вікторія Петриченко (науковий керівник Н. П. Омельченко).

Учениця 10 класу Кулаженської ЗОШ, Терещенко Валентина, посіла ІІ-місце, підготувавши роботу "Щоб тільки неба очі голубі цю землю завжди бачили в цвітінні", про ландшафтний заказник місцевого значення "Горбаневське".

Тут знаходяться неповторні куточки рідного краю з їх багатим рослинним і тваринним світом. Саме тут можна доторкнутися серцем до їх перлин, збагнути велич і красу матінки-природи, а також з  тим відчути необхідність кожного з нас стати на захист всього живого.

Урочище "Горбаневське" багате видовим складом степових рослин, багато з яких є рідкісними та  лікарськими, у складі орнітофауни зустрічаються види занесені до Червоної книги.

Друге місце також зайняла учениця 10 класу Тарасівської ЗОШ І - ІІІ ступенів, учнівський директор школи Кутепова Анастасія Василівна, науковий керівник, вчитель біології та хімії Лисенко Ніна Костянтинівна, - за роботу "Бурівщина. Треба на землі хоч клаптики маленькі зберегти...".

В Полтавській області дуже мало спеціалізованих заказників по охороні фауни. Зокрема в Гребінківському районі тільки один заказник зоологічного профілю «Бурівщина», який було створено на території Тарасівської та Улянівської сільських рад.

Приємно було бачити юних науковців, що так вболівають за екологію, збереження природи рідної місцевості. Дані наукової експедиції та конкурсні роботи будуть використані для видання путівника «Пам'ятки природи Гребінківщини».

Продовжуючи роботу, депутати заслухали, обговорили та прийняли до відома звіт голови районної ради В. М. Зінченка про роботу Гребінківської районної ради за період з листопада 2010 року по листопад 2011 року.

Депутати розглянули та прийняли рішення з інших питань. Серед них хочеться відмітити питання про присвоєння імені Є. П. Гребінки Мар'янівській загальноосвітній школі І-ІІІ ст. З таким проханням керівництво школи звернулось до Гребінківської райдержадміністрації.

Гребінківська РДА звернулась з клопотанням про присвоєння школі імені Євгена Гребінки до Полтавської облдержадміністрації щодо внесення такої пропозиції Кабінету Міністрів України. Гребінківська районна рада погодила клопотання райдержадміністрації і теж звернулася до ОДА з таким клопотанням.

Процедура ця, як бачите, непроста, але сподіваємося, що до ювілею поета-земляка школа отримає ім'я Євгена Гребінки. Тим більше, що наш земляк-краєзнавець О. І. Припутень писав, що на початку XX століття до 100-річчя з дня народження Є. Гребінки Мар'янівській школі вже було присвоєно це ім'я, яке в буремні роки революції було втрачено.

Повчальним було також питання про затвердження символіки (Герба, Прапора та Гімна) Рудківської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Директор школи інформував присутніх, що з метою виховання в учнів почуття патріотизму, національної свідомості, належності до рідної землі та свого народу, гордості за приналежність до навчального закладу, що має славну історію і традиції, в школі введено шкільну символіку: Прапор, Герб та Гімн Рудківської школи. Директор школи О. І. Ічанський дав геральдичний опис Герба та Прапора, розповів історію їх створення, а з прапора депутатам посміхалось сонечко, що символізує добру душу нашого народу.

Думається, що це добрий приклад для наслідування, і його підхоплять у інших школах району.




Подобайло А.В.,  заступник декана природничого факультету Київського національного 
         університету імені Т.Г. Шевченка



«Гребінчин край»
Прикріплення: Картинка 1
Картинка 1

Схожі матеріали:
👁 1935
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Конкурс, Гребінківщина, екологія, районна рада, заказник, Пам'ятки природи, наука




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ