Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

26.04.2017

У Гребінці вшанували ліквідаторів Чорнобильської катастрофи й презентували книгу пам’яті


Презентацію книги зробила бібліограф центральної районної бібліотеки Олена Іващенко


У Гребінці вшанували ліквідаторів Чорнобильської катастрофи й презентували книгу пам’яті21 квітня у читальному залі районної центральної бібліотеки зібралися голова громадської організації “Інвалідів та ветеранів Союз чорнобильців Гребінківщини’’ Микола Петренко, учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС Володимир Литвиненко, представники міських шкіл - вчителі та учні, працівники бібліотеки.

Головний спеціаліст сектору культури РДА Ірина Троцька у вступному слові висловила глибоку вдячність ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС за те, що захистили життя на землі ціною власного життя і здоров’я, а учениця Гребінківської ЗОШ №4 Марія Троцька присвятила героям-чорнобильцям хвилюючий вірш.

Голова громадської організації “Інвалідів та ветеранів Союз чорнобильців Гребінківщини” Микола Петренко нагадав, що 26 квітня Україна відзначає 31-у річницю аварії на Чорнобильській АЕС, а в цей день, 21 квітня, він вручив книги “Чорнобиль - 30. Книга слави і пам’яті. Полтавська область” представникам міських шкіл та районній бібліотеці, щоб, прочитавши їх, і дорослі, і діти краще зрозуміли подвиг людей, що врятували світ від смертоносного атому. Також Микола Петрович подякував владі за кошти, виділені на придбання книги.

Презентацію книги зробила бібліограф центральної районної бібліотеки Олена Іващенко.

Ідея створити таку книгу до 30-річчя Чорнобильської катастрофи належить керівництву Полтавської обласної ради. Реалізував проект НРП - Центр дослідження історії Полтавщини. Твір має назву “Чорнобиль - 30. Книга слави і пам’яті. Полтавська область”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Полтаві представили збірку поезій, присвячену героям Майдану та АТО

Це наукове видання. Тут систематизовано наявну чорнобильську інформацію з “полтавським забарвленням”, згадано поіменно усіх краян-ліквідаторів аварії на ЧАЕС, пошановано пам’ять тих, хто поклав своє життя у боротьбі з атомом, узагальнено дані про діяльність громадських організацій “Союз Чорнобиль”, “Фонд інвалідів Чорнобиля”.


 

Обсяг книги -1255 сторінок, багато чорно-білих та кольорових фото ілюстрацій. Авторами-упорядниками книги є історики-краєзнавці О. А. Білоусько, директор НРП - Центру дослідження історії Полтавщини, та Т. П. Пустовіт, заступник директора Державного архіву Полтавської області.

Книга складається з таких розділів: “Атомна енергетика: “Чорнобильський вимір”, “Полтавська складова чорнобильського подвигу”, .“Документи, публікації, твори”, “Спогади”, “Герої Чорнобиля”, “Чорнобильські організації Полтавщини”, "Чорнобиль через 30 років”, “Додатки, бібліографія”.

 

 

Адресована ця книга історикам, викладачам та студентам вузів, вчителям та учням, краєзнавцям, усім, хто цікавиться історією України і Полтавщини.


 

Це дуже потрібна книга. Адже, як сказано у пісні “Героям Чорнобиля” (слова А. Карпенка, музика В. Раковського):
Набат Чорнобиля не раз ще буде бити,
Як засторога людям вже новим.
Герої з ними.
Й вічно будуть жити...
Їм всім уклін - і мертвим, і живим!
”.

 

 

 

 

 

 

 

За матеріалами "Гребінчин край"


Схожі матеріали:
👁 1369
Категорія: Культура
Теги: ЧАЕС, Чорнобиль, Гребінківщина, Полтавщина, АЕС




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ