Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

17.12.2013

Жителі Гребінківщини у розпачі: немає чим доїхати до райцентру


Автобус Гребінка – Рудка ходить тільки два рази на тиждень, у середу та неділю, і робить лише два рейси в ті дні


«Не бери в касі квитка, я добряче скину»

Жителі трьох сіл Гребінківського району звернулися до редакції "Події та коментарів" у  розпачі: немає чим доїхати до райцентру, рейсовий автобус ходить двічі на тиждень і в незручний час.

А коли їде, то люди внаслідок великої тісняви бояться за власні життя – в салоні автобуса практично сидять один в одного на головах. Перевізник і районна влада відповідального за кинутих напризволяще людей визначити не можуть.

«Село Рудка знаходиться за 17 кілометрів від райцентру. Нас там 600 чоловік. Люди в селі дуже активні, є молодь. Але найбільшою проблемою для нас залишається транспортне сполучення.

Автобус Гребінка – Рудка ходить тільки два рази на тиждень, у середу та неділю, і робить лише два рейси в ті дні. Інший автобус Лубни – Гребінка їздить два рази в будні та на вихідних, але прибуває в Гребінку о 7.30 і одразу о 8.00 повертається. Тобто, щоб потрапити на прийом до лікаря, в держустанову, на консультацію до юриста, треба витратити увесь день, бо наступний рейс аж о 15.00.

Більшість жителів Рудки та Овсюків, щоб не гаяти часу даремно, сидячи на автостанції в райцентрі, змушені витрачати чималі кошти на таксі», – пише нам жителька села Рудка Любов Бабенко. До конверта жінка також вклала аркуш із підписами кількох десятків односельців, які так само втомилися від безвиході в цій ситуації.

Одноголосно приєднуються до цих людей і жителі села Олексіївка цього ж району, що знаходиться за 25 км від райцентру, звідки автобус курсує так само двічі на тиждень.

«Із 2011 року для жителів нашого села почалося справжнє пекло. У середу автобус перевозить людей з усього району. У лікарні та різних установах – довжелезні черги. У самому автобусі люди бояться задушитися. Куди дивиться ДАІ? І як нам виживати?» – ідеться в листі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці закривають автостанцію

Жителі цих трьох населених пунктів колективно звернулися до Гребінківської райдержадміністрації з проханням пустити в ці села додаткові автобуси. Люди наголошують, що навіть пільговики готові сплачувати повну вартість квитка, аби тільки розв’язати проблему.

Однак голова РДА письмово відповів, що не в їхній компетенції вирішувати це питання. Звернулися люди й до перевізника – в державне підприємство «Полтаваавтотранссервіс». Там поспівчували й відповіли те ж саме, крім того, додали, що рейси вказаними селами нерентабельні.

– Не можуть вони бути невигідними, – наголошує житель одного із цих сіл Анатолій. – Якщо автобуси йдуть забиті, молоді багато їздить, чи не завжди лишається частина людей, які просто не вміщаються в автобус, кому ж лишаються гроші? А я вам скажу, кому вони йдуть: водіям у кишеню. Вони навіть знижку роблять, якщо квиток не в касі автостанції береш.

Вирушаю на автостанцію в Гребінці, аби перевірити слова Анатолія. Четвер, 5 грудня, близько 15.00. Прибуває маршрутка Гребінка – Полтава. Іду до каси, але не встигаю навіть підійти до дверей, як водій того рейсу хапає мене за рукав.

– Не бери в касі квитка, я добряче скину.

– А квиток дасте? – запитую.

– І квиток дам, і зупинюся, де треба. А як візьмеш у касі, ставатиму тільки на дозволених зупинках.

Справді, водій робить символічну знижку в 3 грн і садовить у найтеплішому місці – коло себе. Сам транспортний засіб ледве живий: у салоні неймовірно холодно, все дрижить, враження, що автобус от-от розвалиться.

– Ремонт – це розкіш, адже прибутки в перевізника малі, бо й нам же треба заробити. Буває таке, що віддаємо тільки на бензин, а то все – собі, – зізнається. На запитання, скільки ж кладе собі до кишені, каже, що буває по-різному, але не менше тисячу гривень, окрім зарплати.

– Вистачає на життя, по чотири рази за сезон відвожу родину на море, – хизується.

У цей час літня жінка з торбами просить водія зупинити їй біля двору.

– Ви квиток де брали, в касі? От і теліпайте зі своїми чумаданами із зупинки!

Про додаткові рейси, каже, мови справді немає. Бо перевізникові ж невигідно.

Олена БУРЯК


Схожі матеріали:
👁 1300
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Лубни, село, Гребінка, Овсюки, Рудка, автобус




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ