Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


10.06.2018

Чому 10 червня треба протистояти спокусам та остерігатися всього, що нагадує жінок


Цього дня з шаною згадували Полудниць - особливих духів, які дуже схожі на звичайних жінок


Чому 10 червня треба протистояти спокусам та остерігатися всього, що нагадує жінокУ церкві 10 червня вшановують пам'ять Святого Микити Халкідонського, який відомий як сповідник. Він вирізнявся милосердям і завжди намагався допомагати малозабезпеченим людям. Відомо, що за відданість Христовій вірі Микита-сповідник був заарештований, підданий численним мукам і відправлений на заслання, де помер в IX столітті.

У народі Микиту прозвали гусятником і молилися, щоб заручитися підтримкою у захисті від диких птахів, які часто крадуть гусей з двору. Вірили, що Микита забезпечує захист саме для маленьких гусенят.

Крім цього, церква 10 червня шанує пам'ять мученика Євтихія, який жив у I столітті, єпископа Мелітинського. Моляться і святій Олівії, яка відома серед католиків - вона жила в IX столітті і сьогодні вважається покровителькою Палермо (міста в Італії).

Колись була ще одна назва дня 10 червня - Полудниця. Це були особливі духи, які дуже схожі на звичайних жінок і котрих особливо шанували 10 червня. Вони були гарними й статними, літали над полями у спекотні літні дні і заманювали у свої тенета селян, які працювали в полі. Подейкували, що вони можуть замучити роботяг і позбавити їх чоловічої сили. Якщо людина бачила таку літаючу жінку 10 червня, потрібно було заплющити очі і вимовити: "Господи, спаси мене від спокуси". Не можна було сердити таких духів, інакше вони дуже розгніваються і зроблять все, щоб висушити поля, після чого хорошого врожаю не буде.

10 червня зацвітає пізня чорна і біла малина, калина, проводиться повторний посів редису. Також 10 червня допускається висаджувати у відкритий грунт перець, помідори, баклажани, кабачки, диню, капусту, огірки. Здійснюють полив дерев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому 9 червня жінкам не можна говорити одна з одною, а будинок краще не прибирати

Народні прикмети на 10 червня:

День тихий і безвітряний - прикмета того, що буде багатий урожай.

Якщо веселка після дощу скоро пропадає - до ясної погоди, а якщо довго стоїть - до негоди. Веселка вранці - на дощ.

У веселці більше червоного кольору - до вітру.

Сильні роси - до родючості, а часті тумани - на врожай грибів.

Якщо вранці бджоли не летять в полі, а сидять по вуликів і гудуть - чекай дощу.

Перед посухою бджоли стають зліше, жалять.

Риби над водою ловлять мошок - до дощу.

Схожі матеріали:
👁 729
Категорія: Актуально
Теги: народні прикмети, червень, літо, прикмети




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ