Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


06.07.2022

Чому на тротуарній плитці з'являються білі плями


Поява білих плям на поверхні тротуарної плитки багатьма сприймається, як початок невідворотного руйнування поверхні.


Чому на тротуарній плитці з'являються білі плями
 

Поява білих плям на поверхні тротуарної плитки багатьма сприймається, як початок невідворотного руйнування поверхні. Деякі навіть проводять паралелі з іржею на металі. Насправді це не зовсім правильне твердження і залежить від того, на якому етапі висоли почали виявлятися на поверхні плитки тротуарної.

Залежно від часу життєвого циклу плитки, висоли можуть виявлятися на трьох етапах:

  • виробництві;
  • зберіганні;
  • експлуатації.

Етап виробництва

Якщо виражатися хімічною мовою, то висоли, що утворюються в процесі виробництва, – це карбонат кальцію (вапняк) або CaCO₃. Він є продуктом реакції гідроксиду кальцію Ca(OH)₂ з діоксидом вуглецю CO₂, більш відомим як вуглекислий газ. Гідроксид кальцію утворюється в результаті затвердіння бетонної суміші та піднімається зсередини до поверхні плитки через мікропори.

Хімічна формула виглядає так:

Ca(OH)₂ + CO₂ = CaCO₃ + H₂O

Саме тому більшість виробників висувають високі вимоги до складу цементно-піщаної суміші та додаткових компонентів. А також до процесу виробництва, що на більшості підприємств має вібропресовану технологію. Вона дозволяє отримати вироби високої щільності з мінімумом пір, які можуть спричинити не тільки появу білого нальоту на етапі затвердіння плитки, але і її низькі експлуатаційні характеристики.

Етап зберігання

Чому на тротуарній плитці з'являються білі плями
 

Навіть якісна тротуарна плитка повинна зберігатись за певних умов:

  • сухе та добре провітрюване приміщення;
  • достатня циркуляція повітря під піддонами;
  • відсутність передчасного пакування герметичною стрейч-плівкою.

На етапі зберігання висоли виявляються в місцях зіткнення плиток одна з одною або іншими поверхнями. Волога, що застоюється, викликає парниковий ефект і утворення солей на поверхнях. Не варто передчасно пакувати тротуарну плитку під час зберігання, а потрібно дати їй можливість вільно лежати на піддоні. Допускається перетягування пакувальними стрічками.

Етап експлуатації

Але навіть найякісніша тротуарна плитка покривається висолами в процесі експлуатації в агресивному середовищі. На утворення білих плям впливають:

  • технологія укладання та склад підкладки;
  • газовий склад навколишнього середовища та наявність шкідливого виробництва поряд;
  • склад опадів та ґрунтових вод.

Білий сольовий наліт, що з'явився після затяжного дощу, можна прибрати спеціальними миючими засобами. Але жоден виробник вам не може гарантувати, що він не з'являтиметься знову.



Схожі матеріали:
👁 1104
Категорія: Прес-реліз
Теги: білі плями, тротуарна плитка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ