Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


17.02.2024

Вчені створили гнучкі сонячні елементи на основі кремнію, які тонші від паперу


Спроби зробити ці кремнієві елементи більш гнучкими дали позитивні результати


гнучкі сонячні елементи

Вчені з Університету науки і технологій Цзянсу в Китаї розробили сонячні батареї на основі кремнію, який тонший за аркуш паперу. Сонячні елементи на основі кремнію широко використовуються для отримання стійкішої сонячної енергії. За останні кілька десятиліть вартість виробництва сонячних елементів постійно знижувалася, що полегшило їх масштабне розгортання.

Однак ця технологія обмежена такими факторами, як наземні сонячні ферми, в яких використовуються плоскі та жорсткі панелі. Області застосування, такі як приміщення, в яких використовуються вигнуті поверхні, залишилися за межами застосування сонячних елементів на основі кремнію і натомість використовуються більш дорогі технології.

Сонячні елементи, виготовлені з кристалічного кремнію, мають у своїй конструкції структуру сендвіч, де підкладка або середній шар становлять більшу частину товщини елемента. Спроби зробити ці кремнієві елементи більш гнучкими дали позитивні результати, дослідникам із Шанхайського інституту мікросистем та інформаційних технологій вдалося створити сонячні елементи товщиною всього 60 мікрометрів - приблизно як товщина людського волосся.

Дослідники з JUST пішли на крок уперед і створили кремнієві елементи товщиною всього 50 мікрометрів, що тонше за аркуш паперу формату А4. Однак, на відміну від паперу, кремнієві елементи не можна скласти, а можна зігнути в рулон, що корисно при розміщенні на супутниках та інших космічних об'єктах.

Витончення кремнієвих осередків має ще одну перевагу. При виробництві таких сонячних елементів використовується менше матеріалу, а також знижується вага та вартість їх встановлення. Однак є й нестача, сонячні елементи втрачають ефективність перетворення енергії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобільна радіолокаційна система GM400α, призначена для виявлення цілей - маловисотних, тихохідних та високоманеврених

Втрата ефективності перетворення енергії (PCE) також є основною причиною того, що більш тонкі кремнієві елементи досі не набули широкого поширення. Для полегшення використання гнучких сонячних елементів потрібно щось більше, ніж зменшення товщини до 50 мікрометрів. У попередніх спробах гнучкі кремнієві елементи завтовшки менше 150 мікрометрів забезпечували PCE до 24,7%.

гнучкі сонячні елементи

PCE більш тонких осередків необхідно буде підтримувати приблизно на цьому рівні, щоб сонячні елементи були ефективними. Однак натомість дослідникам вдалося підвищити PCE рівня вище 26 % всім виготовлених ними клітин, товщина яких варіювалася від 50 до 130 мікрометрів.

Оскільки кремнієві елементи можна зігнути до будь-якої кривизни, дослідники впевнені, що вони можуть використовуватися в широкому спектрі пристроїв, таких як дрони, дирижаблі та інтелектуальні пристрої, що носяться. В даний час команда зосереджена на розробці портативних, гнучких сонячних елементів, які можна згорнути.

Схожі матеріали:
👁 336
Категорія: Технології
Теги: сонячний елемент, Кремній, гнучкі сонячні елементи, сонячні панелі




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ