Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


04.02.2024

Сонячні елементи на квантових точках досягли нового рекорду ефективності і стали стабільнішими


Квантові точки - це по суті крихітні круглі напівпровідникові кристали, які неймовірно ефективно поглинають і випромінюють світло


Сонячні елементи на квантових точках

Дослідницький прорив у сонячній енергетиці сприяв розробці найефективнішого у світі сонячного елемента на квантових точках (QD), що ознаменувало значний стрибок у напрямку комерціалізації сонячних елементів наступного покоління. Інженери UNIST у Південній Кореї створили сонячні елементи на квантових точках зі світовим рекордним ККД 18,1%.

Квантові точки - це по суті крихітні круглі напівпровідникові кристали, які неймовірно ефективно поглинають і випромінюють світло. Колір світла, з яким вони взаємодіють, можна встановити, змінивши їх розмір, що робить їх корисними в технологіях відображення або як датчики.

Більшість комерційних сонячних елементів виготовляються з об'ємних матеріалів як світлозбираючий шар, що означає, що вся поверхня поглинає хвилі однакової довжини. Але за допомогою квантових точок ви можете мати декілька розмірів, орієнтованих на різні частини спектру, що підвищує потенційну ефективність. Як додатковий бонус вони дешеві і прості у виготовленні, і їх навіть можна перетворити на розчин, що розпилюється.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квадрокоптер Huntress з турбореактивним двигуном розвиває швидкість 483 км/год, працює в будь-яку погоду та при штормовому вітрі

Дослідники з UNIST трохи змінили рецепт, щоб покращити технологію. Сонячні елементи з квантовими точками, виготовлені з органічних матеріалів, мають найвищу теоретичну ефективність, але, на жаль, вони страждають від дефектів, які роблять їх менш стабільними при сонячному світлі та погоді, що не ідеально підходить для пристроїв, призначених для перебування на сонці. протягом усього дня. Щоб уникнути цієї проблеми, ці сонячні елементи зазвичай виготовляються з неорганічних матеріалів, але це обмежує їх ефективність, каже команда.


Сонячні елементи на квантових точкахСонячні елементи на квантових точк
 

Команда UNIST створила квантові точки з органічного перовскіту та розробила новий метод їх прикріплення до підкладки, який дозволив розміщувати крапки ближче одна до одної. Це дозволило підвищити ефективність до рекордного рівня 18,1% порівняно з 16,6% 2020 року. Цей рекорд визнано Національною лабораторією відновлюваних джерел енергії (NREL), яка постійно веде графік порівняння ефективності різних технологій.

Нові сонячні елементи стали стабільнішими. Вони зберігали свою ефективність протягом 1200 годин за нормальних умов і 300 годин за підвищеної температури 80 °C. Вони показали себе так само добре після двох років зберігання.

Схожі матеріали:
👁 351
Категорія: Технології
Теги: перовскіт, сонячний елемент, сонячна енергія




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ