Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

21.06.2011

22 червня - День скорботи й вшанування пам'яті жертв війни в Україні.



Справа честі фронтовика і офіцера

Життя таке непередбачуване, ніколи не знаєш, що чекає попереду. А от наші ветерани Великої Вітчизняної сьогодні з упевненістю можуть сказати, що у їхній юності попереду їх чекала війна.

Але тоді вони цього не знали.

Не знав і Федір Михайлович БИКОВ, ветеран, з яким ми познайомилися 9 Травня, в День Перемоги. Федір Михайлович - людина військова, чітко і коротко відповідав на питання, не дозволяючи емоціям заполонити душу.

Дивлячись на нього, подумалося, що наші ветерани - люди, загартовані тілом і духом. І чим більше на їхню долю випадало випробувань, подолань, страждань, тим сильнішими і загартованішими вони ставали. Тим більше вірили у перемогу добра над злом.

На долю старшого покоління випало випробувань аж занадто багато. Але ветерани ніколи не корилися долі, а старалися не втрачати оптимізму і надії на краще, надії на добро.

Фронтовик народився у 1922 році, у 1941-му йому було лише 19, тож був направлений до військового училища. І ось у 1942 році молоденький лейтенант почав свій фронтовий шлях зі Сталінградського фронту. У ІІІ-й танковій армії генерала П. С. Рибалко Федір Биков був спочатку мотострілком, а пізніше танкістом. Довелося лейтенанту звільняти нашу рідну Україну: Київ, Житомир, Хмельницький, Тернопіль, Львів. У боях був тяжко поранений, після госпіталя продовжував воювати, звільняв від фашистів Польщу, Німеччину.

Війну закінчив у Берліні старшим лейтенантом, командиром роти. За роки війни було чимало відмінно виконаних військових завдань, переможних боїв, а були і непоправні втрати бойовихдрузів-побратимів. Про славний бойовий шлях бравого танкіста розповідають фронтові нагороди: Орден Бойового Червоного Прапора, З Ордена Червоної Зірки, Орден Олесандра Невського, медаль" За бойові заслуги", чехословацький орден Військового Хреста, ордени Великої Вітчизняної війни І і ІІ ступеня та інші нагороди.

Колишній фронтовик пов'язав своє життя з армією. І продовжував військову службу у лавах Радянської Армії.

Закінчив службу у званні полковника. Проживав разом з сім'єю у Коростені, та доля закинула у Гребінку, куди переїхав у зв'язку з чорнобильськими подіями та хворобою дружини у 1997 році.

З того часу Гребінка стала для ветерана рідною. Тут поховав дружину, тут знайшов нових друзів. Ветеран проживає сам, успішно справляється з хатньою роботою і навіть з усмішкою повідомив, що самому жити легше, бо немає на кого перекладати відповідальність за роботу, тож доводиться все робити самому.

Федір Михайлович у наступному році готується зустріти 90-й рік народження.
Фронтовик гордиться своїми дітьми і онуками, які не забувають батька і дідуся, постійно навідують. Але бойовий офіцер звик до самостійності, тому поки що переїздити до дітей не планує.

Та дітям і онукам радий завжди, це дпя нього дорогоцінний подарунок. Особливо важливий для нього приїзд дітей на День Перемоги. І цього дня син привіз батька до обеліска Слави, адже покласти квіти до пам'ятника, згадати загиблих, віддати данину пам'яті всім героям Великої Вітчизняної війни 9 Травня - справа честі ветерана, фронтовика, офіцера Федора Михайловича Бикова.

Наталія Лакуша,
газета "Гребінчин край"


Схожі матеріали:
👁 1251
Категорія: Новини Гребінки
Теги: офіцер, Ветеран, Фронтовик, Федір Биков




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ