Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

30.07.2018

Дощі перешкоджають проведенню жнив на Гребінківщині


Через дощі на Гребінківщині затримується збір ранніх зернових


Дощі перешкоджають проведенню жнив на ГребінківщиніШвидко плинне літо перейшло свій екватор. Аграрії Гребінківського  району незчулися, коли вже прийшла пора збирати урожай ранніх зернових. Щороку погода випробовує сільгоспвиробників то спекою, то дощами. Цього року теж не обійшлося без погодних сюрпризів. Була і рання спека, і незвично холодні дні трималися.

Тепер Гребінківщину не полишають дощові хмари. Через те затримується збір ранніх зернових. І якщо ріпак ще вдалося зібрати за сухої погоди, то вже інші зернові культури - пшеницю, ячмінь, овес - не вдається зібрати швидко. Колос налитий і вже стиглий, але дощ іде чи не щодня, і це не дозволяє зернозбиральній техніці вийти в поле.

- Ми кожного року ретельно готуємося до початку жнив, - розповідає нам директор філії ПАТ ДП ЗКУ ”Гребінківський елеватор" О.В. Бабенко. - Ось і зараз заздалегідь були виконані усі необхідні технічні і підготовчі роботи. Працівники елеватору та обладнання повністю готові до приймання зернових. Через дощі, які так рясно поливають нашу землю, жнива затримуються. Та все ж з початку сезону нам вже вдалося заготовити 2 тисячі тон ранніх зернових. За сприятливих умов плануємо цей показник збільшити до 10 тисяч тон.

Як розповів старший майстер елеватора Ігор Юрійович Міпевський, багато обладнання за останні роки було оновлено. І зокрема, тепер тут працює нова автомобільна вагова, значно потужніша. Адже майже все зерно, яке привозиться з полів чи з токів господарств, доставляється на елеватор вантажним транспортом. А тепер сучасні фермерські господарства використовують для перевезення зерна великовагові автомобілі, тож і була потреба оновити вагове обладнання.

Кілька років тому на елеваторі була встановлена потужна і сучасна зерносушильна установка. Обладнання виготовлене на італійському заводі. Тож і встановлювали його іноземні спеціалісти та наладчики. Щоправда, працівники елеватора, котрі безпосередньо працюють на цій установці,- брали активну участь у монтажних роботах. Оператори зерносушарки освоїли складну техніку швидко. Управління процесом сушки зерна відбувається за допомогою сенсорного пульта. Потужність зерносушарки велика, близько 1 тисячі тон зерна обробляє сушарка.

Але перш, ніж зерно потрапить на елеватор, його ретельно перевіряють в лабораторії підприємства. Як повідомила завідуюча лабораторії, у них є все необхідне і, що найважливіше, сертифіковане обладнання для ретельного обстеження зерна. Досвідчені працівники перевірять кожну партію зерна, що надходить на збереження. Тож проби беруться з кожного вантажного автомобіля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гребінківців навчали писати ефективні тексти

Перевірки проводяться одразу на кілька показників, зокрема на вологість, смітну домішку ітаке інше. Саме лабораторія визначає клас зерна, а від цього безпосередньо залежить і його вартість.

Колектив елеватора влітку працює у посиленому режимі. Адже тут розуміють, як важливо для сільгоспвиробників вчасно зібрати, перевезти і зберегти вирощений урожай.

Підписуйтесь на наші оновлення у Facebook, та Twitter: всі найважливіші події Гребінківщини, і не тільки, в одному місці.
За матеріалами "Гребінчин край"


Схожі матеріали:
👁 1139
Категорія: Новини Гребінківської громади
Теги: Гребінківщина, урожай, дощі, зернові




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ