Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

03.07.2023

На Полтавщині перейменували 12 вулиць, які звеличували СРСР і державу-окупанта


У Великих Будищах, Мапртинівці і Педоричах перейменовано вулиці Гагаріна


На Полтавщині перейменували 12 вулиць, які звеличували СРСР і державу-окупантаУ межах всеукраїнського процесу державної політики деколонізації з ініціативи Полтавського офісу Українського інституту національної пам’яті (УІНП) рішенням 27 сесії 8-го скликання Великобудищанської сільської ради Миргородського району на Полтавщині перейменовано 12 об’єктів топонімії, які звеличували СРСР і державу-окупанта Росію.

У Великих Будищах, Мапртинівці і Педоричах перейменовано вулиці Гагаріна, адже цей російський радянський космонавт ніяк не пов'язаний з історією громади, а топоніми на його честь були елементом  агітації та пропаганди СРСР, яка втратила своє значення після здобуття Україною незалежності. Тож вулиці Гагаріна у Великих Будищах повернули історичну назву Довгалівка, у Педоричах назвали Садовою.

А у Мартинівці вулицю Гагаріна перейменували на пошану Сергія Кваші - свого земляка і полеглого Героя російсько-української народної війни за незалежність України. Він поліг у боях з російськими варварами за визволення Херсонської області. Кваша Сергій Олексійович загинув 30 серпня 2022 року внаслідок ворожого артилерійського обстрілу біля села Сухий Ставок Херсонської області. «Сергій народився і виріс у Мартинівці. Після школи навчався у Веприцькому ПТУ.

Повернення історичних назв та пошанування воїна ЗСУ Сергія Кваші
 

Служив в армії. Потім більше 20 років працював на молочно-товарній фермі в ПРАТ «Гадяцьке бурякогосподарство». Став на захист України від російських агресорів вже у перший рік війни- у 2014 році. Тоді служив у зоні АТО/ООС. А вже із перших днів повномасштабного вторгнення був мобілізований до лав Збройних Сил України і до останнього подиху боронив українську землю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині в ДТП загинув неповнолітній та ще одна людина травмована

У нього лишилися матір і сестра. 14 вересня йому мало б виповнитися 47 років. Вулицями Гадяча і Мартинівки люди провели Сергія у останню путь, утворивши живий коридор у знак шани та вдячності. Стоячи на колінах, встелили останню дорогу квітами»,-розповіли про Героя в Полтавському офісі УІНП.


Повернення історичних назв та пошанування воїна ЗСУ Сергія Кваші


Повернення історичних назв та пошанування воїна ЗСУ Сергія Кваші
 


Також з топонімічної мапи громади стерли імена російського військового злочинця Ніколая Ватутіна ( у селі Мартинівка вулицю і провулок тепер носять назву «Затишна») та трубадура російської імперії Пушкіна (у селі Веприк цій вулиці повернули історичну назву «Миколаївська», а у Мартинівці -тепер «Дружби»). Також пішла у небуття назва, яка у стародавньому козацькому селі Веприк звеличувала російського розбійника Ємельяна Пугачова. Їй повернуто історичну назву «Зарічна».

Полтавський офіс УІНП
Світлина Героя Сергія Кваші надана речником
Полтавського обласного центру комплектування та соцпідтримки Романом Істоміним


Схожі матеріали:
👁 494
Категорія: Полтавщина
Теги: перейменування вулиць, Полтавщина




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Гребінці сталася пожежа у багатоквартирному будинку У Гребінці сталася пожежа у багатоквартирному будинку
На Пирятинщині завершується посівна кампанія На Пирятинщині завершується посівна кампанія
На Полтавщині водій перевозив понад 20 кілограмів риби бе... На Полтавщині водій перевозив понад 20 кілограмів риби бе...
65-річний працівник одного із підприємств Полтави впав із... 65-річний працівник одного із підприємств Полтави впав із...
У Гребінці жінку оштрафували за залишене на вулиці сміття У Гребінці жінку оштрафували за залишене на вулиці сміття
На Полтавщині спостерігається збільшення кількості ДТП, в... На Полтавщині спостерігається збільшення кількості ДТП, в...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ