Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

14.04.2012

Сьогодні православні відмічають Велику суботу. Як поводитися цього дня?



Сьогодні православні відмічають Велику суботу. Як поводитися цього дня?

Останній день Великого посту - Велика субота, йде відразу ж за пристрасною п'ятницею і має символічне, перехідне значення.

Там, згідно з євангельським переказом, саме цього дня Ісус Христос перебував "в труні", тобто, після смерті і зняття з хреста він був похоронений обернутим в плащаницю.

Тому субота - це своєрідний місток між кульмінаційною скорботою посту(смертю Христовою) і великої радості разговіння(воскресіння Христа).

Цього дня слід добре відпочити - адже попереду цілонічна служба, а потім усі заборони Великого посту знімаються і можна їсти все, що завгодно, пити алкоголь, та і для сексу, від якого віряни традиційно утримуються під час посту, також немає обмежень.

Як належить поводитися в останній день посту?

Слідує, продовжувати строго дотримуватися Великого посту, але багато відпочивати - адже це його останній день, і якщо в Пристрасну п'ятницю людина нічого не їла, як і слідує, то йому буде важко щось робити. Тому цього дня слід добре виспатися, одягнутися в усе чисте і ступати в храм на цілонічну службу.

Святити паски і усе інше в суботу, ще до цілонічної служби - дуже суперечлива і незрозуміла практика.

Коли служба закінчується, тоді паски і святяться. Але не інакше - адже Христос воскрес в неділю, тому цей день так і названий, і не інакше.

Практика освячення пасок до цілонічної служби зародилася в середні віки в північних і східних районах Московії, і для Києва вона чужа.

Така практика зародилася в північних і східних районах Московського царства дуже давно. Адже так було простіше в тих випадках, коли суворий клімат не дозволяв провести цілонічну службу, або, припустимо, не було храму десь, і стояти декілька годин на холоді було неможливо. Але Київ, - не тайга! У нас є храми, великі і красиві, у нас нормальний клімат...

І тому практика освячення пасок в суботу увечері не може бути у нас - будьте на службі і святіть після півночі, коли, власне, настане Воскресіння.

Схожі матеріали:
👁 1028
Категорія: Культура
Теги: Пасха, Велика субота, Ісус Христос, Великий пост




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Виїхав за межі дороги та перевернувся: на Полтавщині п'ян... Виїхав за межі дороги та перевернувся: на Полтавщині п'ян...
У мережі запустили фейк, орієнтований на мешканців Полтав... У мережі запустили фейк, орієнтований на мешканців Полтав...
В ДТП на Полтавщині травмувався 35-річний мотоцикліст В ДТП на Полтавщині травмувався 35-річний мотоцикліст
На Гребінківщині висадили алею молодих дерев На Гребінківщині висадили алею молодих дерев
В аварії на Полтавщині загинула велосипедистка В аварії на Полтавщині загинула велосипедистка
На Полтавщині громада разом з поліцейським посадили понад... На Полтавщині громада разом з поліцейським посадили понад...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ