Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

18.08.2023

У Лубнах прибрали з публічного простору споруду звеличення трубадура росіян Пушкіна


Демонтаж провели комунальні служби громади


У Лубнах прибрали з публічного простору споруду звеличення трубадура росіян ПушкінаНа виконання Закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» та з ініціативи Полтавського офісу Українського інституту національної пам’яті (УІНП) у Лубнах демонтували російсько-імперський маркер, що звеличував трубадура Російської імперії Алєксандра Пушкіна.

Як повідомила секретар Лубенської міської ради Маргарита Комарова, демонтаж провели комунальні служби громади з метою виконання колегіального рішення тридцятої сесії восьмого скликання Лубенської міської ради «Про організаційно-правові заходи щодо усунення/переміщення об’єкту – пам’ятного знаку російському Олександру Пушкіну з публічного простору м. Лубни».

У цьому документі сказано, що знак О.Пушкіну є символом, що відображає імперські російські історичні наративи. За словами Комарової, цей об’єкт демонтувало Управління житлово-комунального господарства Лубенської міської ради.

«Комунальники російський імперський маркер перемістили з публічного простору м. Лубни на тимчасове зберігання до території місцевого комунального житлово-експлуатаційного управління», - сповістила посадовиця.


Пушкін
 

«Депушкінізація Полтавщини завершується. Це  остання споруда звеличення Пушкіна у Полтавській області, торік і цьогоріч подібні демонтовано у Кременчуці, селі Біленченківка Гадяцької громади та в обласному центрі. Попереду - перейменування вулиці Пушкіна у Полтаві та ще 17 громадах області.


У Лубнах прибрали трубадура росіян Пушкіна
 

Донедавна на Полтавщині налічувалося 120 об’єктів топонімії, але більшість перейменували після повномасштабного вторгнення росіян-пушкіністів. У часи СРСР комуністичні й імперські ідеологи нахабно маркували/брендували Лубни як «пушкінське місто». Так сталося тому, що у Лубнах провела дитинство і юність російська дворянка Анна Керн, відома як одна із багатьох коханок Пушкіна.

Попри написаний вірш-присвяту Анні Керн, Пушкін заніс свою коханку лише до другої частини свого «Дон-жуанського списку», а в епістолярії іронічно і зневажливо називав «вавилонською блудницею»… Втім, набагато важливіші інші знання - за межами любовної лірики. Ідеологія російського імперського шовінізму пронизує  твори Пушкіна.

У Лубнах прибрали трубадура росіян Пушкіна
 

У поемі «Полтава» презирливо, навіть вороже поставився до видатного українського гетьмана Івана Мазепи. Придушення визвольних устремлінь польського народу оспівав у вірші «Бородинская годовщина» з нагоди загарбання росією Варшави та річниці битви під Бородіним. Брав участь у війнах росії проти проти народів Кавказу.

Ці факти на основі листування поета з російськими військовими діячами Єрмоловим і Паскевичем дослідила професорка, польсько-американська літературознавиця Єва Томпсон у своїй відомій книзі «Трубадури імперії».


У Лубнах прибрали трубадура росіян Пушкіна
 

Пушкін прославляв загарбницьку Кавказьку війну 1812 року та російського генерала Пєтра Котлярєвського, який очолював російські війська під час завоювання. А вірш «Клеветникам России»  використовує армія Путіна-Шойгу для виправдання війни проти України», - розповів представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.


У Лубнах прибрали трубадура росіян Пушкіна
 
Полтавський офіс УІНП


Схожі матеріали:
👁 568
Категорія: Полтавщина
Теги: Пушкін, трубадур, провели комунальні служби громади, демонтаж, Лубни




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині горіли гаражі — врятовано два легкових авто... На Полтавщині горіли гаражі — врятовано два легкових авто...
На Полтавщині потяг травмував чоловіка: постраждалий у тя... На Полтавщині потяг травмував чоловіка: постраждалий у тя...
На Полтавщині у водоймі села Гаркушинці виявлено тіло 73-... На Полтавщині у водоймі села Гаркушинці виявлено тіло 73-...
Поліція Полтави затримала нелегального торгівця зброєю Поліція Полтави затримала нелегального торгівця зброєю
На Полтавщині двоє дев’ятирічних дівчат на електросамокат... На Полтавщині двоє дев’ятирічних дівчат на електросамокат...
Виконуючи бойове завдання загинув військовий з Полтавщині Виконуючи бойове завдання загинув військовий з Полтавщині

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ