Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

16.12.2010

Інвалідність - явище соціальне, уникнути якого не може жодне суспільство



Інвалідність - явище соціальне, уникнути якого не може жодне суспільство

Адже у нас є воля, сильна воля,
Й бажання бути поруч з усіма.
Так, випала нам не солодка доля,
Але вона нас вибрала сама!
А. Бабіч.

3 грудня українське суспільство в черговий раз відзначило День людей з обмеженими фізичними можливостями. Інвалідність - явище соціальне, уникнути якого не може жодне суспільство. Понад 500 мільйонів людей у світі є інвалідами в результаті розумових, фізичних чи сенсорних розладів. Міжнародний день інвалідів відзначає і наша держава.

Мета даного заходу - привернення уваги суспільства до проблем тих, хто став інвалідом від народження, в дитинстві чи під час дорослого життя. Причиною цьому є природні катаклізми, техногенні катастрофи, забруднення навколишнього середовища, дорожньо - транспортні пригоди, вроджені патології і хронічні захворювання, тощо.

Протягом останніх років прийнято низку законодавчих і нормативних актів, що гарантують соціальну захищеність інвалідів державою. Згідно Закону "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" матеріальне, соціально-побутове і медичне забезпечення інвалідів здійснюється у вигляді грошових виплат, забезпечення медикаментами й іншими засобами включаючи автомобілі, крісла-візки, протезно-ортопедичні вироби, друковані видання зі спеціальним шрифтом, звукопідсилюючу апаратуру та аналізатори, а також надання послуг з медичної, соціальної, трудової і професійної реабілітації, побутового та торговельного обслуговування. Види необхідної матеріальної, соціально-побутової, медичної допомоги визначаються органами медико-соціальної експертизи в індивідуальній програмі реабілітації.

У нашому районі зареєстровано 1208 інвалідів різних категорій. За цими цифрами люди, котрих обійшла доля.
І на біль кожної людини ми зобов'язані відповісти глибоким почуттям милосердя.

Протягом вересня-грудня в районі проводилася благодійна акція "Милосердя", приурочена Дню людей похилого віку (1 жовтня) та Міжнародному Дню інваліда (3 грудня). До виконання заходів щодо підготовки і проведення благодійної акції "Милосердя" були залучені управління праці та соціального захисту населення Гребінківської райдержадміністрації, районна рада, міська рада, сільські ради, організації, підприємства, фермери, приватні підприємства району.

Продовжувалася робота щодо забезпечення потреби інвалідів району протезно-ортопедичними виробами, засобами пересування та реабілітації, санаторно-курортним лікуванням. В листопаді надана допомога 15 особам в оформлені документів та поставлено на чергу для забезпечення протезно-ортопедичними виробами та засобами пересування. А всього з початку року 46 інвалідів забезпечено засобами пересування та реабілітації, в тому числі 14 осіб отримали інвалідні візки. Ортопедичне взуття надано 197 інвалідам. Санаторно-курортним лікуванням забезпечено 7 інвалідів.

Відділенням організації надання адресної грошової та натуральної допомоги територіального центру соціального обслуговування було організовано надання інвалідам грошової та натуральної допомоги. В цьому році до Міжнародного дня інвалідів за рахунок спонсорів матеріальну допомогу отримали 78 інвалідів на суму 3,9 тис. грн., а натуральну допомогу отримали 185 інвалідів на суму 8,1 тис. грн.

Відвідано всіх 89 інвалідів, які обслуговуються відділенням соціальної допомоги вдома територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), а також всіх інвалідів 1 групи, які проживають в районі., представниками місцевих органів виконавчої влади, керівниками підприємств та організацій з врученням їм благодійної матеріальної допомоги та продуктових наборів.

Протягом року відділенням "Соціальний офіс" було надано автотранспортні послуги 95-ти інвалідам району. 56 інвалідів різних категорій отримали послуги з супроводом до закладів охорони здоров'я, Пенсійного фонду, управління праці та соціального захисту населення, територіального центру. Послугами юриста та інших спеціалістів району скористалися 113 інвалідів. Безробітними з центру зайнятості була надана допомога в обробітку земельних ділянок та дрібного ремонту помешкань і парканів 50 інвалідам міста.

Відділенням соціально-медичних послуг охоплено близько 300 інвалідів різних категорій.


Протягом року благодійний фонд "Милосердя" при територіальному центрі надав грошову допомогу на придбання ліків 22 інвалідам на суму 1100 грн. Крім того, сесією районної ради виділено кошти на оперативне лікування 8-й особам з обмеженими фізичними можливостями на суму 8500 грн.

З нагоди Міжнародного дня інвалідів в районному територіальному центрі проведені культурно-масові заходи для осіб з обмеженими фізичними можливостями. Зокрема, організований концерт за участю гурту "Співочі серця" територіального центру. Проведено тематичну книжкову виставку, виставку газетних та журнальних статей. А також організовано для інвалідів екскурсію до чоловічого Мгарського Спасо - Преображенського монастиря .

В територіальному центрі організовано та проведено шаховий турнір серед інвалідів, які обслуговуються відділеннями територіального центру. Його переможці та учасники отримали пам'ятні подарунки.

З нагоди відзначення Міжнародного дня інвалідів всім інвалідам 1 групи, які проживають в районі, вручені продуктові набори за рахунок спонсорської допомоги.

Найактивнішими спонсорами району стали: ЄХБ Церква "Благодать" (пастор Є. О. Бейдик), ПП Мельник В.М., ПП Ніколаєнко В.І., СТОВ"Ульяновське", ПП "Воронинці", СФГ "Нове-2", ПП Чечель О.П., ПП Мотрич Ю.М., ПП Тараненко 0.П, ПП Булатецький М.І., Слободо - Петрівська сільська рада, ПП Челінгарян О.Б., ПП Мокроусов С.Ю., ПП Кіча Н.І., ПП Петровський І.Г., ПП Приймак В.В., ПП Костюк Т.М., ПП Васільєва Л.В., ПП Гужик Н.Д., ПП Лакудас Л.В., ПП Скрибченко М.В., ПП Бідненко В.М., Баранюк С.О..

Активну участь в акції також взяли приватні підприємці: ПП Кириленко С.М., ПП "АРТ - 2008", ПП. Гуртовенко Т.Г., СТ "Кооператор", Марянівськасільська рада (голова - Малярик І.П.), ПП Дрьома Г.М., ПП "Лазірки", ПП "Віра", ПП Царапин Н.М., ПП. Плис С.О., ПП. Степаненко С.І., ПП Масляева С.В., ПП Лой М.О., ПП Сироватка Ю.В., ПП Рудь Н.В., ПП Ніколаєнко Т.В., ПП Кубрак Н.М., КП ім. Калініна - 2008 (с. Березівка), ПП Софійчук В.О., ПП Овчаренко С.А. (кафе "Оболонь"), ПП Романенко К.А. (магазин "Домотехніка").

Відзначення Міжнародного дня інвалідів - справедлива шана суспільства та нагадування всім про обов'язок перед інвалідами, що потребують захисту та підтримки у цей непростий час. Інваліди - це не просто категорія людей. Це окреме життя. Окремі трагедії. Окремі людські надії на те, що все буде добре. На щастя, поряд з ними є ті, хто хоче допомогти. І хто допомагає. Переймаючись буденними проблемами, ми повинні замислитися над непростою долею людей з вадами здоров'я і не тільки у день 3 грудня, а й протягом цілого року, не забувати про те, що поруч з нами живуть інваліди, і вони потребують допомоги і уваги.

Сьогодні особливого вшанування і відзначення заслуговують ті інваліди, які не впали в розпач, не замкнулись в чотирьох стінах, а в силу своїх сил і можливостей працюють, беруть активну участь в громадському житті, займаються спортом, рукоділлям, художніми промислами і самодіяльністю, виховують дітей і онуків. Теплі слова ми адресуємо інвалідам.

Кожен день у житті людей з особливими потребами наповнений прагненням пристосуватися до самостійного життя у суспільстві, самовдосконалення, приносити радість собі та оточуючим. І незважаючи на деякі невдачі та смуток, надія на коаще та більш легше своє існування в суспільстві не залиййє їх. Головне для них, що життя є і воно продовжується.

Від імені тих, кому були надані різні види допомог з нагоди Міжнародного Дня інвалід а висловлюємо под яку за підтримку і проявлене милосердя. Ви заслуговуєте на людську шану і повагу. А інвалідам нашого району бажаємо тепла, добра, витримки, розуміння оточуючих, миру і спокою у Ваших домівках, сили духу та благополуччя.

О. Колотюк,
завідувач відділення організації
надання адресної грошової
та натуральної допомоги.



Схожі матеріали:
👁 1188
Категорія: Новини Гребінки




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ