Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

23.12.2010

Підсумовуючи зроблене



Підсумовуючи зроблене

Завершується 2010 рік. Для працівників культури він був успішним.

В 2010 році на фінансування галузі культури району бую виділено 2192,0 тис.грн. бюджетних коштів, що на 32 відсотки біїише, ніж у 2009 році. Крім того районний будинок культури, дитяча музична школа, центральна [районна бібліотека провели роботу по залученню [позабюджетних коштів. На їх спецрахунки в 2010 році надійшло більше 100 тисяч гривень.

Все це дало змогу провести активну роботу по залученнню матеріально-технічнї бази закладів культури. В листопаді 2010 року сталась знакова подія - для  працівників культури району було придбано автобус для районного Будинку культури, вартість якого становить 306 тисяч гривень. Це дало змогу протягом листопада грудня організувати виїзні концерти для жителів сіл Олексаидрівка, Слободо-Петрівка.

Учні дитячої музичної школи та учасники художньої самодіяльності районного будинку культури змогли поїхати на обласний конкурс "Естрадна веселка", заплановано поїздку учасників художньо самодіяльності районного будинку культури на головну Новорічну ялинку в Палац культури і мистецтв "Україна"". Учасники народного самодіяльного хорового колективу "Берегиня", районного будинку культури, взяли активну участь у культурній програмі ярмарку підприємці Полтавщини у м. Київ. Крім автобуса для районного будинку культури придбано світлотехнічні прилади для проведення молодіжних дискотек, яких за 2010 рік проведено 104, сценічні костюми для танцювального колективу.

В 2010 ромі проведено капітальний ремонт даху, придбано меблі. Сценічні костюми для дитячої музичної школи не загальну суму 51 тисяча гривень.

На 33 тис. гривень поповнилась матеріальна база центральної рейонної бібліотеки; придбано комп'ютер, бібліотечну програму "ІРБІС", бібліотечне обладнання, а також нові книги.

На виконання районної Програми розвитку туризму було використано 7 тисяч гривень, що дало змогу створити новий туристичний маршрут.

У 2010 році відділ культури і туризму забезпечив проведення 45 культурно-мистецьких заходів районного рівня. З них найбільш масовими були: відзначення 198-річниці від дня народження Є.П. Гребінки, 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, Дня Незалежності України, молодіжний рок-фестиваль "Небеса" та інші.

Учасники художньої самодіяльності району взяли активну участь у 2 Міжнародних, 13 Всеукраїнських, 8 Обласних конкурсах та фестивалях і 19 з них відзначені Дипломами. Серед дипломантів вихованці дитячої музичної школи, учасники народних самодіяльних хорових колективів "Берегиня", "Магістраль", колективи і виконавці Короваївського, Тарасівського, Сербинівського сільських будинків культури.   

Велику роботу по популяризації української народної пісні, звичаїв і обрядів рідного краю проводить народний самодіяльний хоровий колектив "Берегиня". Він підготував інсценізацію обряду "Полтавське весілля", з якою виступав в Музеї Архітектури та Побуту ПАН України, Музеї гетьманства в м. Київ. За активну пропаганду народних звичаїв і обрядів колектив відзначений нагородами.

Великих успіхів досяг новостворений фольклорний колектив "Сусідоньки" Короваївського сільського будинку культури. В серпні 2010 року колектив став дипломантом Всеукраїнського конкурсу фольклорних колективів. За активну роботу по популяризації української народної пісні, звичаїв і обрядів рідного краю колектив занесений на районну Дошку пошани.

Учень дитячої музичної школи Андрій Іванюта отримав Гран-прі на III Міжнародному дитячому фестивалі мистецтв "Кіммерійські зорі", а також разом із Анастасією Осінною став дипломантом IX Міжнародного молодіжного фестивалю "Мистецькі барви". Валерія Коваленко отримала Гран-прі на обласному конкурсі "Естрадна веселка".

На виконання районної Програми роботи з обдарованою молоддю на 2008-2010 роки відділ культури і туризму провів районний пісенний конкурс естрадної пісні "Зорепад 2010". Призери і учасники конкурсу були відзначені нагородами та пам'ятними подарунками.

У вересні 2010 року в районному Будинку культури розпочала свою роботу хореографічна студія "Фантазія" в якій займається 75 дітей і підлітків, більшість з них із малозабезпечених сімей. Навчання в студії безкоштовне. За короткий час учасники хореографічного колективу встигли підготувати цікаву програму, з якою виступили перед глядачами міста та району, взяли участь обласному конкурсі "Естрадна веселка".

З січня по березень 2010 року в районі проходив огляд самодіяльної народної творчості, який був присвячений 65-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941 1945 років.

Обласний центр народної творчості та культурно освітньої роботи проводив обласні конкурси-огляди на кращу організацію культурно-масової роботи. Активну участь у ньому взяли Короваївський, Слободо Петрівський, Олексіївський сільські будинки культури, районний народний краєзнавчий музей. Всі вони відзначені нагородами управління культури облдержадміністрації.

Активну роботу по виконанню районної Програми розвитку краєзнавства на 2002-2010 роки проводив районний народний краєзнавчий музей. В музеї проведено 109 тематичних і оглядових екскурсій, зустрічі з відомими людьми нашого краю, ветеранами Великої Вітчизняної війні. На базі музею працює любительське об'єднання "До джерел вічності".

Музей організував 29 екскурсій для учнів шкіл району по (пам'ятних та історичних місцях рідного краю. Постійно (поповнюється новими цікавими експонатами експозиція музею.


Активно проводилася робота по підготовці до відзначення 200-річчя від дня народження Є.Гребінки. Розроблено план заходів, створено оргкомітет, надіслані листи-звернення до (управління культури Полтавської облдержадміністрації про відзначення ювілею на державному рівні. Відділ культури і туризму постійно підтримує зв'язки із відомими вченими, дослідниками творчості Є. П. Гребінки з Київського Національного (університету ім. Тараса Шевченка, Київського науково-дослідного інституту українознавства, інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка Національної Академії наук України, літераторами із міст Києва, Самари, Санкт-Петербурга, Полтави, які вивчають і популяризують творчість Є.Гребінки.

Зібрані нові матеріали про життя і творчість нашого земляка, вони будуть використані (для розширення експозиції музею Є. Гребінки. Щорічно в день народження Є. Гребінки в місті проходить обласне свято "Гребінчина світлиця". Його гостями є відомі поети, діячі (культури, дослідники творчості поета-байкаря. З метою (популяризації творчості Є.П. Гребінки проводиться районний (конкурс читців його творів. З року в рік кількість учасників конкурсу збільшується. В ньому беруть участь не тільки читці з нашого району, а й інших районів області.

Відділ культури і туризму приділяє велику увагу охороні (культурної спадщини. Проведено реєстрацію 117 об'єктів культурної спадщини, на них виготовляються облікові картки і (паспорти нового зразка. На 24 об'єкти виготовлені паспорти нового зразка.

Бібліотечними закладами району до визначних дат та історичних подій проводяться різноманітні просвітницькі заходи. В 2010 році бібліотеки брали участь у Всеукраїнському конкурсі на кращий проект з підтримки та розвитку читання "Читаю я! Читає вся моя сім'я!", оголошений Державною бібліотекою | України для юнацтва. Дитяча бібліотека провела районний конкурс "Найкращий читач 2010 року". Переможці районного (конкурсу взяли активну участь в обласному конкурсі , де відзначені нагородами.

В 2011 році дитяча музична школа буде проходити державну (атестацію. В даний час активно ведеться підготовка до її проведення.

ВідДіл культури і туризму постійно підтримує зв'язки з високопрофесійними колективами, які виступають з концертами перед жителями міста і району.

Відділ культури і туризму співпрацює з органами місцевого самоврядування, на балансі яких' знаходяться сільські заклади культури. Голови сіл Слободо-Петрівки, Короваїв, Олексіївки, Олександрівки, Ульйновки, Тарасівки, Мар'янівки, Овсюків з розумінням ставляться до проблем розвитку культури на селі. Незважаючи на фінансові проблеми, вони змогли в 2010 році виділити кошти для покращення матеріальної бази закладів культури.

Виготовлена проектно-кошторисна документація на проведення капітального ремонту Слободо-Петрівського сільського будинку культури, придбано звукопідсилюючу апаратуру для Ульяновського сільського будинку культури, виготовлена проектно-кошторисна документація на створення рекреаційно-паркової зони на місті родинного маєтку Гребінок, проведено поточний ремонт в Короваївському сільському будинку культури, створені кращі умови для роботи Овсюківської сільської бібліотеки - філіалу.

Відділ культури і туризму активно співпрацює із управліннями і службами райдержадміністрації. До Дня Святого Миколая районний Будинок культури спільно з районним центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді організували благодійну акцію, яка пройшла в селах району. Учасники театральної студії "ЕМІСТ" районного Будинку культури взяли активну участь в пропагандистській акції "АнтиСНІД!", яка проводилась в районі.

Заклади культури тісно співпрацюють з освітніми закладами району, завдяки чому проведено цікаві та змістовні заходи для дітей і підлітків.


Всі культурно - мистецькі заходи були озвучені і показані по місцевому телебаченню і районному радіомовленню, про них розповідалось в районній газеті "Гребінчин'Край". Ми висловлюємо подяку працівникам місцевих ЗМІ за об'єктивне і змістовне висвітлення заходів і культурних подій, які відбуваються в нашому районі.

Всі ці позитивні зміни і досягнення в галузі культури не змогли б відбутися, якби відділ культури і туризму не мав підтримки в своїх діях з боку районної ради і райдержадміністрації.


23 грудня 2010 року, газета "Гребінчин край", Н. БУТЕНКО,
начальник відділу культури і туризму.


Схожі матеріали:
👁 1197
Категорія: Новини Гребінки




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ