Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

28.01.2011

Гребінківщина готується до 200-річчя Євгена Гребінки



Гребінківщина готується до 200-річчя Євгена Гребінки

День народження відомого українського поета-байкаря, прозаїка, перекладача, викладача Євгена Гребінки — 21 січня 1812 року. Обласна влада обіцяє достойно відзначити ювілей автора легендарного романсу «Очи черные, очи страстные»

До святої справи залучатимуть кошти не тільки бюджетів всіх рівнів, а й підприємців і благодійників. Адже роботи попереду чимало.

Так, необхідно привести до ладу родинний маєток відомого літератора, його могилу, пам’ятник. Облаштування прилеглої території навколо садиби, ремонт доріг у селі Мар’янівці та під’їздів до нього — теж справа не одного дня і не на одну копійку.

Окремі рядки у майбутньому кошторисі з відзначення 200-річчя Євгена Гребінки — перевидання тритомного зібрання його творів, створення документального фільму на основі фактів життя літератора, оновлення туристичних маршрутів.

Це все — справа недалекого майбутнього. А поки що триває підготовка до традиційного літературно-музичного свята «Гребінчина світлиця», яке область відзначатиме на початку лютого.

Край, де народився і похований Євген Гребінка, недарма названий його ім’ям. За своє коротке життя — лише 36 років — він встиг зробити чимало добрих справ. Лише кілька фактів. Євген Павлович допомагав викупити з кріпацтва Тараса Шевченка, а потім сприяв виданню першого «Кобзаря». За рік до своєї смерті він власним коштом відкрив парафіяльне училище для селянських дітей — у селі Рудці Лубенського повіту.

Літературна творчість Гребінки — різнопланова. Так розпорядилася доля, що всесвітню славу він здобув у першу чергу завдяки ліричним творам російською та українською мовами, серед яких романс «Очи черные, очи страстные» та «Українська мелодія» («Ні, мамо, не можна нелюба любить»).

Його байки, написані алегоричною мовою, за своїми літературними та повчальними якостями стоять на одному рівні з аналогічними творами Григорія Сковороди та Івана Крилова. Найвідоміші з них: «Ведмежий суд», «Зозуля да Снігир», «Сонце да Хмари», «Рожа да Хміль», «Школяр Денис», «Грішник», «Ворона і Ягня», «Вовк і Огонь». Заслуговують на увагу також «Малороссийские присказки», повісті «Записки студента», «Кулик», «Заборов» та «Приключения синей ассигнации», романи «Чайковський», «Доктор». Захоплюючими виходили нариси, наприклад, «Петербургская сторона».

А про переклади взагалі окрема мова — варто лишень прочитати поему Пушкіна «Полтава», яку Гребінка переклав українською.

Запрошуємо всіх гребінківців та гостей міста на обласне літературно-музичне свято «Гребінчина світлиця» з нагоди 199-ї річниці від дня народження Євгена Павловича Гребінки.

Свято відбудеться 5 лютого 2011 року в районному будинку культури. Початок о 12 годині.

Гостями свята будуть директор інституту літератури ім. Шевченка ПАП України, академік М. Г. Жулинський, заслужений артист України Олександр Тищенко, заслужена артистка України Інеш, відомі діячі науки та культури України.

Оргкомітет.


Схожі матеріали:
👁 1162
Категорія: Новини Гребінки




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ