Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

16.05.2011

В Гребінці пройшов показ шкільної форми Черкаського модельного агенства "Діловий стиль"



В Гребінці пройшов показ шкільної форми Черкаського модельного агенства "Діловий стиль"

В Україні вже п'ятнадцять років діють Указ Пpезидента та постанова Кабiнету Мiнiстpiв про запровадження шкільної форми в середніх навчальних закладах. Повністю виконані вони так і не були через відсутність фінансової підтримки з боку уряду. І усі ці п'ятнадцять років продовжує точитися дискусія: а чи потрібна шкільна форма взагалі?

Прибічники шкільної форми наводять багато аргументів "за". Кажуть, ніби вона покликана стерти грані між соціальними статусами учнів. Що, за умови відсутності форми, учні будуть постійно відволікатися, звертати увагу на те, хто в чому вдягнений.

Минулої неділі в районному Будинку культури м. Гребінка, пройшов показ шкільної форми Черкаського модельного агенства "Діловий стиль".

Наші гості з Черкас Володимир Володимирович Шинкаренко - директор модельного агенства "Діловий стиль", та Віра Генадіївна Юрченко - заступник директора по впровадженню моделей шкільної форми запропонували школярам 50 модалей різної шкільної форми. У широкому асортименті були продемонстровані шкільні юбки, сарафани, жакети, жилети, брюки, бріджі та ін.

Найбільше змін, звісно ж, у дівчачій формі. Наші мами ходили до школи в темно-синіх або темно-коричневих сукнях з довгими рукавами та ще з фартушками, а щовечора займалися рукоділлям – на сукню треба було нашити "свіжий" білий комірець та манжети.

Сучасні дизайнери звільнили школярів та їхніх батьків від подібних тортур, адже спідниці, різноманітні блузи, камізельки, джемпери та светрики замінили мішкуваті піджаки та сукні. Такий одяг і краще виглядає, і набагато зручніший у використанні – можна по-різному комбінувати, легше прати, швидше перевдягатися на уроки фізкультури.

Представник Черкаського агенства наголосив, що показана форма може бути пошита в різній кольоровій гамі і з різної тканини
. Тому і ціна буде різною. Наприклад, сарафанчик для школярів молодшого віку може коштувати від 120 грн. до 160 грн. У багатьох моделей сарафанчиків зроблена регуліровка брительок, також новинкою в цьому році став сарафанчик на застібці.

Юбки для молодшіх школярів коштують від 40 до 100 грн., жилетки із підкладками та без від 70 до 90 грн.

Самою дорогою річчю залишається жакет. Він коштуватиме до 250 грн. Брюки на дівчаток від 85 до 100 грн.

Із хлопячого модельного ряду  в цьому році залишається традиційний класичний костюм виготовлений як із холодних так і з теплих тканин.

Кожен повинен мати право і можливість самостійно підбирати собі форму, звісно, зважаючи на загальний стиль школи

Юним моделям дуже сподобався одяг, який вони демонстрували на подіумі, а от свою "реальну" шкільну форму оцінюють по-різному.

Юлія, 15 років:

 – Я люблю класичні костюми, блузки, строгі спідниці, взуття на підборах, але часом просто немає сил прискіпливо добирати одяг зранку. Нам задають дуже багато домашніх завдань, ще треба відвідувати репетиторів, та й з друзями погуляти. Тож буваю така невиспана і втомлена, що зранку хочеться до школи просто вдягнути джинси і футболку. Хоча загалом думаю, що форма – це позитивне явище, адже у класі вчаться діти з різних родин: комусь батьки можуть купити багато дорогого одягу з модних магазинів, а в когось одні штани на весь рік. Форма робить учнів хоча б на уроках рівними.

Олена, 11 років:
 – Якби я мала владу над школами, то дозволила б учням ходити без суворо визначеної, наприклад зеленої, форми, а просто в брюках, "ділових" спідницях, сорочках, блузках. А от на офіційні шкільні свята вимагала б, щоб учні приходили в однаковій формі. Це красиво.

Євген, 15 років:
 – Шкільна форма або ж брюки та піджак, навіть якщо дозволяють самим обирати фасони і кольори, все одно страшенно незручні. У них дуже жарко, вони заважають вільно рухатись. Я б зробив шкільну форму схожою на спортивну. Ми ж бігаємо, любимо грати у футбол, часом б’ємося. Або ж узаконив би джинси як елемент шкільного вбрання.

Ян, 15 років:
 – А однокласниць у короткі спідниці вдягти. Гарно ж!

Аліна, 15 років:
 – Загалом шкільна форма мені подобається. Хоча дівчат, звісно, діймає те, що ми всі однакові. Тому, щоб трохи відрізнятися одна від одної, ми доповнюємо свій одяг аксесуарами. Я найбільше люблю браслети, сережки, а ще обожнюю годинники.


    


    


    


    


     


    



ТРОХИ ІСТОРІЇ


У царській Росії форму носили тільки гімназисти, інші ж одягали своїх дітей у що доведеться. У 1918 році гімназична форма була визнана буржуазним пережитком і скасовано.

У СРСР шкільна форма кілька разів змінювалася. Існувало декілька моделей. У дівчаток – класичне коричневе плаття з чорним (повсякденним) або білим (для урочистих заходів) фартухом, що зав’язуються ззаду на бант.

Плаття були прикрашені мереживними комірцями і манжетами. Носіння коміра і манжетів було обов’язковим. На додаток до цього дівчинки могли носити чорні або коричневі (повсякденні) або білі (парадні) банти. Банти інших кольорів за правилами не допускалися. Можна сказати, протягом багатьох років форма для дівчаток мало чим відрізнялася від дореволюційного зразка.

У хлопчиків з середини 1970-х сірі вовняні штани і курточки були замінені на брюки і куртки з напіввовняної тканини синього кольору. Покрий курток нагадував класичні джинсові куртки (у світі набирала обертів так звана «джинсова мода»). На бічній частині рукава була нашита емблема з м’якого пластику з намальованим відкритим підручником і сонцем, що сходить. Це додавало особливу гордість і колорит – відчуття причетності до одній команді.

На початку 1980-х була введена форма для учнів 8 – 10 класів.

Дівчата з першого по сьомий клас носили коричневе плаття, як і в попередній період. Тільки воно стало не набагато вище колін. Для старшокласниць був введений костюм-трійка синього кольору, що складається з спідниці-трапеції зі складками спереду, піджака з накладними кишенями і жилетки. Спідницю можна було носити з піджаком, або з жилетом, або весь костюм відразу. Саме ця форма для дівчаток сприяла тому, що вони починали рано усвідомлювати свою привабливість. Плісировані спідниця, жилет і головне – блузки, з якими можна було експериментувати, перетворювали практично будь-яку школярку в «юну даму».

У хлопчиків штани і куртка замінювалися на брючний костюм. Колір тканини був як і раніше синій. Також синьою була емблема на рукаві. Це форма значно поступалася оригінальності улюбленим зручним курточках.

Обов’язковим доповненням до шкільній формі, в залежності від віку учня, були жовтеняцьких (у початкових класах), піонерський (в середніх класах) або комсомольський (у старших класах) значки. Піонери повинні були також обов’язково носити піонерський галстук.

У 1991 році шкільну форму скасували. І, якщо спочатку це втішило, то з кожним роком прихильників повернення форми стає все більше. З’явилася навіть традиція (або мода) приходити на останній дзвоник у старому доброму коричневому платті і білому фартусі з пов’язаною білими бантами …

Схожі матеріали:
👁 4241
Категорія: Новини Гребінки
Теги: сарафани, показ, шкільна форма, юбки, школа, брюки, жилети, бріджі, жакети




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ