Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

20.06.2011

Збережемо довкілля без амброзії



Збережемо довкілля без амброзії

Нераціональне харчування, зайва лікарська терапія, безконтрольне використання антибіотиків, стресові навантаження, малорухливий спосіб життя, екологічна ситуація, що постійно погіршується та зміни в кліматі підвищують схильність організму людини дії алергенів, тобто речовин, що викликають алергію.

Зокрема, амброзія в сезон цвітіння викликає у багатьох важкі хворобливі реакції: нежить, сльозотеча, свербіж в очах і носоглотці, кашель, аж до задухи.

Страждають і дорослі, і діти.
Батьківщина амброзії полинолистої – північна Америка. На Україні амброзія виявлена у 20 областях, але її потенційний ареал охоплює практично всю територію України.

Засмічує вона практично вci польові культури, сади, городи, узбіччя доріг, залізничні насипи, луки та пасовища, пустирі та інші необроблювані землі.

Амброзія полинолиста – однорічна яра рослина, за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розміром i формою листків нагадує полин гіркий (звідки i назва – полинолиста). За сприятливих умов стебло рослини досягає висоти 2–2,5 метра, а коріння заглиблюється до 4 метрів. Стебло i листя опушені. Амброзія – однодомна рослина, має одностатеві чоловічі i жіночі квітки. Рідко зустрічаються одностатеві рослини лише з жіночими квітками. Чоловічі квітки жовтого кольору зібрані в колосоподібні суцвіття на вершинах гілок, кошики з жіночими квітками розміщені в пазухах вepxнix листків.

Насіння амброзії – несправжній плід обернено яйцеподібної форми із 5–10 шипами навколо верхньої частини i одним більшим в центрі. Розмножується амброзія насінням, яке утворює у великій кількості. Добре розвинені рослини можуть давати по 30–40 тис. насінин, a окремі екземпляри – до 80–100 тис.

Насіння амброзії зберігає схожість в ґрунті до 40 років. Надмірно висушує i виснажує ґрунти, а при великому забур’яненні культурні рослини гинуть.

УВАГА!

Квітковий пилок амброзії шкідливий для людини. В період цвітіння, а це в кліматичних умовах України - із середини липня до настання осінніх заморозків, серед населення спостерігається алергійне захворювання - амброзійний поліноз (осіння сінна лихоманка). Пилок амброзії, попадаючи вочі, ніс, бронхи, викликає сльозотечу, погіршуєзір, під вищує температурутіла: різкезапалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів призводить до напад ів бронхіальної астми.

В умовах нашої місцевості ефективними способами боротьби з амброзією є обробка гербіцидами, виривання поодиноких рослин з корінням та проведення скошування до початку її цвітіння.

Враховуючи велику шкідливість амброзії полинолистої, як для сільського господарства, так і для здоров'я людей, боротьба з нею є одним з важливих і першочергових завдань усіх землекористувачів.

Державна інспекція з карантину рослин по Полтавській області звертається до керівників підприємств, установ, закладів, сільських голів та активу, керівників райавтодорів, керівників сільськогосподарських підприємств, селянсько-фермерських господарств, жителів приватного сектора, молоді та пенсіонерів з проханням активно включитися у цей час до роботи по знищенню карантинного бур'яну, проявити громадську свідомість з тим, щоб не допустити подальшого поширення амброзії полинолистої.


Державна інспекція з карантину рослин попереджає тих, хто забуває або нехтує карантинним законодавством, -згідно статті 105 Кодексу України про адміністративне порушення неприйняття заходів по знищенню карантинних бур'янів тягне за собою штраф. Тож, сподіваємося, що нам не доведеться вживати таких радикальних заході в, і надіємося на взаєморозуміння.

Державний інспектор з карантину рослин.



Схожі матеріали:
👁 1797
Категорія: Новини Гребінки
Теги: квитковий пилок, Амброзія полинолиста




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ