Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

11.08.2011

Найпотужніший зорепад року буде затьмарений повним Місяцем



Найпотужніший зорепад року буде затьмарений повним Місяцем

Один із найпотужніших зоряних дощів року - метеорний потік Персеїди – цього року не можна буде побачити у всій красі через повний Місяць, що припаде саме на період максимуму активності потоку, повідомляє Міжнародна метеорна організація.

"Ми очікуємо, що пік активності - приблизно 100 метеорів на годину - буде досягнуто 12-13 серпня. На жаль, більшу частину цих метеорів не буде видно через яскраве світло Місяця, який буде повним 13 серпня", - сказано у прогнозі.

На даний час активність потоку повільно зростає - за даними на 9 серпня вона склала близько 20 метеорів на годину. "Він наростає приблизно до 16-го числа, а потім за два дні різко падає, майже до нуля. Після 18-го вже майже не залишиться", - сказав РІА Новости провідний науковий співробітник Інституту астрономії РАН (ІНАСАН) Олександр Багров.

"Місяць заважати буде, але найяскравіші метеори ми все одно побачимо. Головне, коли ви побачите зірку, що падає, - це встигнути загадати бажання", - сказав учений.

Середній розмір метеороїдних частинок, які можна побачити неозброєним оком, становить від часток міліметра до сантиметра, проте в метеорних потоках можуть зустрічатися і вельми великі об'єкти.

"Якщо ви бачите метеор такої ж яскравості, як найяскравіша зірка, то це приблизно один грам - один сантиметр. Найменші метеори, видні неозброєним оком, мають розмір близько 0,1 - 0,01 міліметра і вагу в кілька міліграмів. Найменші частинки згоряють на висоті приблизно 110-100 кілометрів, більші - долітають навіть до 70-60 кілометрів", - говорить Багров.

Метеорити, яскравість яких перевищує яскравість Венери, переходять у наступний клас - клас болідів. Їх породжують "кругляки" вагою у кілограми. У деяких випадках політ болідів може закінчуватися падінням метеорита - якщо швидкість не настільки висока, щоб камінь повністю згорів в атмосфері.

Метеорити виникають, коли в атмосферу входять і згоряють мікроскопічні частинки. Зіркові дощі, як правило, пов'язані із проходженням Землі через потоки часток, які залишають за собою комети.

За зорепад Персеїди відповідальна комета Свіфта-Туттля, відкрита у 1862 році. Вона породжує метеорити, які з точки зору земного спостерігача летять із точки (радіанта) у сузір'ї Персея, за яким зорепад і отримав свою назву. Це один із найпотужніших потоків, який у 1990-ті роки породжував справжню зоряну зливу, коли за годину можна було налічити більше 400 метеоритів.

В останні роки інтенсивність Персеїд дещо знизилася, проте потік залишається одним із лідерів по потужності. Фахівці ММО прогнозують, що цього року число метеоритів на період максимуму складе близько 100 на годину.

Нагадаємо, що востаннє сильний зорепад жителі планети могли спостерігати в ніч із 14 на 15 грудня, коли наша планета пройшла через сильний метеоритний потік Гемініди.

За матерiалами: РІА Новости


Схожі матеріали:
👁 1373
Категорія: Освіта
Теги: метеорит, зорепад, місяць




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ