Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

04.11.2011

Чисте повітря - запорука нашого здоров'я



Чисте повітря - запорука нашого здоров'я

В багатьох осінь асоціюється з пожовклим, опалим листям, димом розведених вогнищ. Спалення осіннього листя вже стало "доброю" звичкою майже кожного.

Ми живемо і навіть не підозрюємо, яку шкоду наносимо собі та природі, спалюючи листя та сміття, змушуючи тим самим себе та оточуючих дихати продуктами горіння. Спалення опалого листя призводить до забруднення повітря, поширення різноманітних хвороб та виникнення пожеж.

Листя, що спалюється, є одним з джерел утворення викидів окису вуглецю. Чадний газ потрапляє у кров через легені і, з'єднуючись з червоними кров'яними тільцями, зменшує кількість кисню, яку розносять червоні кров'яні тільця по організму людини.

В результаті впливу цього газу можливі запаморочення, головний біль та загострення респіраторних хвороб. Новонароджені, немовлята, курці, літні люди, особи з хворобами серця та хронічними хворобами легень є найбільш вразливими до дії окису вуглецю.

Потрібно знати й те, що дим від спаленого листя складається з дрібних часток, які містять компоненти-забруднювачі. При попаданні в органи дихання, ці мікроскопічні часточки можуть досягти найглибших ділянок легень і залишатися там місяцями, навіть роками, спричиняючи появу тяжких захворювань, в тому числі й онкохвороб.

Що можна зробити, щоб зменшити забруднення повітря та погіршення здоров'я людей?


   - Не спалюйте сміття, меблі, будівельні матеріали, такі як штучно оброблена деревина або ДВП. Пам'ятайте, що заборонено спалювати такі предмети як картон, всі види пластмас, включаючи пластмасові пляшки з під молока та пластикові пакети, гуму та продукти з неї.

   - Використовуйте компостування та його продукти у вигляді мульчі або інші варіанти безпечної переробки сміття.

Компостування є природнім видом перебігу органічних речовин, який допомагає зменшити щыльність грунту та ерозію. Коли листя компостується разом з рештками трави, які містять азот, кінцевий продукт є дуже цінним органічним добривом.

Поради:


Якщо у вас немає іншого виходу, і ви з якихось причин змушені спалювати листя, дотримуйтеся певних порад:
1. Завжди спалюйте листя, траву лише при вашій присутності. Використовуйте металічні непофарбовані ящики, бочки для спалювання або голу поверхню землі.

2. Не використовуйте бензин або інші рідини для розпалювання вогню. Сухе листя дуже легкозаймисте, а використання рідин для розведення багаття може призвести до виникнення безконтрольного вогню.

3. Не підпускайте дітей до вогнищ.

4. Підведіть ємкості з водою або шланг до місця спалювання вогню для швидкого гасіння при виникненні втому потреби.
Шановні гребінківці!

Перед тим як прийняти рішення спалити осіннє листя або очистити придорожні території, вулиці, двори від сухого бур'яну, чагарників, згадайте, що хтось з людей може серйозно від цього постраждати і не виключено, що й ви самі, або ваші рідні чи близькі вам люди.

Бережіть себе і чисте повітря!


Виконуючий обов'язки начальника відділу з питань
надзвичайних ситуацій райдержадміністрації.
«Гребінчин край»



Схожі матеріали:
👁 7173
Категорія: Здоров'я
Теги: повітря, Спалювання, здоров'я людей, продукти горіння, листя




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ