Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

30.01.2012

Медичні заклади Гребінківського району. Сьогодення і перспективи розвитку



Медичні заклади Гребінківського району. Сьогодення і перспективи розвитку

Реформування галузі охорони здоров'я, про необхідність якого так довго говорили в Україні, розпочалося. Поки що - через реалізацію низки пілотних проектів у окремих областях, які вже зараз втілюються в життя, про ефективність реформування системи охорони здоров'я зараз говорити зарано.

Тим більше, що у нашому регіоні ще ніяких глобальних змін не відбулося. Нас поки що оминуло створення великих госпітальних округів (Гребінка, з її чисельністю населення та географічним розташуванням, навряд чи стала б центром такого округу). Тому про хід реформи ми можемо судити хіба що з газет, інтернету та випусків новин.

У мережі інтернет та телевізійних випусках новин дедалі частіше з'являються повідомлення про наслідки медичної реформи у різних регіонах нашої держави.

І здебільшого це повідомлення про те, що місцеве населення негативно сприймає заходи, передбачені реформою. Закриваються невеличкі лікарні. І це викликає обурливу реакцію у людей.

Адже погодьтеся, хто частіше, а хто рідше, та ми потребуємо регулярної медичної допомоги. І ми вже звикли, що у кожному великому селі і, звісно ж, у кожному районному центрі є лікарняні заклади. Тепер цю структуру прагнуть змінити.

Якщо коротко сформулювати ціль реформи, то це звучатиме так: розмежувати види надання медичних послуг за рівнем їх складності. Найближче до населення при цьому залишається первинна медицина - амбулаторно-поліклінічна, далі вже йдуть етапи спеціалізації.

Власне, наші реформи - це не окреме українське ноу-хау. Більшість країн Європи пішли саме таким шляхом. Ми звикли озиратися на Європу, але чомусь досвід жити цивілізовано і успішно ми переймаємо якось частково, уривками.

Так, можливо, у європейських країнах медицина не має проблем з медичними працівниками, медичним обладнанням, фінансуванням і забезпеченням. Чого не скажеш про нашу галузь медицини. Особливо це стосується таких невеличких населених пунктів, як Гребінківський район.

З фінансової точки зору з висоти державного бюджету, можливо колись і буде якась користь, але людям, як виявилося, вигод з того, м'яко кажучи, небагато.

Оздоровлення нації потребує і інших соціальних, екологічних, економічних заходів. Медична галузь теж потребує реформування і змін. Але, можливо, більш виважених, продуманих, адаптованих до наших непростих соціально - економічних умов.

Рішення про впровадження реформи медичної галузі - справа вирішена. Лише справа часу, коли ці зміни торкнуться і Гребінківського району. Та як запевнив нас головний лікар Гребінківської центральної районної лікарні, цього року все залишиться без суттєвих змін, а центральна районна лікарня працюватиме у звичному режимі.

Вже другий рік тема активно обговорюється. І це питання досить складне і неоднозначне. Реформа медичної галузі має як своїх прибічників, так і опонентів. Багато з чим із нововведень можна не погодитися. Та поки що заклади охорони здоров'я Гребінківського району не зачіпає це реформування.

Лікарі і медичні працівники надають увесь спектр медичних послуг у звичному режимі. В масштабах району триває непростий процес передачі сільських медичних закладів -фельдшерсько - акушерських пунктів та амбулаторій на баланс райлікарні.

- Коли ця робота буде повністю завершена, ми зможемо виконати необхідні ремонтні роботи приміщень цих медичних установ, переобладнати систему опалення, підвести газ чи водопостачання, вирішувати інші нагальні проблеми, - запевняє головний лікар Гребінківської ЦРБ.

Останні кілька літ склалася непроста ситуація із забезпеченням кваліфікованими кадрами, спеціалістів різних напрямків. Але в Гребінку вони не їдуть в силу різних причин. І найголовніша з них - це незабезпеченість житлом. Таму розроблена програма, згідно з якою буде придбано кілька квартир лікарям, котрі приїдуть працювати в Гребінку.

Рік, що розпочався, не обіцяє бути простим.

За матеріалами газ. «Гребінчин край»


Схожі матеріали:
👁 2453
Категорія: Здоров'я
Теги: здоров'я, лікарня. ЦРБ, медицина, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій «Renault Kangoo» заднім ходом допусти... На Полтавщині водій «Renault Kangoo» заднім ходом допусти...
На Полтавщині упродовж двох тижнів від ураження електрост... На Полтавщині упродовж двох тижнів від ураження електрост...
На Полтавщині під час рейду виявили браконьєра На Полтавщині під час рейду виявили браконьєра
На Полтавщині у річці поблизу Гадяча виявили тіло людини ... На Полтавщині у річці поблизу Гадяча виявили тіло людини ...
На Полтавщині позашляховик виїхав за межі проїзної частин... На Полтавщині позашляховик виїхав за межі проїзної частин...
ДТП на Полтавщині: Lexus не розминувся з КІА (ФОТО) ДТП на Полтавщині: Lexus не розминувся з КІА (ФОТО)

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ