Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

02.02.2012

"Успадкуємо Добро, яке дарував людям Євген Гребінка"



"Успадкуємо Добро, яке дарував людям Євген Гребінка"

Ці слова нашої землячки, члена Спілки письменників України Любові Петрівни Пономаренко, висловлені на відзначенні 198-ї річниці з дня народження відомого письменника, якнайкраще характеризують як життя і творчість Євгена Павловича Гребінки, так і головну мету нашу - вивчати, осмислювати, популяризувати, створене нашим земляком і берегти та відновлювати все, пов'язане з його ім'ям.

У дні 200-літнього ювілею славного письменника переглянемо окремі сторінки життя і творчості цієїталановитої людини, яка за недовгий вік (Євген Павлович прожив лише тридцять шість років) встигла здобути популярність і славу як в Україні, так і за її межами.

Щоб глибше пізнати особистість, необхідно доторкнутися до землі, де вона народилася, подихати з нею одним повітрям. "Хутір Убіжище, або, як його ще називали, Гребінчин Яр... став не лише місцем, де 21 січня (2 лютого) 1812 року народився майбутній письменник Євген Гребінка, а й своєрідним епіцентром його мистецьких роздумів..., тією географічною точкою, що володіла нездоланним магнетизмом, завдяки якому письменник безнастанно повертався до неї, щоб повернутися і востаннє!" - так оцінила значення рідної землі для Є. П. Гребінки

Яке ж місце нашого земляка в історії літератури?
Він розвинув жанр байки, вніс в неї оригінальні сюжети, створив жанр альбомної поезії, вперше створив Історичний роман ("Чайковський"), визначив у ньому основні типи козацтва часів Гетьманщини, вперше у романі "Доктор" втілив ідею самопосвяти, жертви заради людей.

На жаль, письменник розумів, що цю ідею люди не оцінять, а може й не зрозуміють. Але ж Євген Гребінкаїсам був таким. І, можливо, найбільша його заслуга в тому, що він створив самого себе" працею і старанністю", як було написано на фронтоні Ніжинської гімназії вищих наук, налаштував себе на добро людям.

Сьогодні на відреставрованому родинному цвинтарі Гребінок на могильній плиті поета ясніє напис: "Безмежна світова арена,
Слід не один там загубивсь...
Як мало ти прожив, Євгене,
Та як багато ти зробив."


І дійсно, лише тридцять шість літ доля відміряла відомому українському байкарю, поету, прозаїку, громадському діячеві Євгенові Павловичу Гребінці. Але такою вагомою була його творча праця, яка при житті помістилася у восьми маленьких томиках. А проблеми, які піднімав письменник, перекочували в наше сьогодення.

Сьогодні зустрічаємо і героїв його байок, і героїв його прозових творів.

Ось лишень замисліться:
Проснулся я: кругом так суетливо
Хлопочет наш индустриальиый век,
Торгует всем и смотрит горделиво
На брата совремеиньїй человек...
Да, числ ряды поэзию сменили,
И многие, что прежде ей служили,
В коммерческий пустились оборот!...
К тому наш век, как видите, идет...
1846 р.


Це про 19 чи 21 століття, як ви вважаєте? Наш земляк бачив майбутнє крізь віки. І про це потрібно говорити, щоб виховувати справжнього, вдумливого читача, людину, що вміє мислити і аналізувати, має щирі почуття і прагне творити добро.

Праправнук відомого українського письменника Пантелеймона Куліша Володимир Сиротенко писав: "Він сіяв Добро. Йому найбільше підходить українське звернення "Добродій". Якщо нація забуде свого добродія Євгена Гребінку, то вона не буде народом!" Висока оцінка. Але Гребінка заслужив її кожним д нем свого життя і кожним своїм твором.

Щорічно в день народження Євгена Гребінки в місті проводиться обласне свято "Гребінчина світлиця" та конкурс читців його творів. Гостями "Гребінчиної світлиці" були автор біографічної повісті про Є.П. Гребінку письменниця Ольга Цибаньова, народний артист України поет - пісняр Вадим Крищенко, голова обласного осередку "Просвіти" Микола Кульчинський, професор Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Людмила Задорожна, співробітниця Санкт - Петербурзького університету , член Спілки письменників України, відома дослід ниця життя і творчості видатних українців у Росії Тетяна Лебединська, письменниця Любов Пономаренко та інші.

Вивчають та популяризують творчість Євгена Гребінки районний народний краєзнавчий музей та Мар'янівський музей. Постійно з'являються матеріали про Гребінку та Гребінківщину на сторінках районної газети. Але, на жаль, садибу племінника в Мар'янівці, де витав Гребінчин дух, ми не змогли зберегти. Та живе каштан, який пам'ятає і Гребінку, і Шевченка, і Даля, а міцне коріння бузку, що по боках алеї, хоча й давнє, а пускає пагони і кожної весни дарує нам свої чудові пахощі.

I ось настало 200 - річчя з дня народження Євгена Гребінки. Гребінківці напружено готувалися до цієї ювілейної дати. Завершено роботи з реконструкції районного будинку культури, районного краєзнавчого музею і музею в селі Мар'янівці. Причепурилася Мар'янівка (колишнє Убіжище). Прокладено дорогу, проведено ремонт приміщення Мар'янівського сільського клубу, реконструйовано род инне кладовище Гребінок, кілька років тому відкрито дитсадок, прокладено газопровід, водогін. Мар'янівська школа готується до присвоєння імені Євгена Гребінки.

Районний відділ культури і туризму райдержадміністрації провів ювілейний конкурс читців творів Гребінки та літературний конкурс на здобуття премії Є. П. Гребінки. Першу премію в номінації "Краєзнавча робота" журі на чолі з письменницею Л. П. Пономаренко присудило Олексію Припутню, краєзнавцю, за матеріали про родовід Євгена Гребінки. Першу премію в номінації"Поезія" присуджено Андрію Денисенку за збірку віршів "Сяйво Акніберг або біля джерел Гребінчиного Яру". Заохочувальними преміями нагороджені дослідник творчості Гребінки Михайло Шкурката невтомний збирач відомостей про письменника Марія Харченко з Мар'янівки.

В усіх школах Гребінківського району відбуваються літературні вечори, диспути, конкурси, відкриті уроки, присвячені ювілейній даті. Активізувала роботу районна бібліотека. Оновлена постійно діюча книжкова виставка "Є. П. Гребінка, байкар, прозаїк, поет...", проведені літературно - поетична година "По сторінках життя і творчості Євгена Гребінки", літературно - музичний вечір "Між нас тобі, поете, жити, як і між тих, що прийдуть після нас".

Ювілейна Гребінка 2 лютого  гідно зустрічає сьогодні гостей, що приїдуть, щоб разом з нами, гребінківцями, відзначити славну дату - 200-у річницю з дня народження Євгена Павловича Гребінки.

Та все ж, думається, що ювілей знаменитого земляка - це, в першу чергу, можливість для всіх нас осмислити залишену нам дорогоцінну Гребінчину спадщину.

" ...Не вина письменника в тому, що не все із.. залишеного нам ми зуміли осмислити і оцінити. Ми перебуваємо, по суті, в процесі шестя до такого осмислення і оцінки, наскільки для цього нам вистачає самих себе: щоб відповідно до дарованої нам сили, детермінувати через велике в комусь міру великого в собі." (Л. Задорожна).

За матеріалами газ. «Гребінчин край»


Схожі матеріали:
👁 1581
Категорія: Культура
Теги: Убіжище, Євген Гребінка. ювілей, Любов Пономаренко, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ